Radio farovi 9A0BLP i 9A0BXP QRV

Started by 9A5R, 20. May. 2023, 21:04:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A5R

Pozdrav svima,

danas su članovi Radio klubova N.Gradiška, Josipovac i Vinkovci montirali na Psunju (JN85PJ) novi far za 23cm i premjestili postojeći 3cm far na novu i bolju loakciju (7 platforma)

9A0BLP:

QRG: 1296.878 MHz
ANT: Big wheel
PWR: 400mW
ASL: 985m
AGL: 70m

9A0BXP:

QRG: 10368.880 MHz
ANT: Slot omni
PWR: 220 mW

Raporti čujnosti su dobrodošli...  ;D

Hvala Adamu (9A4QV) na velikoj pomoći pri realizaciji ovog projekta. Slijedi instalacija dva radio fara na Visu (70cm/50mW i 3cm/3,5W).

73 de 9A5R, Željko
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9A1AAY

Čestitke na uspješno obavljenom poslu unatoč jakom vjetru na visini oko 70m.
Hvala na velikoj pomoći firmama Telesat i OiV .
73 Željko 9A3GV

9a6c

Ne da sam neaktivan, nego jedva živ u ham radio smislu, ali ovakve vijesti me vesele, osobito kad se radi o 23 cm bandu gdje u mom kraju vlada pustoš i tišina pa svaki signal na bandu zlata vrijedi. Teško da ću čuti ovih 400 mW, ali tko zna, možda se dogodi. Viški far ima više šansi ::)

Mali upitnik u pogledu frekvencije - u tekstu jedna, na samom faru druga, ali ajde, na 23 cm 1 kHz nije nešto, tu svatko drifta na sve strane i CW filter bolje nemati, ali enivej - koja je prava?

Jednom urednik, uvijek urednik :)
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A5R

Pozdrav uredniče  :D

prava frekvencija je 1.296.878,00 kHz, kilohertz ispod natpisa na pločici fara.
Cilj je bio, nakon gašenja HA farova, postaviti u istočni dio 9A far koji će koristiti radioamaterima u 9A, E7, YU i S5.
Prema prvim raportima, far se čuje kod Jože S51ZO na zapadu 599+ ali i jako lijepo kod Ivana YU1LA (QRB 262km). Kako na Psunju ima jakog vjetra i dosta leda, izabrana je varijanta sa zatvorenom Big wheel antenom.

A Vis, spremni su farovi za 3cm i 70cm....idemo ih postaviti zajedno sa DMR repetitorom poslije WPX CW contesta.

73

9A5R, Željko
There is only one success - To be able to spend your life in your own way... (Christoper Morley)

9a4qv

Da... vječni urednik kupusnog lista, kojeg nažalost više nema ni u elektronskom obliku..

No, da ostane zabilježeno, kao i većina drugih projekata i ovaj je realiziran uz nesebičnu pomoć više osoba.
I za ovaj 23cm beacon korištena je jedna od Meteo balon sondi koje su "pale sa neba" a pronašao ih je Darko 9A3LI i poklonio. Naravno tu je i velika uloga Maria 9A4AN koji je modificirao FW i sve to iskompajlirao da ja samo trebam upucati gotov FW u sondu.
Ostatak priče o montaži je već spomenut.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a3aq

Jučer, za vrijeme DAC-23cm bila je prilika poslušati i farove na 23cm.
"Komisija" ( 9A4OP i 9A3AQ ) ustanovila je:

-9A2EY/B sa Sljemena uredno radi
-9A0BLP sa Psunja  NIŠTA !!!!!!!!!!!!

Trebalo bi iskoristiti priliku kod posjete Brezovom polju da se prekontrolira i stanje 9A0BXP... OUTPUT..
ima li tu još nešto od deklariranih 220mW ( po DB6NT ) .. ili barem 90mW ( izmjereno kod zadnjeg popravljanja )...   ili koliko uopće ima ?
Pa nisu valda vrebci i vrane ukrali-pojeli 3cm antenu ?????
73 + MC + HNY

9a4qv

Zlatko pozdrav,

Dojavio je i Joža da ne čuje odnedavno oba beacona sa Psunja (23cm  i 3cm).
Po simptomima moguće da je ponestalo napajanja jer su oba na istome coaxu po kojemu ide DC.

Trebati će provjeriti na lokaciji.

Ja sam baš jučer "preslušao" svoje beacone sa Goli i svi rade (2m, 70cm i 23cm).
Kako mi je došao u ruke ex 24GHz beacon sa Slavnika, prepravio sam ga i sada je spreman za montažu na Učku (kula). Kad je već kod mene na stolu planiram u isti radom utrpati i 3cm te 6cm low power beacone. 24GHz ide sa +24dBm u 2x10 omni slot.
Mislio sam staviti 47 GHz u isti radom ali nema mjesta toliko.
47GHz i 76GHz beaconi će vjerojatno u drugu kutiju ali tek na ljeto...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A5R

Farovi su trenutno offline jer nemaju napajanje. Uskoro će netko ići gore i ponovo ih uključiti. Greške se događaju...
Far za 10GHz vuče točno onoliko struje koliko i treba prema dokumentaciji za 220mW outputa i ne znam tko je izmjerio 90mW na njemu?
       Antena i cijeli far izgledaju dobro, kao i lokacija na stupu. Čuo ga je više puta S51ZO u Sloveniji (QRB 167km) i 9A2UV u Čepinu (QRB 98km). Taj far ima 220mW, za razliku od Visa (9A0BXD) koji ima više od 4W.

73

9A5R, Željko

9A5M

Brzom intervencijom farovi 23 i 3cm su od 10h u funkciji

9a3aq

ODLIČNO .. hvala zaslužnima !
ALI
šteta što se nije bolje planiralo u doba selidbe 5pl->7pl, jer u davno doba postavljanja 3cm fara montažna ekipa ( na čelu sa 9A2C ) postavila je odmah i drugi koax za napajanje I BUDUĆEG FARA (6cm ili 13cm) , kako bi svaki far imao svoje nezavisno napajanje .  Dakle, trebalo i drugi kabel produžiti-popraviti itd. za BLP.

Nažalost ni takvo planiranje ne bi pomoglo-onemogućilo neovlašteno isključivanje !!!

To što farovi kumulativno vuku NEKU struju ne znači da ima outputa koliko je DB6NT deklarirao .

Šteta što u blizini fara nema stalno aktivni 3cm dobrovoljac koji bi mogao KONTINUIRANO pratiti 3cm far, jer povremene prijave da se far čuo nisu dovoljne... naravno bolje i takve nego nikakve !!!
( davnih dana, prije krađe mojih antena, kod mene signal BXP bio je svakodnevno cca 20dB iznad šuma )

/nažalost morao sam neodgodivo prekinuti pisanje... nastavak poslije Željkovog posta /

Monitoriranje se može napraviti i priručnim sredstvima.. neprerađeni LNB i SDR stick !
Tako se može pratiti i promjene u "kvaliteti mješavine" (kako se to stručno kaže.. hi ) tj promjena u propagacijama..  a ne samo ima/nema signala .. podatak : signal je napr 579 zapravo ništa ne kaže, jer nije poznato koliko je inače.. sada S=7 , a inače više ili manje ?!

Dakle: TRAŽI SE DOBROVOLJAC IZ BLIZINE BXP ZA MONITORIRANJE

73 + MC + HNY

Zlatko

9A5R

Pozdrav Zlatko,

mjeren je samo far za 3cm prema uputama. Postoje dva kabela povučena za radio farove, ali je jedan od njih oštećen na cca 37m i po njemu ništa ne dolazi gore. Nismo imali vremena tražiti mjesto prekida i popravljati, ali farovi su svejedno paralelno spojeni pa u slučaju kvara jednog, drugi nastavlja sa radom.
    Mikrolokacija fara na 7. platformi je puno bolja od one na 5. platformi (Slike gore u postovima).

Na objektu su izvođeni radovi na elektroinstalacijama pa je moguće da je tada stradao Mascot switch 20A koji je napajao farove, sada su prebačeni na Kenwood PS-30 koji napaja APRS i DMR repetitore.

73

9A5R, Željko

9a4qv

Zlatko pozdrav,

Mislim da je ovo dobra prilika da pretresemo problematiku beacona u Hrvata kroz jednu opuštenu razmjenu mišljenja kako bi možda na kraju priče i dogovorili barem jedan novi beacon za iduću godinu.

Podijelio bih tematiku na 4 cjeline:
1. Planiranje
2. Resursi
3. Realizacija
4. Korisnici
Pa krenimo redom:

1. Planiranje
U par navrata sam pročitao plan izgradnje mreže beacona u 9A i tekst koji si pretpostavljam ti većinom pisao. Moram pohvaliti da je to jedan detaljan dokument sa lijepom razradom i troškovnikom sročen od ljudi koji razumiju problematiku i koji definitivno daju sebe u rješavanju navedenog problema ili izazova kako se to danas menadžerskim trash jezikom voli reći. Jedino što nedostaje u tom planu jesu osobe koji će taj plan provesti u djelo. Napisati odličan dokument i izgubiti puno vremena na njega a ne zadužiti ili imenovati nekoga tko to mora i napraviti su uzaludno utrošeni resursi. Također, nedostaje hodogram i razrada te konačni rok u kojem vremenskom periodu se taj plan mora ostvariti. Bez toga navedeni dokument i danas može biti podloga tj.projekt se nije završio. Mislim da je utopija očekivati da danas netko prati taj dokument u podizanju mreže beacona u Hrvatskoj.

2. Resursi
Da odmah presiječemo, kada je pisan navedeni dokument vjerojatno su i postojala financijska sredstva i lokacije na kojima se taj plan može realizirati. Danas tih i takvih sredstava nema a samim time i potencijalne planirane lokacije nisu "dostupne" na način koji su nekada bile. Dakle, nemamo financijskih sredstava i nemamo lokacije. Tu se sad mogu i navesti ljudi koji bi taj posao odradili, ni tog resursa baš nema kao nekada.

3. Realizacija
Iz navedenoga vidimo da se iz prvotnog plana realizira samo instalacija po jednog beacona na 2m i 70cm te kasnije 6m i 4m i to zahvaljujući privatnim inicijativama i financijskim sredstvima. Dakle, od planiranoga je jako malo i realizirano. Zašto je tome tako, možda možeš ti dati više informacija. Definitivno nešto nije išlo kako treba.

4. Korisnici
Kao što si i sam primjetio, korisnika je sve manje, pa je problem naći nekoga tko bi svakih par dana poslušao beacon i prijavio rezultat na DX cluster. Nažalost to je stvarnost. Naravno, takvom problemu se može doskočiti "off the iar" nadzorom i to jednostavnim web-sdrom sa LNB-om kako si i rekao. Ali umjesto čovjeka treba Raspberi Pi, dongle i LNB. Naravno i za to su potrebna sredstva, lokacija, nečiji trud i održavanje. Korisnika je sve manje, a i kultura prijave prijmna beacona na DX cluster još je i slabija.

E sad, nakon sve ga napisanoga kako ipak nešto napraviti da ti beaconi koji su postavljeni rade i da svake godine barem jednog novog dignemo.
Osim privatnih inicijativa, HRS definitivno nije zainteresiran za takve aktivnosti, u biti mislim da je rad Saveza u koaliziji sa svojim nazivom. On bi se trebao preimenovati u Hrvatski radioamaterski savez mladih. Dakle Savez neka se bavi mladima, što je pohvalno ali u toj svojoj raboti neka izostavi nas radioamatere jer 90% mladih novopečenih članova i nisu radioamateri.

Dakle, novaca nema, resursa nema, lokacija nema, plana nema ali volje ima, barem koliko vidim po situaciji. Danas je više beacona u Hrvatskoj aktivno zbog privatne inicijative nego zbog saveza. Da je po savezu, beaconi bi završili kao i paket radio.

Predlažem da te privatne inicijative organiziramo na način da dogovorimo jednu lokaciju, za jedan beacon za jednu godinu i to napravimo. Podijelimo poslove i nek svatko odradi svoje u dogovorenom roku.
Evo možemo krenuti od 40 MHz, znam da je Ulip već inicijalno razgovarao sa HAKOM-om i dobra volja i smjernice postoje. Ajmo recimo dignuti beacon za 40MHz. Možemo li mi to izrealizirati u slijedećih 12 mjeseci?
Eto, rasprava je otvorena za sve prijedloge i/ili ankete..

QV
Heinrich Rudolf Hertz

9a5ay

Quote.Mislim da je ovo dobra prilika da pretresemo problematiku beacona...
E moj qv ne bacaju bisere pred s ...., nema efekta a sebe samo trošiš uzalud dok drugi beru lovorike tvog znanja. Napravi šta možeš i to sa
"potpisom" tako da se zna čija je zasluga, ovako je u prazno za tebe.
Pozz, D

9a4qv

Quote from: 9a5ay on 22. December. 2023, 22:49:42
Quote.Mislim da je ovo dobra prilika da pretresemo problematiku beacona...
E moj qv ne bacaju bisere pred s ...., nema efekta a sebe samo trošiš uzalud dok drugi beru lovorike tvog znanja. Napravi šta možeš i to sa
"potpisom" tako da se zna čija je zasluga, ovako je u prazno za tebe.
Pozz, D

Ne bih ja išao u tom smjeru, ima puno ljudi koji puno znaju, a ima i dosta njih koji to znanje znaju pretočiti u nešto opipljivo. Imaš i dosta ljudi koji imaju "zlatne ruke" pa mogu napraviti čuda. Ideja je takve ljude povezati sa određenim korisnim ciljem. Ne palim se na zasluge  ;D
Heinrich Rudolf Hertz

9a3aq

Pozdrav FAROVSKOJ ekipi ! ( barem tu nas ima )
Primjetio sam sitni detalj.. "krepao ispravljač Mascot" / bili radovi energetike pa možda ? NEMOJTE NA MOJU ENERGETIKU !!! / " i prebačeno napajanje na KENWOOD (koji napaja i ostali HRS hardware)"
Meni nepoznate naprave. Taj zamjenski ima vjerojatno izlazni napon 13,5V.
S obzirom da je napojni kabel produžen za cca 50m ( ukupno sada 150m?) i struja sa deklariranih (cca 0,4A) povećana za ? ( vjerojatno sumarno blizu 1A ) povećan je sumarni pad napona.
Deklariranih 220mW ostvaruje se uz 13,5V , ali na uređaju !
Sjećam se da je Imenjak, kod prvog asembliranja BXP  ( TNX Imenjak.. bolje ikad nego nikad) u Werkstatu dodavao bunt RG213 za probu ! Donirani ispravljač ( mislim od OLTa) je imao izlazni DC napon  15V  ( kako bi se kompenzirao pad napona na dovodnom vodu ). Bilo davno a moji "kugllageri" ne rade najbolje !

Sigurno da se monitoring signala BXP može napraviti i sa umjetnom inteligencijom (tko zna)... no i primitivno prikupljeni podaci su još uvijek upotrebljivi... i dovoljni za zaključak.

Tiny u identifikatoru BXP je promijenjen ? Novo isprogramiranog je davno poslao Julije, ja proslijedio.. kome?

Da, ja sam "asemblirao" rad ad hoc radne farovske grupe iz 2009 ( 9A2WA+9A5AA+9A3AQ) .... to sam mogao odraditi, ali ne i "izmusti lovicu"... već tada je bilo mlađih i bližih kazanu.. a tek danas !!!

Možda sam old fashion, ali sve ovo bi se lakše riješilo za nekim okruglim stolom..... Tema je možda interesantna širem krugu, ali rezultati bi brže procurili od stola....
Nekada smo čak pisali i godišnje izvještaje + planove za idući period voditelja-managera.. ne sjećam se kada sam zadnjeg vidio.. čak ni među materijalima za godišnju skupštinu HRS 
73
Zlatko