DMR za potpune početnike

Started by 9A2JK, 18. April. 2021, 18:08:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2JK

Na početku, nemam blage veze o radu preko repetitora i DMR-u. Gledajući neke naše video radionice/prezentacije o DMR-u, primijetio sam da među nama ima onih koji o DMR-u znaju sve, pa ih zato pozivam da napišu tutorjal za nas koji ne znaju ništa i one koji će prekosutra polagati radioamaterski ispit. Upute bi trebale izgledati nekako ovako:

DMR za potpune početnike

DMR – Digitalni mobilni radio (Digital Mobile Radio) je način komuniciranja glasom korištenjem ručnih radijski postaja. DMR je vrlo popularan (2021. g.) među radioamaterima za izravne veze i eksperimentiranja sa ručnim radijskim postajama (tzv. walkie-talkie) ili preko repetitora. Iz praktičnih razloga (mala antena) ručne radijske postaje rade na vrlo kratkim valnim duljinama tj. na visokim frekvencijama. Radioamateri koriste frekvencijske opsege od 144 i 432 MHz.

Zbog prirode širenja radiovalova na ovako kratkim valnim duljinama, izravne veze između dvije ručne postaje moguće su samo ako postoji optička vidljivost. Drugim riječima, ako imamo prepreku npr. brdo ili velike zgrade, veza nije moguća. Ovaj problem rješavamo korištenjem repetitora. Repetitor je radijska postaja, postavljena na vrhu brda ili na visokoj zgradi, koja prima radio signal na jednoj frekvenciji i istovremeno odašilja taj isti signal na drugoj frekvenciji. Tako smo premostili fizičku prepreku i povećali domet ručne postaje.

Nastavak bi trebao biti otprilike u ovim okvirima i redoslijedu:

...

Razlika između analognog i DMR repetitora, što možemo preko DMR, a ne možemo preko analognog repetitora, OPĆENITO, KRATKO.

1. Što mi sve treba za rad preko DMR repetitora, NABORJITI DETALJNO, DO NAJMANJE SITNICE.

2. Nabavio sam svu opremu. Privi koraci što trebam napraviti (pazi NE KAKO treba nešto napraviti nego kratko NABROJITI ŠTO TREBA NAPRAVITI PO REDOSLJEDU).

3. KAKO NAPRAVITI opisano u točki 2. s detaljnim uputama i/ili linkovima na detaljne upute.

4. DETALJNO, KORAK PO KORAK, sa slikama ekrana, opisati postupke kako programirati neke popularne uređaje.

5. Kako se uspostavlja veza preko DMR repetitora. Definirati pojmove (što je što), na što treba paziti (posebno početnici) itd....

6. Hot spot, zašto i kako.

Dobre upute nije lako napisati i za to treba puno vremena, volje i strpljenja, uz naravno znanja. Znanja imamo !

73 i hvala unaprijed!

Martin 9A2JK

9A2M

Martine hvala ti na krasnom predlošku,

Ideja da se jedan takav tutorijal napravi na našem jeziku mi je u planu već duže vrijeme.
Pa hajde da je probam i realizirati.
Molim za strpljenje! ;D

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3WP

U međuvremenu koga zanima što se događa u npr. Brandmeister mreži (jer ima i drugih)
adresa Brandmeister stream servera (pregled i mogućnost istovremenog slušanja više TG) je:

https://hose.brandmeister.network/

Po otvaranju te stranice vidjeti ćete SVE što se događa u realnom vremenu (Everything)
što putem padajućeg izbornika možete reducirati na konkretnu regiju ili zemlju.
Ovdje ćete se susresti s pojmom TalkGroup odnosno RadioID kojima razlikujemo entitete.

Daljnja redukcija je moguća upotrebom RegEx moda, ja to za slušanje 9A-DL-OE-S5 prometa
radim ovako (nakon klika na RegEx mode samo "copy-paste" na liniju iznad:

^([2-2][1,3,6,9][2,3,9]|[2-2][1,3,6,9][2,3,9][0-9]|[2-2][1,3,6,9][2,3,9][0-9][0-9]|[2-2][1,3,6,9][2,3,9][0-9][0-9][0-9])$

Tako da, ukoliko želite samo slušati ne morate opterećivati lokalne repetitore.

Inače naš DR OM Davor, 9A3ZA davno se još potrudio napisati o DMR:

https://www.qsl.net/9a3za/dmr.htm
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP