Main Menu

ES Sezona 2019 na 2 M

Started by 9A4HP, 24. May. 2019, 14:42:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A9R

HI :)

Naslov kaže ES sezona na 2m.
Mene je zasmetalo klaster info o ES, a svi rade veze tropo.....ali FT8.
Ne razlikuju ES od prosječne tropo propagacije.

Uistinu nemam nikakvog problema tko kako radi i što mu je zadovoljstvo.
Tako to treb biti. Važno je da se ljudi zabavljaju. Kome je to gušt, neka se veseli.

Važno je odvojiti ES od tropo veze, koju je ako ima aktivnosti lakše uspostaviti, kako je netko napisao, FT8 "vrstom rada". Ja se palim na SSB i CW , i želim čuti i primiti tog nekog s druge strane. Zato pravimo velike antenske sisteme, šiljimo prijamnike do maximuma.....ali na kraju nešto i čujemo.

Moje je zadovoljstvo čuti korespodenta u trenutnim uvijetima, zato pratimo ES, analiziramo karte,  čekamo, ... i neki puta se posreći.  ... 8)

Prije sat vremena bio je VHF sporadic ....neki su imali sreće odraditi par francuza, engleze....
Ja sam samo čuo nekog F.... ali nisam nista uspio. :(

Pozdrav ;)
Vlatko 9a9r

9A2B

Tocno se vidi da vas je netko probudio iz zimskog sna.
Danas CW kuca komp, nebitno da li se radi o mikroprocesoru u kompjuteru ili o mikroprocesoru u cemugod, jer ima ih svuda.
Prijem vrsi skimer ili uho. Ako komp kuca, skimer cak i solidno prima.
Da sad izvedemo na streljanje/vjesanje i one koji ne kucaju CW sa dvije bakrene zice?

Stvarno mi dodje da pozovem "Brazilce", pa neka odnesu i antene i kablove i elektronski otpad sa stola, kad vidim s kakvim primitivnim ljudima razmjenjujem QSLke. Tj. ne razmjenjujem, poznati ste po neazurnom slanju kartica, a svima su puna usta hamspirita. Bas cu izvuci statistiku o odnosu primljenih i poslanih QSLki za 9A radioamatere, da se "obradujem".
Boris, 9A2B

9A5KM/p

Hmm
Ova rasprava me podsjetila na jednog mog prijatelja tzv. ribiča-šaranaša.
Počeo mi je nabrajati kako si je kupio štapove od 1000€, mašinice od 1000Kn, pa rod-pod od 3000Kn pa beepere kad šaran zagrize, pa šator, pa posebni ribički krevet.
Moj komentar je bio : Kad ćeš nabaviti elektromotore koji će sami izvuči ribu van kad se upeca da bi ti mogao na miru spavati u svom skupom šatoru i krevetu.
E to je moje mišljenje vezano i za FT8 rad. Svaka čast entuzijastima koji u tome uživaju, ali mene to ne pali. I da, ja sam jedan od onih radio-amatera koji znaju telegrafiju primati i odašiljati bez kompjutera i eto baš me je jako sram što sam tako nazadan.
Inače po zanimanju sam informatičar i jednako dobro se razumijem i u hardware i u software.
U potpunosti se slažem sa 9A9C da tu vrstu rada treba odvojiti od klasičnog rada na stanici, jer to mi ide u isti koš kao i onaj moj prijatelj ribič-automatičar.

9A3IV

2B, meni osobno bi bilo žao da odes iz radioamaterizma. Ali isto tako, da li ćeš ostati ili ne, to ovisi o tebi. Pa, ako ti idemo na živce, odi.

Ovo postaje rasprava o ft8, da ili ne. Na hamradio.hr postoji ta tema pa da se ovdje ne širi.

Ja ne koristim sdr i komp za rad na stanici. Ali, 3AL mi je pokazao svoj. Iza predpojacala i filtera spojio je sdr stick. Radi nesto a na ekranu 144-144,4. Alat za sporadik

73 Damir

9a3qb

11.06.2019. 17,22 - 144,300 - RN6BW - KN93WK

9a5ay

Bravo Mirko 1800km, znaci u nedjelju će biti sporadika  ;)

73 de Damir

9a3qb

Pozdrav!
Možda i hoće, tj. vjerovatno hoće. Ali moj seoski nogometni klub slavi 65 godina pa ima bogat program proslave. Pošto ja to sve moram snimiti 9a6k je u contestu prvih 2 sata. Pa kaj bu bu. Dan ranije je fišijada i smotra folklora. U nedjelju za vrijeme contesta, turnir mlađih uzrasta, pa veterana, pa seniora, pa vol na ražnju i finale večernji koncert, svi pozvani. Hi!

9A2B

Quote from: 9a5ay on 11. June. 2019, 19:53:16
Bravo Mirko 1800km, znaci u nedjelju će biti sporadika  ;)

Nece jer je takmicenje 😁
Boris, 9A2B

9A2WA

::)EI7GL....A diary of amateur radio activity: 144 MHz path opens up between Cape Verde Islands and Germany - 2nd July 2019
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A2WA

Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A6R

Živija FT8 ! Kad izgubimo band zbog neaktivnosti CW,SSB,FM, onda će bit kasno za plakanje. :'(  Keep pushing FT8.
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A3EME

Reni ,generalno si u pravu...Samo me zanima jesi li ti zato jučer radija na 4m ft8?Rušiš sistem iznutra?

9A6R

73 Jerko.Druga sezona da skoro nema nikoga na CW,SSB 4M band a i na 6m.Ja sam tamo za informaciju već 15 godina,na 50MHz 27god..Nisam kriv što su manje više svi prebjegli na FT8.Na toj vrsti rada sam na 70MHz tek nekidan počeo raditi.Rel. dugo sam se opirao.Niti me  veseli a još sam manje oduševljen,ali nije u redu da zaostajem u zemljama i lokatorima a da to nije prouzročeno mojom krivnjom.Što želim reći? Da se te veze ne priznaju od ARRL-a pa sve do drugih Saveza,za diplome,ne bih ni pokušao raditi.Jedna "nadopuna".Nije FT8 isključivi krivac ako izgubimo poneki band ili segmente nekih bandova.Stvar je malo kompleksnija i treba je dobro proanalizirati i onda reći zašto sve skupa ide prema dolje.Ovo kao što znaš, nije problem samo u 9A već u cijelom svijetu.I sam si se uvjerio.Radiš kontest,zoveš cijeli dan,band otvoren a na SSB malo veza?! Kad odeš na FT8,puna QRG postaja pa i u kontestu.I svi se zbiju na JEDNU QRG! Hoće li RA to s vremenom"proći"neznam.Nisam vidoviti Milan.A FT8 mi nije "drag"jer ne izmjenujem niti raport već to radi sam program! Stariji sam RA,stara škola a ovo je nešto potpuno drugo.Nema nikakvih dodirnih točaka sa "analognim"vrstama rada.Za mene FT8 nije QSO već kontakt.I ne samo za mene,već i za mnoge druge.WSJT i slični modovi nisu od jučer.Rabe ga duže vrijeme neke službe pa i vojska.Iz nekog razloga on je uz preinake i korekcije dat RA na korištenje i moje je mišljenje a i mnogih drugih RA u svijetu da je zapravo "ubojica RA".Dio RA zajednice to ne vidi tako,već smatra da je korak naprijed.Opće je poznato da mnogi povijesni "iskoraci naprijed" nisu uvijek polučili dobre rezultate.Ti si mlad,pa ćeš(a možda i mi stariji) doživjeti te velebne rezultate digitalizacije u radio komunikaciji.Tu imamo još i 5G mrežu,koja je još puno ozbiljnija tema ali nije mjesto za tu raspravu.Ako mi netko vrati DX-e na CW,SSB, neću se više javljati na digital.Za sada tome nije tako.Osim toga za rad na digital potrebna je manja vještina od rada na SSB a pogotovo na CW.Vidio sam na nekom you tube uratku malog dječaka kako "klika"vezu na FT8.Mislim se moju majku angažirati pa da i ona proba FT8.BTW, ona je RA je od 1982 god.samo što je neaktivna.Služi se kompićem,ja je malo podučim pa i ona može kliknuti koji kontakt. ;)  Stoj mi dobro i uživaj u digitaliji.Ja sam tu negdi iza,gledam ima li što int. :)   

73 de 9A6R

P.S. Nekidan san pročita negdi  di je jedan RA napisa da ide pogledat radio-vezu.Dobra baza. :'(
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9a9c

ft8....hi  hi  hi
samo lagano

9A2B

Sve neke crne prognoze.Gledajte to s druge strane, kad radioamaterstvo propadne, bavit cete se (kao ja) oldtimerima. Vise ste u garazi, u garazi je vise drustva nego za stanicom, vise ste na friskom zraku, druzite se na relijima oldtimera, ne napadaju vas "ozraceni" susjedi, na napadaju vas vjetrovi, nije vas briga za sunceve pjege. A ako imate cabrio, u tim pjegama cete uzivati jos i vise nego na bandu.

Propast radioamaterstva je u biti super.  ;D
Boris, 9A2B