Main Menu

FL2100 2XGI7b

Started by 9a5ex, 01. February. 2008, 07:15:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A5TD

Quote from: AD6IW on 02. February. 2008, 03:43:34

Sta da se radi sa E, F klasama pojacivaca
koji imaju efikasnost izmedju 60 i 80%, sa SiC, GaN transistorima?
Dobro nije jeftino, ...........

Da Gorane, sve to ljepo zvuci, no da mi molim te izracunaj koliko bi kostalo takvo jedno pojacalo od 2KW - Rf outa za ALL mode rad u npr D-klasi, da ne idemo dalje prema E, F i xx, ali da pri tome zadovoljava IM, THD, Harmonike i slicne stvari. Neke stvari treba ostaviti za digitaliju a neke ipak ostaju nezamjenjive kada je u pitanju analogna tehnika.

73....

9A6R

Dobro je dok je majka Rusija živa hi hi.

73
9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

s56a

AD6IW: Cijeli KW amp tezak 5-6kg sa ispravljacem i ne treba dodatno hladjenje??

Juce sam citirao K0SR o kvadovima:  Da su to najbolje antene, K3LR i KC1XX bi ih imali!

Isto vazi za klasu E - dobro radi u laboratoriju ali slabo sa SWR vecim od 1:1.  SGC davno objavio 500 W pa nista...

Gledao sam switching PSU za GS31B.  Problem sa koronom na VF VN se da resiti ali na strani mreznog napajanja treba imati puno 350V paralelnih elektrolitskih kondenzatora.  Kada se ti isti vezu u seriju, odlicno sluze i na kV VN.  Trafo za mikrotalasnu pec sam dobio za 25$ posto nam je jak Euro :-)

Ja ne volim mehaniku i nikako se ne bi bakcao sa odvodjenjem toplote sa malih povrsina tranzistora.  Vec od duvanja u GS31B me muka hvata.  Mada ne volim ni 3,5 kV iako sam nedavno preziveo 4,5 kV :-)

s56a

Quote from: 9a3mr on 02. February. 2008, 07:46:40
Zaostali smo u razvoju, a možda su u pitanju i traume iz djetinjstva. :-))

Pozdrav
Rolando 9A3MR

Bice da su traume mladosti!  Meni je jos 1960-ih eksplodirao elektrolit pred nosom kada sam upotrebio prvu Si diodu.  Majka morala prefarbati celu kuhinju.  Nedavno mi opet eksplodirao elko kod direktnog udvajanja 220 V za GS31B oscilator.

1970-ih sam prvi puta dotakao 1,5 kV nogom ispod stola i miris rostilja mi je ostao u vecno secanju.  I danas drzim skrcene noge kod sedenja...

A kod tranzistora mozes samo da ispeces prste!  Dosadno, bre :-)

AD6IW

Pozdrav Rolando,

Cestitke za super gradnju i ideje oko hladjenja pojacivaca.

Mislim da mi uopste nismo zaostali u razvoju i da imamo odlicne konstruktore.
Problem je u tome sto je ovo samo hobi, i nema ekonomsku podrsku.
Nisam mislio da blatim lampe, pogotovo zbog Martina, vec da zainteresiram konstruktore.
Tacno je da tranzistori imaju uslovno vecu cijenu, ali zbog toga imaju i prednost jer ne gube
emisiju kao cijevi pa ih ne treba mjenjati.Na kraju usporedi racun za struju.
Nove tehnologije su skupe dok ne nadju komercijalnu primjenu.

73
Goran AD6IW

9a3mr

Hvala za pohvale Gorane, dobro i ti radiš sa onim "suncobranom" :-)

Kad već spominješ ekonomsku stranu, svojedobno su se GI7b u HA mogle kupiti za 3.5 EUR. Teško je osporiti takav
odnos kvaliteta/cijena, HI. Pa da je i "spržiš" nekako ti nije žao. A i žilave su, GS35b posebno, odradili smo contest sa
kratkospojenim ant relejem a cijev nije ni trznula. Cijevi su kao mater a tranzistori kao žena. Cijevi možeš gnjaviti do mile volje i uvijek ti oproste...a tranzistori...krivi korak...doviđenja. Ne pomažu ni cvijeće ni bombonjera :-))

A da smo zaostali, brate, jesmo. Gi7b je ruska kopija Telefunkenove LD7 koja je napravljena za potreba Wermachta u WWII.

http://www.shinjo.info/frank/sheets/043/l/LD7.pdf

Marijane, ti si stvarno imao traumatično djetinjstvo....
Meni je trauma bila što mi 9A6C kao HAMLET-u branio raditi sa linearom pa sam ga morao...khm..."posuđivati", riskirajući klupsku suspenziju. I to je bilo dovoljno da se navučem na QRO...šta ću...volim miris pregrijanih cijevi u zoru.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

s56a

9A3MR: Gi7b je ruska kopija Telefunkenove LD7 koja je napravljena za potreba Wermachta u WWII.

Ovaj podatak nisam znao!  Sada mi je jasnije kako se GS35B proizvodila u Sibirskoj fabrici traktora.  Ruske tetrode nisu slabije od Eimac, koji je proizvodnju preselio u Kinu.

Gorane, RF tranzistori snage nikada nece biti jeftini jer se potrosi puno silicija pa to treba naplatiti.  Iz neuradnih virova znam da postoje resenja sa par hiljada jeftinih BF RX FET-ova.  Objavljeno je neko radioamatersko resenje KX1? sa 3 komada za 5 W CW u E klasi.

9A5TD

Quote from: s56a on 02. February. 2008, 23:59:15

Ruske tetrode nisu slabije od Eimac, koji je proizvodnju preselio u Kinu....

Hy... nije...nije... tu pricu o tome kako je Eimac preselio proizvodnju u Kinu pricaju samo Kinezi i oni koju pokusavaju prodati kineske kopije cijevi pod Eimac made in China. U USA te cijevi uvozi i prodaje SLUZBENO samo jedna firma pod svojim logom a sve ostale su inace NO NAME....

s56a

All Eimac tubes are made in the U.S. - pise na CPI stranama!  Ja imam par uparenih Kineskih 3-500ZG sa grafitnim anodama od RF Parts.  Dugo vremena sam imao problema sa slabim lemom nozica za grejanje pri 5V i 15 A.  Podesio sam grejanje tacno na 5 V pri mojih mreznih 215 V preko primara VN transformatora po savetu K4XU.  U USA se koristi 2 x 120 V.  Cak i na GS31B je dolazilo do odlemljivanja VK-200 za grejanje pri 12,6V i 3A.  Zato sam postavio mali ventilator blizu katode.  Jos samo da kresnem 3,5 kV za karnevalski vatromet :-)

9A5TD

Quote from: s56a on 03. February. 2008, 22:04:01
All Eimac tubes are made in the U.S. - pise na CPI stranama!  ......................Zato sam postavio mali ventilator blizu katode.  Jos samo da kresnem 3,5 kV za karnevalski vatromet :-)

Hhahahhahah... Nego daj sacekaj malo pa cemo doci ja i 5CW da slikamo i probamo Gravce na Tavce od najbolje kuharice...73

s56a

Detaljniji izvestaj sledi 18. 2. na 9A35RKP na vasem terenu!  Ovo je vreme za kmecku pojedinu i cvicek...