Popravak FT-817 i F9FT 70cm antena

Started by 9a4op, 05. February. 2022, 01:05:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4op

Lijep pozz

Ineresira me dal me tko može uputiti na servisera  FT-817 uređaja.....Tijekom kontesta jednostavno je odlučio prestati s predajom. Mislio sam da je izgorio izlazni stupanja pa kupio novi, no dvojica radioamatera koji su ga pregledali vele da je izlaz OK no da nema TX linije....Uređajčić je sasvio OK i nebi se htio tako s njim rastati...
Isto tako interesira prilagođenje F9FT antene za 70cm 21 el.  Na savinutom dipolu iz plastike izlazi N konektor...rekli su mi da treba Bazooka Balun, ja napravio ono što sam mogao naći  na internetu, no kako nisu precizni nisam ni ja tako da je SWR preko 2....jel ko ima sličan problem i kako ga je riješio..

Hvala na pažnji i čitamo se...

Oto 9A4OP

9a5ay

Pozdrav Oto
Konkretno za tu antenu neznam precizan odgovor, međutim generalno za antenu su bitne tri stvari, rezonancija, impedancija i gan. Sve tri su u međuovisnosti, prve dvije odlično se vide na analiseru, posmatraj to kao cjelinu i vidjet ceš gdje antena rezonira i gdje je najbolje prilagođenje(swr). Te dvije stvari nikada nemogu biti savršeno u jednoj točki i moraš se odlučiti šta ti je važnije rezonancija ili swr. Moj ti je savjet da se odlučiš za rezonanciju jer ceš onda imati najbolji prijem... Za gain moraš imati mjerač polja, sve ostalo su bajke.

Pozz, D

9A4ZM

Pozdrav Oto,
meni je isti tip uređaja (FT-817ND), a i još neke druge (IC-7300) popravio Kristijan 9A4WY, i vrlo sam zadovoljan kvalitetom usluge i cijenom.
73 de Maki 9A4ZM

s55m

9a9i

Pozdrav Oto.
Bez puno filozofije ako je antena originalna i ako je dipol u redu i ako staviš bazooku koja je aluminijska cijev dužine 130 mm i unutarnjeg promjera 12 mm na koax do konektora i usadiš je u nosać na boomu što je važno, SWR bi trebao biti dobar.Još bi se mogli pregledati kontakti između elemenata i booma koji moraju biti dobri,a ako nisu počistiti ih jer je antena napravljena tako da oni moraju imati  kontakt sa boomom.
Ako i dalje SWR ne valja onda je moguće da se nešto dogodilo unutar plastike gdje je konektor na dipolu.Ako je nekako ušla voda moguće je da su spojevi oxidirali i onda je to druga prića. Ja imam ćetiri takve Tonne i SWR je dobar već godinama.
73 , Vlado.
73 de 9a9i - Vlado

9a4op

Vlado hvala na pomoći....tako nešto sam našao na Internetu....pokušat ću to...
73

Oto

9a4op

Maki
  hvala na odgovoru...pokušat ću kontaktirati Kikija...molim te ako možeš na moj mail predanić.oto@gmail.com poslati njegov kontakt tel broj

Pozz   
Oto

9A4ZM

Oto,
gornja email adresa nije pravilna, jer sadrži slovo "ć".
Pisao sam ti na "oto.predanic@gmail.com" (dakle "c" umjesto "ć"),
ali nemam potvrdu da si primio,
a ne bih htio ovdje javno pisati Kristijanov broj telefona.
Zato sam ti u forumu poslao privatnu poruku.
73 de Maki