Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

9a5cw

Martin ozracit ces susjede ;)

73

9a2ko

Ovako carobno isijavanje nikada ne može proizvesti tranzistor....zar ne.....mirakul, va Rike nece biti niti jednog
komarca....forzza dotore.... i bi eto....
Eduard

9A2WA

Quote from: AD6IW on 20. March. 2009, 22:07:33
Dragan

Ne slazem se da prvi tranzistor najprije dolazi u zasicenje, nego posljednji u nizu
zbog kaskadnog pojacanja, koji za isti iznos pojacanja podize i noise floor, pa se
na posljednjem pojacivacu i zasniva ukupna dinamika prijemnika.
Ubaci podatke u kaskadnu formulu za OIP pa ces se brzo uvjeriti, da prvi stepen
ima vrlo neznatan efekat na OIP, i da je posljednji pojacivac u lancu najkriticniji.
Potpuno obrnuta je situacija sa NF-om.

73
AD6IW

Evo me opet ;D
Naime prije nekog vremena u sličnoj diskusiji postavio sam "krucijalno " pitanje:Imamo bazne uređaje koji nisu san snova ,aliiiiii............
Takvi su kakvi su..... jeftini,malo stariji, i sl.
Pitanje je bilo može li se ,obzirom da su uređaji relativno loši,učiniti nešto u vlastitoj režiji da popravimo situaciju.
HiLevel mixeri su postali dostupni ,tranzići sa HighIP također,sheme malošumnih oscilatora postoje,PIN diode za atenuatore dostupne i sad šta učinit???????
Da li ići na dvostruko mješanje u RX grani i spustiti se na recimo 5MHz gdje RX ima "možda " bolje karakteristike za HighIP ili šta drugo.....npr post mixer pojačalo napravit sa ljutim tranzićem ,a na RX uključit sve šta se može da bi poboljšali IP
::) ::) :P :P ;D ;D 8)
Mike

Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A3GE

Dobro jutro svekoliko UKV Pučanstvo....još neka zima vani....? Mike...dobro pitanje....za poboljšanje prijema...jednostruko miješenje bi bilo najbolje.....po meni..dvostruka ili trostruka miješanja unose dosta šuma u sistem..a mali IC 202 te IC245....te RD 225...svi su jednostruki prijemnici...i nakon izvjestnih prepravki rade izvrstno...ne baš na jakim signalima ali za slabe signale su ok..? MF na 9 Mhz te DDS na 135 ili na 153 Mhz...pa bi se dobio dobar RX ...naravno sa pravim mješačem i ostalim modernim komponentama na ulazu...te lanac MF sa velikim gain-om ..to mi se najviše sviđa....razmatra se nešto napraviti...? GS35B....polako narode....ono je odbljesak od aluminija...nije da svjetli sve kada je u pogonu...? Dole su visokokvalitetni "n" konektori koji su skinuti sa komada kabla....ti konektori su profesionalni...oklop od koaksijalnog kabla treba narezati i "zavidati" na konektor dok "vrući" kraj se zalotava a u nekim slučajevima ne..."krimpa" se...te imaju gumene brtve..tako da čak nije potrebno navući termobužir....ali ja ga stavljam..sigurnije je...? Jer u gradu je velika koncentracija raznih elemenata koji djeluju na to...u negativnom smislu..javljaju se razni kemijski procesi....inšoma ..nagriza...oksidira ..uništava...a to nije dobro za antene i stvari oko njega...? Bene...? M.
Martin 9A3GE

9A3GE

A...rasprava...velika..... o "revolucionarnoj" anteni...! Na nivou je ...ali ne za nas puno..uski krug.....akademičari....mi samo možemo to čitati i eventualno nešto naučiti...ili potvrditi nešto smo načuli ili znali....a praktično...? Osim Popa koji računa radi i gradi antene na veliko i malo ? Yagi-san je izmislio antenu (zapravo nije on nego onaj drugi partner..a Yagi je znao Engleski i mogao je patentirati je i predstaviti Svijetu) i od onda su razne varijacije iste te antene....širokopojasna..uskopojasna zrači vako..zrači nako  sa ovim se dobije to sa onim ovo..i tako u beskraj....za to u praksi trebaju malo bolji instrumenti...sve to izmjerit i ostalo...? Mi koristimo ovo što imamo..kako tko..i ne može se baš svaku sezonu mijenjati antene..dok traje traje...zavisi tko je napravio i kako je napravljena...od proizvođača do domaće radinosti...glavno da je u uporabi ....da citiram Sir Winstona ...nije važno koje je boje mačka...glavno da lovi miševe...! Sve je to ok.....iz prakse znamo da antena za 144 ili 432 Mhz treba da budr što duža ili što više ih u grupi...to jest max. na prijemu i max na predaji...i uspjeh je tu..tojest ona vrsta rada sa kojom se bavimo...te dobar koaksijalni kabel kroz koji se goni sve to..(he he netko se opskrbio) onda još razne dodatne sprave...kao ..LNA..PA ...band pass filtri ..dobar uređaj..ili transverter ..i zabava može početi....!   Ovo čime se mi-vi -ti -ja bavimo predstavlja veliko zadovoljstvo svatkom od nas...a to je jako puno...kada se to postigne....tako nekako...smatram...! Ali sve to-ovo-ono spada pod radioamaterizam...(nekako mi glupo zvuči taj amaterizam...kad je masu majstora u našim redovima ..ovdje i u svijetu...Italijani imaju odličan naziv..Radioamatori...ne amateri-diletanti....nego ljubitelji radija..!) Eto..toliko sa moje strane .....Proljeće..? Vidi sliku dole..! M.
Martin 9A3GE

9a5cw

Evo na ovako nesto sam mislio - kad je u pitanju xverter - tnx s51yz
http://www.ok2ukg.com/files/xvrt144/Transvertor%2028_144.pdf

9A2WA

Pozdrav!
Eeeee ovo izgleda baš lipo i novoooo.Sve je to dobro,ali iza ovoga ti triba neki dooobriiiii,tj skupiiiiii TRX.........
Tako da ovo bi bilo jako lijepo ,čak ni djelovi nisu neki san snova niti specijalno skupi,ali dolazimo do zadnje karike u lancu.
A ,ako nemaš 756PRO ili FT1000MarkII, šta onda ??? ??? ??? ???

Tribalo bi izmajmunirat nešto da se od onih naših IC706,FT8x7 ili sličnih može nešto iskoristit...
ILI PRODAT I ŠEFA I STANICU I KUPIT NEŠTO POŠTENO

73 Mike 8)
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa

9A9T

Mike, Mike....jabuko...ovo bi dobro radilo i na stari FT7...kladim se... ;)

Nego, imaju ovi varijantu i za 70cm...jedino kaj nigdne nisu navedne karakteristike, mjerenja neka itd...ili to skrivaju ko zmija noge.
Čekam kaj buju rekli ovi naši pametniji suforumaši... :o dal buju i tu našli kakvu kvaku... ???
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

AAA...DOBAR...! Transverter...vrlo dobra  Česka konstrukcija,,,čini mi se sa SMD...? Ulaz je pravi sa AFT....niskošumni i sa dobrim gain-om.....te LO je pravi...čist te dignuti nivo signala na izlazu za mixer...stavljeni "R" atenuatori - prilagođači inpedancije...sve po propisu...skoro ko ja...hi...!Predajni dio je sos Mar-ovi..ali to se mere i klasika napraviti...pločica je dosta komplikata....čini mi se dubl štampa.....na njegovoj strani se može sve skinuti...! Baš fina stvar....prava...! Mike....a mere i druga baza....što ne....sve današnje moderno paše sa time...preporučam IC 703....ne što ga ja koristin ..nego ima izvrstan prijemnik...a mali je ..taman veličina za sve...? A ne volim velike i teške kante...i što će mi ...kratki val...only VHF-UHF-SHF....IC 910 ..izlazi novi model...? EME...propagacija se je popravila...dosta stanica bilo aktivno danas...malo probao...testirao razne baza uređaje..i postavio kao glavno IC703 i transvertitore....i probao sa K1JT....- 18 rx -21 tamo u USA....nije loše..aaa..? Opet neka zima vani...? Evo sličice dole...špečijale za Mr. GG te 7PJT.....! M.
Martin 9A3GE

AD6IW

Prve amaterske refleksije (EVE) od Venere !!

http://www.amsat-dl.org//index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=35&Itemid=97

20 metarska parabola, S band 5kW

ad6iw

yu1aw

Bilo je samo pitanje vremena...  :)

Svaka im čast!

Dragan, yu1aw
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

9A9T

Tko može, može !!!  :)

Svaka čast i čestitke  ;)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

AD6IW

Earth Venus Earth, EVE

> Yes an impressive distance.. even though the ERP was a bit above the usual value for amateur radio on 13 cm. AMSAT-DL has applied for, and been granted, a special permission for this experiment which expires at the end of this year.
> The *principle* was simple:
> - send a 5 minute carrier on 2.45x GHz, then
> - receive for 5 minutes, remove impulse noise (WLAN), run the signal through an FFT with ~11 Hz equivalent receiver bandwidth
> - add all received power spectra to calculate an average (*)
> - repeat the above until the sigma (standard deviation) in the frequency bins gets low enough to see the weak reflection in one of those bins.
> - while transmitting, keep the frequency constant to one or two Hz (not as easy as it sounds)
> - while receiving, permanently compensate the Doppler shift (which a marvellous piece of software by G3RUH did)
> - during the experiment, keep the dish pointed to Venus with an accuracy better than 0.1° (which another piece of software by G3RUH did)
> - hope that the 5-kW magnetron, and the cooling system (including a vaccum cleaner and a water cooler from a VW Polo) holds..
>
> (*) A single FFT is not sufficient to lift the signal out of the noise. It was between 8 and 11 dB below the noise in a 10 Hz bandwidth; the ratio of <signal plus noise> to <noise> was between 0.3 and 0.4 dB; the latter measured today when it wasn't raining. This was sufficient to "see" the signal after 2 minutes, so we didn't have to average over consecutive 5-minute-receive intervals.
>
> Each dot of the "HI"-message lasted 5 minutes, because that's the approximate travelling time... in other words, "QRSS300" dictated by Venus ;-)
>
> Details, including the "Magnetron taming" circuit by DJ4ZC will appear in English language on www.amsat-dl.org hopefully soon. This vital part of the system includes 3 PLL circuits, a servo motor controller for the coarse frequency control (slow mechanical tuning, 6 MHz, on the output waveguide), and a fast controlling loop with about 1.5 MHz (iirc) loop bandwidth which involves 2 * 4CX1000 for the 'faster' frequency control, which also provides the SSB modulation. In fact, the energy not "used" for the SSB signal at a given instance is 'moved away' (spread out) by 15 kHz to both sides of the center frequency. Maybe some of these principles can be used in class-D amplifiers for other frequencies, which finally takes us back to LF / MF-related topics <g> .
>
>
> Cheers,
>  Wolf DL4YHF .

INFO AD6IW

9A9T

He, he... :D

Stigla QSL-ka V5/KT6Q.... ;)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

He...Tom&Ja....! Sitam biznis ali redovan....? Nešto se radi....potajno....? M.
Martin 9A3GE