Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A3GE

Evo ga....? Ama gdje ste...na HRS Web-u.....? Trblbtblrtrtbbbllrattbl...ide im tamo dobro ?  Juče i danas bila veoma velika aktivnost na Mjesečini....cio SVIJET i okolica te Tom 9A2TK und Mi  zastupali Hrvašku veoma uspješno..naročito Tom ..koji je imao i demonstraciju EME veza za Poglavarstvo HRS-a...eee nije mala stvar ! Pratio sam Toma...via Moon i jamput sam ga primio "odozgora"...-24 dB  bila jačina signala od Mjeseca...inače strašno jaki signal je njegov...."tropo" i ne mogu izdvojiti refleksiju od Mjeseca...među onom "kobasicom" što primam na "vodopadu" ..a kako tek na zvučnik "svira"...? To tentam stalno..kada je Tom aktivan...mordi nam se potrefi..? Bio nešto malo vremena aktivan i A61Q iz Emirata...ali nije imao dobro podešeno vrijeme na PC-iju....-9 sekundi je odstupao (inače vrlo dobar signal -22) i nije se mogla održati veza...mnogi su ga zvali....te upozoravali na to...dT...vrijeme ali ...yes..yes...a ono njanke abado...finkeduranopaura...tako da od svega ništa..! Uglavnom primane refleksije from Moon te uspoređivano ..kak na ovom..jak na ovom....prijemnom sistemu...? Stigla hrpa Qsl-ki....sa raznih strana...te RA6AX Ivan poslao za ove krajeve i to Adamu Andrei i meni..jemate to dole..! Dobio obavjest za 5Z4EME ekspediciju koja bude radila iz Kenije...PE1L..PA3CEE i PA3EWP...poznata Holandska škvadra ! A proposito...Namibija ekspedicija je objavila listu primljenih Qsl-ki....ich bin hier..Tom pošalji kartu ? Komplimenti za Pop-a YU7EF....njegove famozne antene idu u masovnu distribuciju ....WIMO...poznata DL funkamateur firma bude to obavljala ! Već imate obavijest na WIMO strani..! (gdje su oni mali-veliki brodovi ?)  Ok...toliko za sada..! M.
Martin 9A3GE

9a4qv

Alo Martine,

pa šta još niste za...ali toga iz Emirata? Postupak je slijedeći i nećeš omanuti  ;D
Dakle, kad ga budeš primio na vodopadu Riječine  ;D pogledaj koji je DT i naravno kad budeš vidio koliko odstupa, lijepo manualno prepodesi svoj sat u PC neka i on lijepo odstupa.

Nemoj nikome ništa govoriti, odradi vezu, nije ti bitan DT jer ovoga iz Emirata ionako tropo ne moreš delati  ;D i poslije lijepo vratiš sat kako treba. dakle isključi D4 raštimaj sat u PC, odradi vezu i onda opet upali D4  ;)

Kako ono ide ona priča o brdu i Muhamedu ? E to moraš tu primjeniti...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A9T

Adame, probat ću ovaj recept za Emirate... :D
da u logu bude nekaj novoga...inače je već i teško naći kaj novoga na EME...jedino, neki dan sam primio jednoga ali na 70cm, mjesec baš bio već i previsoko...čekam sada da se poklope prozori, moj vremenski i onaj od mjeseca pa da bude dostupan za antene bez elevacije...baš me zanima jel će ići na 70cm...???

Ipak, jučer napravio dvije nove postaje i nekoliko starih...gubio sam vrijeme na Emiratima, uz put malo u paralelki sa FT7 na KV-u par veza...inverted V radi dobro, samo još malo preinake i bit će u finalnoj verziji.

Martine, dobro si me podsjetio za slanje ove qsl...već bi i zaboravio...hi.

U subotu sam imao posjetu našeg prezidenta 5k (vidio je on to već i ranije kod mene) ali sa njim je bio i 2uu iz Bjelovara kojem je ovo bio prvi susret sa EME i koliko sam uz gemišt skužil, dopalo mu se... ;)

Možda još tko dobi volju...

Da, Popa, čestitke i od mene, ovo ipak nekaj govori...

BTW: Martine, kaj opet gibaš na posel?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5cw

Pozdrav,
pridruzujem se cestitkama, svaka cast Popa.

Sretno

yu7ef

Martine mozes to uraditi i bez menjanja vremena na PC ...

Samo trebas uneti 9 u polje "Dsec" (Deley sec) i uskladis sa njegovim vremenom (vidi privitak)

Trebalo bi da onda dekodira korektno

Popa, YU7EF

9A3GE

Si...Pop   ...tak jest ..probam kada budu na bandu...svako toliko je tu...? Aktivna je ekspedicija ..H40HP....Južno pacifik na 144.144 Mhz....jedna antena 18 Elem. I 1500 W.
Martin 9A3GE

9A3GE

Ups...krivi buton....pa ošlo ...iako propagacija nije baš....pola Jurop ih sada zovu..i već održano par Qso-a...posmatra se ...? 9A2TK...Tom je opogonio 432 Mhz ...i proba sada na EME...! Tom ..opiši malo ..sistem i linear...kada stigneš..! U mene sve u pogonu natrpano ispod monitora....pa ovo pa ono...se proba....? Kišetina opet...a u subotu je prvi veći kontest na 144 Mhz...! Ekipe budu izašle ...? Ok ....se poslušamo i tu..? M.
Martin 9A3GE

9A9T

Martine,
gori si nego UDBA, hi, sve vidiš, čuješ pa u rebra... :D

Niš posebno, kak sam neki dan na 70cm primil jen signal, dobil sam volju pa sam hkral pol ure pauze u qrl-u da probam na 70 dok je mjesec nisko...nije išlo, probal sa ua9aql, nit je on mene primil nit ja njega...2x19el + 300W kod mene, bez elevacije...hlebinac...
Jenog dana bu i to... :o

Probal slušati i H40HP na 2m ali ga nisam čul...gužva...kad ga se izguštiraju morti dodjdem i ja na red...  ???
Veliju da bu hnedelju dobra propagacija za EME!!! Al bu tek onda gužvancija...

A kontekst za vikend? Pa valjda ga bum delal 2/0,7 ak mi polovica dozvoli, moram prije obveze zbaviti...  ;D
Se poslišamo...a ak bu dosadno, lahko zdignem antene vu zrak... HI!

BTW: Martine, do koje elevacije mjeseca nam je dostupan H40?
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5st

Mogli ste vi mjesečari nešto namontirat u Kraljevici,pa da se možda još neko ufati !!!
Da malo vidimo kako to izgleda u živo.
7 van 3 de 9A5ST
Zeky

9A9T

Ih Zeky, de je još Kraljevica...moram još fest doma dobar biti da mi žena "da"...da idem dole...a i ne znam kak bu s qrl-om...da nebu frke kakve.

Ak neko more dole postaviti kakvu jagicu malo h zrak...cca 30° , malo kabela i TV rotator moglo bi se kaj primiti...po difoltu 100W iz uređaja (donesi svoj... ;D ), big ganovi bi i nas prijeli...

Morti Martina "zadužiti" za tekniku...nek pokaže i dokaže svoje transvestite  :o ...barem jena gi7b i demonstriramo EME !
On je doma pod nosom od Kraljevice...kaj veliš Martin ??? Bum te poslikal...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5st

Ja buden donija uređaj,a sa antenama i stupima nisam baš prijatelj.
I rotator imam!!!
A šta se kučnih (bračnih) obaveza tiće...tu nemere niko uteč!!!
Eto nije da pametujem,jer sam mlađi,ali učini ka i ja.
Ne mora te žena pustit u Kraljevicu...neka te ona odvede!!!
73 de 9A5ST
Zeky

9A3GE

EME....? Samo tako..jednostavno...? Malo Morgen...! Noćas veliki promet....degradacija 3.5   ..  ali ide vrlo dobro...kiša ljeva pa "hladi" atmosferu i sistem..ima nešto u tome..? Samo testirao moje sprave....sve u redu...oko 23.00 počele neke smetnje..trrrtttrrtt..neka pražnjena..nije se moglo ništa primiti...."S" blesimetar na devet...a "trava" zelena pol RX monitora...pokriva....jedino najače refleksije se mogu primit....pa sam se ostavio toga...! Pripremio onaj linear sa GS35B...ugradio još jedan mA za kontrolu rešetke tako da se vidi što se događa kada se da velika pobuda....naime drajvam to sa 10 W. i Watmetar pokaže 100 W.  ... podignem pobudu na 100 W.  na "Birdu" skoči na 1KW i više...anodna struja preko 1 A. ..(Anodni napon je 2000 v.)i to pokaže i sve ode u krasni....padne sve..i nema ništa...a moj glavni pomoćnik (9A6PSM) ČUJE KAKO NEŠTO "CIKNE" U CIJEVI..? Ba..? Pa sa ovim drugim instrumentom se vidi šta se tu dešava...?  Bene...proba se to ovih dana....mak na konac....se kaže....tj. nanizati zrna maka na konac....! Ostavio se toga ..za tren...pa zalotao onaj hibrid Micubiši...kako se zove..?   M67727 ....prava stvar.....oko 200-300 mW ulaz i van ide 60 W.  Točno za drajvat 2x GI7B...? To slotao u mahu i spojio na W-metar i "lažnu antenu" ....profi elemenat 0-5 Ghz max 100 W. ( 15 E. u Pordenone) ..malo poštimao i izvukao maksimum...hladnjak nije baš....ali drži relaciju...testirao to oko pola sata..zagrijao se ..ali ne previše (dao mi Sig. Alichajich jednu kutiju-hladnjak..pet kila u nju ...a brate ružna je.....? Dobro...se ispita ovo još malo pa se eventualno stavi mali ventilator ispod..da puše u ladnjak pa nešto pomogne...ako...? Inače kiša ljeva...shebat će kontestaše ..u subotu...a možda stane i vrijeme se poboljša...? Vederemo ! Ok...! Salut sta marie can ! M.
Martin 9A3GE

9A3AG

pozdraf svima...

nekaj me malo kopka ovi QRP EME (navodno ima neki c'test zadnji vikend u 3. mjesecu). Bi mozda malo probal te digitalije (moram ić' pogledat dal mogu elevirat sistem ili samo moonrise/moonset), pa me zanima jel ima netko bazu/listu aktivnih (bez ekspedicija) EME stanica sa podacima o antenama?

Kaj mi treba za te digitalije osim programa?

set-up: IC-781 + TR144H+40 + 3CX1200 + 6*8wl

po ovome kaj čitam mislim da bi trebalo biti moguće s ovime napraviti dosta veza...

73 i hvala unaprijed,

Saša, 9A3AG

lapsus, napisal sam sun umjesto moon; hvala Patrikolo...

9a1un

Zar i ti sine.... Bitno ti je i da nemas tocan sat jer inace nix od A61....  ;D

9a5cw

Sunset ;) Dobra ti je ova... ;) Moonset mozda bude islo bolje ;)
Sa tvojim sistemom bude to islo bez problema, stavi wsjt i neku kantu od PC ... i ides via moon.

GL

p.s. napravi si neki interface za audio ;)