Moslavačka Gora - radijski farovi

Started by 9A2EY, 04. March. 2022, 16:36:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2EY

Poštovani ljubitelji visokih frekvencija,
Radijski farovi na lokaciji Moslavačka Gora u subotu 05. ožujka 2022. godine kraće vrijeme biti će isključeni. Radijski far koji odašilje na 50,024 MHz (9A0BHH) bit će izvan pogona malo duže nego ostali, s obzirom da je potrebno postaviti novu antenu i promijeniti frekvenciju kako bi bila u skladu s IARU R1 preporukom. 9A0BHH će ubuduće odašiljati na frekvenciji 50,424 MHz +/- nešto malo, a točnu radnu frekvenciju saznat ćete nakon intervencije.
Malo je nezgodno što radijski farovi neće raditi uoči Zimskog UKV kupa, taman kad bi bilo dobro prekontrolirati opremu, ali je vremenski prozor za obavljanje radova takav da nije bilo izbora.
Vaša izvješća o čujnosti radijskih farova 9A0BLH (4m), 9A0BVH (2m), 9A0BUH (70cm), a naročito 9A0BHH (6m) su dobrodošla.

73, Željko 9A2EY

9A2EY

Mali osvrt na današnju akciju na Moslavačkoj Gori:
Postavljena je nova antena za 6 m radijski far, zamijenjen je kristal u oscilatoru, obavljeno je preliminarno ugađanje 6m odašiljača, obavljeno mjerenje SWR-a na sva 4 antenska sustava i pripremljen produžetak koaksijalnih kabela kao priprema za izmiještanje cijevi nosača antena.
S obzirom na smrznute prste i nedostatak ozbiljnije mjerne opreme na objektu, 6 m radijski far pušten je u pogon bez detaljnijeg mjerenja, a monitoriranjem večeras  u Zagrebu uočena povremena nestabilnost (pomak 100 - 300 Hz) i povremeno "jodlanje" primanog signala. S obzirom da će se na objekt ići na dan kada će se izmiještati antenski nosač, biti će prilike za sređivanje odašiljača.
Sada 6 m radijski far slušajte na frekvenciji 50,426 MHz.

73, Željko 9A2EY

9A2EY

9A2EY

Uh, vjerojatno ona narodna "Drži vodu dok majstori odu".
Jutros ne čujem 6 m radijski far, a onaj na 2 m mi je nekako preslab?!
Sutra opet gore, ali ovaj put s ozbiljnijom mjernom opremom.

73, Željko 9A2EY

9A3WP

Pozdrav Željko,

Svaka ti čast na trudu i zalaganju.

Antenski sustav i tehnika u ormaru primjerno izgledaju.
Sve je baš prekrasno, uredno složeno !

Tako da sam siguran da sve skupa treba samo još malo
dodatnog slobodnog vremena pa će i raditi tako precizno,
uredno i dugotrajno kako je perfektno složeno !

73 & GL
Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9a4qv

Bravo Željko i ekipa...
Bokje ikako nego nikako  ;D
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a9i

Pozdrav Željko,
kod mene to izgleda ovako:
4 m +15 db,
6 m vrlo slabo i tiho,a prije je bilo 5 S jedinica,
2m jadva ga pronaša ,a prije je bio debelo u plusu,
70 cm dobro  9+10.
U svakom slučaju pohvale na trudu,a ovi trenutni nedostaci će se otkloniti.
Imam i video zapise ali ih ovdje ne mogu staviti,hi.
73,Vlado
73 de 9a9i - Vlado

9A2EY

Vlado, hvala za RPRT. Problem s 2 m radijskim farom bio je N konektor na kabelu. Kad sam mjerio SWR sve je bilo OK, ali Murphy ne spava, i evo totalne refleksije. Danas je to sređeno i u JN85AT far se večeras čuje 59 +15 dB.
Veći problem je 6 m radijski far. Dopremljen je instrumentarij i obavljeno ugađanje. Izlazna snaga 5 W, čist signal, viši harmonici potisnuti 65 dB i više. Nakon simulacije rada s tipkom, začas je snaga pala na neke mW. Ratna kirurgija nije uspjela riješiti problem na bojištu, pa je pacijent transportiran u Zagreb u kliniku za pokvarenu elektroniku. Tu će biti obavljena transplantacija 4 trimer kondenzatora i izlaznog tranzistora (sada je to KT-920B, a ne smijem reći zemlju podrijetla). Uskoro će trebati na objekt kad se bude radio izmještanje antena, pa do tada nećete slušati radijski far.

73, Željko 9A2EY

9a9i

Super Željko,
primjetio sam kao što si i napisao ,hi.
Sada ja na dva metra sve ok kao i ostatak,a bolesnog pacijenta ćeš srediti.
Ćujemo se ,Sretno.
Vlado,73
73 de 9a9i - Vlado

9A2EY

Poštovani ljubitelji UKV-a,
U četvrtak dana 26. svibnja 2022. godine od 11.00 do 15.00 sati bit će isključeni svi radijski farovi na Moslavačkoj Gori, kako bi se antenski koaksijalni kabeli položili po novim nosačima. To će biti i prilika ponovo pustiti u rad radijski far na 50,431 MHz, koji je doživio neke sklopovske dorade.

73, Željko 9A2EY

9a2sb

Poštovani "deda",
svi farovi su dosta jači nego prije,a poseban surprise je čujnost 9A0BHH na 50431,nikad tako moćan....pa ni kad je bio puno mlađi...... :o 8) :-*
-gudlak  dida Zlatko,9a2sb
Ako ne možeš  pomoći-smetaj,važno je sudjelovati!Griješiti je ljudski.Svaliti krivicu na drugoga je strateški!
Kad je muka,ajde Đuka,al kad jebedu Đuku ne zovedu!

9a9i

Pozdrav Željko,
Dobar posao.
Sve radi kako treba.
73 , Vlado
73 de 9a9i - Vlado

9a4qv

Pozdrav,

Danas je naš Željko 9A2EY privremeno ugasio sve radio farove na lokaciji Moslavačka gora kako bi se zamijenila kucalica.
U svaki far ugraditi će se zasebna kucalica i dodatno dugme za konstantnu predaju koje omogućuje lokalno mjerenje fara i nakon toga svi će farovi biti vraćeni na lokaciju.

Sve one koje koriste farove molimo za malo strpljenja kako bi se "pijani" telegrafista doveo u red.

Lp,
QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a3aq

1.niste naučili od Matjaža:
  da se prvo napravljena "novotvorevina" isproba, pa ako ispravno radi TEK ONDA SE ISKLJUČUJE "STAROSTA"
2.po https://www.beaconspot.uk svi Moslavački farovi uredno rade nakon kratkog perioda "štucanja"
3.najavio sam da posjedujem identični i jednako isprogramirani "staromodni" identifikator, ponudio ga za    eventualnu zamjenu, kako bi pauza neemitiranja bila što kraća, ali ništa.....
4.obziram na "odigrano" molim nadležne da mi se vrati "navodno bolesni" identifikator ( a koji je bio jedno od mojih osobnih ućešća kod rađanja Moslavačkih farova ). Nažalost Perfi više ne mogu vratiti EEPROM, ali sam identifikator mi je draga uspomena na ta vremena, a možda bude i za kakav muzej
 :'(  :'(  :'(  :'(

9A2EY

Od jučer su radiofarovi na Moslavačkoj Gori opet u pogonu, nadam se da neće više štucati. Zlatko, 9A3AQ je prije više od 30 godina napravio kucač koji je do nedavno vjerno služio, ali je u zadnje vrijeme postao povremeno disleksičan. Sada svaki radiofar ima svoj kucač, pa će eventualni kvar na njemu zaustaviti samo jedan odašiljač. Kad su radiofarovi već bili u dolini, obavljena su mjerenja i zaključeno je da su u odličnom stanju. Kad budu slavili 40. rođendan, možda bi ih trebalo poslati u mirovinu i zamijeniti ih nečim novim.
Puno hvala Daliboru, 9A4BP na programiranju mikrokontrolera 16F628. Tekst je malo proširen u odnosu na raniji.

73, Željko 9A2EY