IARU R1 VHF Contest 2023

Started by 9A5R, 22. August. 2023, 22:53:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9a7dx

Ola..

Evo kratkog izvješća i s vrha crnog.

Postavili oba sistema, sve radi OK. Pomalo umorni ali nabrijani čekamo start.

Pozz od 5CM 5CY 5DX & 7DX

9a6c

Mislim da se na bandu još dimi...ludnica od contesta...

ZA promjenu ja sam ipak osvanuo s onim što se našlo pri ruci, tj ft991, OM1002 i 2x9 el dk7zb yagi. Kao pretpojačalo sam koristio tranzistorski PA HL85v, lna mu se sam isključi kad odeš na predaju i ne treba se igrati sa sekvencerima.

Bio odsutan od 1-6 MEZ, ali nije se baš spavalo, ukočio se sjedeći za uređajem...

Šta reći, nikad bolje iz moje rupe - 260 qso i 99.000 bodova je i nije neki rezultat, ali kako bi se reklo, treba stvari gledati u kontekstu.

Iznenadio me veliki broj 9A postaja u logu, je da mi kvare prosjek, ali me vesele jer još nosim traume iz djetinjstva kad smo iz Splita mogli raditi samo talijane...

U logu ništa posebno, kao kuriozitet recimo LZ2T koji nije daleko, ali ka pogledaš kud je sve to prošlo, dobro je. Ništa preko 800 km ali desetak over 700 i tako.

Može i bolje ali treba dodati elemenata i wati i moglo bi se složiti i preko 300 veza što je okreni obrni onako...

BTW FT991 se pokazao kao odličan uređaj, znam da nemam u lokalu problema, ali zbilja dobar na prijemu sa i bez LNA. I ne pati od intermodulacije kako bi se očekivalo od takvih uređaja.

POZZ

Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a7dx

Prošlo i ovo ...

Prva ideja portabla je bila da se idemo družit na brdo (već kad imamo stup) - a rezultat manje/više.

Ali naravno, nekako u procesu i nakon dobrog početka (prvih 2h) dobili smo volju i potrudili smo se napravit što više.
Ipak - volja popustila negdje nakon 2/3 ctesta - tako da smo pogasili sve i počeli s demontažom pol sata prije kraja. Neki vjetar i oblaci su dolazili.

Nakupili smo 650q i 260k za to vrijeme.

Bilo je zanimljivo. Sjever i Istok išli su odlično. 
NW i Talijani i ne baš + QRM je jači od tamo. Falio nam je usmjereniji rotary system za dalje (dogovorene) veze. Ali i sa 3x7 i 350w radili smo preko 900km.
Highlight je G4LOH, odrađen FAI bez KSTa - solidan signal za 1750km. Osim toga nije bilo ništa preko 1000 - cca 5-6q 900+
Lowlight: QRM :) Ne znam dali zato što smo na brdu ali smetnji je bilo svuda. Često nisam mogao pronać ni tko smeta. Nadam se da smo mi bili OK za druge. (ako ne javite)

EQM:
FT1K + Javornik (1. generacije),
6X5 & 750W od Sjevera do Juga preko istoka,
3x7 & 350w Rotary 360 by hand.

Čestitke za BB team !
Puno toga se mora potrefit za takav rezultat.
Jest da ste zaj. 9A rekord sada al "svaka vam dala".
Signal je bio UFB - Bravo !

Bilo je puno 9A stn. - iznenađen sam - super

Bio je lijep UKV weekend :)

73 de 9A Yankees

9a3ru

Pozdrav svima!
Vedrane, nažalost smetali ste nam po cijelom bandu,gdje god okrenuli antenu.Ne samo nama,već i  9a9c mi se požalio na vaš vrlo širok signal,kao i još par znakova.
Za 9A1N mogu i razumjeti ,jer ste nam bili 22 km i optička vidljivost,ali drugi?
Opet, 9A1N je napravio svoj rekord svih vremena sa 601 qso i 253k+ poena(  error qso će reći robot).
Prosjek 420km/qso, što nije loše za  mikrolokaciju.Za jednu antenu na 6m visine, pa bila i 5wl,nije loše.
More YO ,DL,OK/OM, LZ, te nešto UT,UW i F stn. Italija stvarno vrlo skromno. Slušao IT9ZTL koji pozivao 4M,ali je Mate imao uključen tko zna koji sistem. IQ9BF išlo,pa propao u qsb...šta ćeš. IT9GSF ni trc na 20 poslanih  spotova!!!
Za razliku od vas ,uvjeti asketski,ali nekako smo izdurali s obzirom na  godine (65+ ).
Naravno, da ne zaboravim - rabili najnoviji model FT225RD :) !
Hvala mojoj ekipi(7W,3BAO) na ogromnom trudu ...bilo je teško.
Ovim putem čestitam ekipi 9A0BB na trudu uloženom u  kontest,kao i na vrhunskom rezultatu!
Kapa do poda!
Proud to be  from 9A!!
9A3RU

9a4m

Podsjetnik svima koji reflektiraju na visok plasman u ovom contestu da je rok za upload loga na IARU R1 VHF contest robot 36 sati nakon natjecanja, odnosno do 04.00 noćas po lokalnom vremenu.
Adresa za upload je https://iaru.oevsv.at/
Za sve ostale rok je osam dana i dovoljno ga je uploadati na naš.

Mi smo sa svojim upravo završili, a nalazi se već i na našem robotu.

Za sada samo preliminarno 9A0BB jn74ut: 1107 veza i 496699 bodova

Na EU zemljopisnoj mapi to izgleda ovako:

U ime 9A0BB tima zahvaljujem svima na javljanju u natjecanju.
Detaljno izvješće i analize slijede u narednim danima.

73
Mate 9A4M

9a4m - jn85ei

9a3sm

Bravo imenjače, čestitke cijeloj ekipi na izvanrednom rezultatu i trudu .. signal i oprema super bez jakih smetnji što se ne bi dalo reći za neke naše pojedine stanice.
Vedrane, i vama čestitke ali brate kako reče Željko vama ili 1N nije bilo šanse prići na 10 khz+/- koliko ste špricali .. bilo je tu još istih situacija sa par slovenskih stanica .. nisam mogao odraditi par stanica ali nisam ljut jer ne bi bio prvak .. hahaha ..  čisto prijateljski savjet možda to sve prije provjeriti nego se krene u boj .. sretno svima
Mato - 9A3SM

9a6c

Mato, ovaj put san ti da fore i neka te na drugome mistu, ali za Marconi ćemo se još čut. Vidićeš ti kako je to kad se od doli pokrene teška mehanizacija...

Mogu zamislit kakav je gori krkljanac kad se popali što se ima...koji put je možda bolje žrtvovati 100W radi mira u kući i pogledati kako stoji ALC na uređaju i šta kaže instrument u položaju COMP.

Zato je u mojoj banji ko raju, niko ne smeta, ali brate nikog i nema, iako ove godine za promjenu imam desetak stanica ispod 100 km, do jučer mi je 9A1N bio najkraća veza i to je dobro. Od mojih 260 veza petina su 9A :D.

Nemam puno iskustva s korištenjem veće snage na 2m, ali već sam uočio da je bilo prilično stanica koje su me primale bez problema dok sam se ja mučio s njima. Najviše oni koje sam do jučer viđao po tuđim dnevnicima. Jasno, nemaju svi pojačala ko ja i u toj situaciji čini se razumnije ići na bolju antenu nego trošiti struju. A tu si opet limitiran drugim faktorima...uvijek problem.

Ono što me veseli iz 9A0BB karte je velik broj talijanskih postaja s juga, dakle ispod nekih 260 stupnjeva, znači da i u Italiji ima "doli" i da triba dikod antenu i tamo zavrtit. Možda kapne poneka veza, tko će znati.

POZZ put gori
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A5R

Gogo signal ti je bio UFB, jak ali korektan. Gore je bilo kao na KV veći dio contesta...krkljanac 😅
Mi smo radili sa TS590SG + javornik + xtal filter, PROC je bio na svim postajama na off i ALC 10% niži od maksimalnog. Možda nekome pomogne kao savjet za conteste 😃

I mi smo se iznenadili aktivnošću sa juga Italije, ali oni izgleda nemaju Mikea i tebe pa ne traže da okrenemo antene "Put doli" 😂

73

9A5R, Zeljko
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9a6c

Za signal, blizu smo i mora bit jak, cca 25 kW erp je to.
Svugdi ima neko gori i neko doli, pa i još više  doli od nas doli i svima je drago uradit vezu s onima od gori. Sreća njihova i vaša što ste pokrivali svih 360 stupnjeva, ali kad imaš samo jednu antenu onda igraš po statistici i očekivanju pa oni od doli malo izvise.

Ali radi se na tome da i ja malo unaprijedim status pa da i ja nekome postanem od gori😋možda već za marconi cw.

9A5CW_2

Čestitke ekipi 9A0BB,
problem nije u ALCu već u samome baznome uređaju, to već godinama znamo da je Ft1K prljav na predaji, dok je većinom TS590 čist ko suza i uzak po frekvenciji. Nije bez razloga TS590 među boljim uređajima za rad na Inbandu na HF. 73

9A6A

Čestitke ekipi 9A0BB na odličnom rezultatu. Imali su konatantno jak signal,  potpuno čist i kvalitetan.
Radio sam sa lokacije Vidikovac na otoku Hvaru. To je mali objekt gdje se nalazi T-com i još neke službe. Nalazi se na 400m asl i od tuda je fantastičan pogled na većinu srednje dalmatinskih otoka. Kad je potpuno vedro vidi se Talijanska obala.
Radio sam sa ICOM 9700 i jednom 8 elemenata Yagi antenom DK7ZB. Imao sam stek 2 x 8 elemenata, ali mi ih je vjetar srušio pa sam osposobio samo jednu antenu.
Imao sam problema sa nekoliko Talijanskih stanica koje su mi dizale šum i špricale kad bi se u njih usmjerio iako su udaljene preko 250km.
Odradio sam 269 QSO-a i 115968 bodova. Nisam uspio dozvati niti jednog Nijemca iako sam ih dosta čuo. Ipak za preći Alpe treba još jedna nula u snazi.
Bile je iznenađujuće velika aktivnost Hrvatskih stanica. Radio sam puno Čeha. Slovaka i Mađara iako prema njima imam zid od 1700m - Biokovo. Većinu QSO-a sam napravio zvanjem a vro malo na CQ. Ipak se premalo stanica okreće "prema doli" pa ih moram za rukav (ON4KST)  vući da se okrenu. 
Nadam se da će i Markoniju biti takva aktivnost Talijana pa možda opet uspijem napraviti dobar rezultat.

9a6c

A moj Pero, kad si "doli", bez laptopa sreće nema pa udari po chatu.
Ja sam poradi snage malo više zvao i nije to loše išlo, da sam otvoren prema Italiji bilo bi i bolje , ali i ovako su me zvali I1, pa OK1 i ostali.

S malom snagom S&P+KST chat najbolja su taktika, osim prema jugu, uvijek ima neko južnije od nas, HI.
Moja taktika je bila okrenuti antenu u neku stranu i onda na chatu žicat ekipu da posluša - puno bolje nego tražiti sked, jer se izgubi vrijeme oko dogovora za qrg, a u mom slučaju vrlo često poruka uopće ne završi na chatu i prođe 1-2 minuta dok mi opet nešto ne sjedne. Ne znam zašto je tako.

BTW - gledam malo azimut kartu moju i Perinu i vidim kako iza Istre ni on ni ja nismo uradili bogzna što, ne mislim na DL i slično, nego iV3. Ja jednu on 2-3 stanice. Očito s tim treba računati, kod mene je to 314-325 stupnjeva...Istra terra magica...

CU IARU UHF!

9a4m

Podsjetnik da je prema pravilima ovog natjecanja danas zadnji dan za slanje loga. To se može učiniti uploadom edi datoteke na našeg robota ili direktno na https://iaru.oevsv.at/.

Uz mnoštvo računalnih programa koji podržavaju eksport u edi, na webu je dostupan i jednostavan online edi generator na http://ok2kjt.net/edi/.

Za sada je 105 9A postaja poslalo log. Bilo nas je više  ;)

73
Mate 9A4M
9a4m - jn85ei

9a6c

Na našem the robotu piše da je deadline 10.9. u midnajt (local)?

Onda najsigurnije ići na IARU robot pa tamo?

Ajmo, qrq pliz!

G

9A2HM

Quote from: 9a6c on 11. September. 2023, 09:38:52
Na našem the robotu piše da je deadline 10.9. u midnajt (local)?

Onda najsigurnije ići na IARU robot pa tamo?

Ajmo, qrq pliz!

G
Ispravljeno do danas u 24 UTC
LP
K
Kreso