Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 136 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Dobra
veče folk !
Tja...opet neka kišica.i zahladilo...barem ovdje na planini ?
Dunque.....pošto se onaj tranz. linearčić dosta grije izbacio sam ga iz
pogona i stavio jedan sa QQE06/40 za drajvati "velikoga" !
Evo rezultata....za Ququejku....pobuda 3 wata out 80 wata...anodni 600
volti ...onda pobuda 5 wata anodni 800 volti out-a 150 wati...suficiente
za drajvati GS31B ?
I onda test (i desetak EME veza (ponovi 7Q7EME) i ostalih stanica ?
Pogon je radio na max.   tj. drajw 100 wata... outa 1300 wata....(na
birda ode kazaljka skroz perce je sonda samo do 1kw) ...GS31B je dobro
hlađena ....!
Tako....u normalnom radu gonim pogon da bude uota 500 wata....za
normalan rad dovoljno ..a po potrebi davaj aganj ?
Ovaj linearčić sa QQE06/40  sam davno naredio ....evo ponovo slike kak
zgledi !
Danas je degradacija bila visoka ...5.8 ali sa radilo EME
veze.....jutros je 7Q7EME kada su imali GG uradio tri stanice single
yagi 200-300 wata ...!
EME za svih ?
Pozdrav fantje !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Počeo lijepo i dobro ?
Jutros new one Aljaska ..išlo dobro (sila amo sila tamo) iako je degradacija visoka '
Gonio "samo" 600 wati ?
Tako ..sada sam na 98 zemalja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bravo ja !!!!!
Evo nešto slika !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
EME....ZF2EM su aktivni.....navala je velika a i nisu baš brzi u radu...nevolja je što rade sa vertikalnom polarizacijom i ne vide se baš ?
Dreždao na frekvenciji i niks ?
Sinoć mi dosadilo pa uzeo ponovo čitati Petra Velikog od Tolstoja (mnogo dobra knjiga pročitao je par puta) ?
Bilo loše vrijeme ..bura kiša i zima ?
Nešto je urađeno....ponovo Thailand ..išlo dobro...te testirao linear (full power) na 144.107 i desetak stanica se odazvalo...za trojicu sam bio new one ?
Ulotan C 300 u Icom-a 251e ...ah kakav sitni šum a prijem izvrstan ?
Ako ne znate sa željezom...može stup  i od drva...baš zgodno ?
Cayman otok ...slika !
Luna i Miki se igraju !
Evo sunce danas ali nije toplo ?
Saluti sa zelenog Šanburina !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Sunce konačno...bilo zima ovih dana amo na planini ?
EME....ništa od dx ekspedicije sa Caymana...?
Jako loše ih primao a i vlastiti cq test refleksija jako slaba ..antene ..nešto nije u redu....sumnjiv mi je djelitelj snage....? A i far loše čujem ? Biot će da samo jedna ili dvije antene su ok....druge "otkačene" ?
Tja !!!!!
Sutra spuštam stup i sve pregledam !
U međuvremenu radnja na "super" icom-u 202 !
Ugrađen mali linearčić od 10 wata ...dovoljno...za goniti ili Qqu-ejku ili tranzistorski od 100 wata pa u GS31B....FORZE KOLKO OŠ ?
Icom....(modificiran sve moguće na njemu (BF891 SELEKTIRANI) odvojen RX-TX ...ugrađeni izlazi za PTT  )....kakav sitni šum ima a signali odlični ...?
Tako...vavik se neš dela ovdika ?
Na ...slike i Luna na travi spava !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče !
Novosti sa Šanburina 12 km van Rijeke 400 metara nadmorske visine...sve super zeleno ...mir i tišina bez ikakvih smetnji....a doma....idealno ?
Danas sunce ..toplo i kada je popodne bilo sjene spušten stup....kontrolirano....kabel nije bio ok ...sada je ok...!
Poslje "namontiran" jedan "eksperimentalni" stup...tu vani visine 6 metara ..još stavim ručno vitlo za podizanje i spuštanje te az rotator i elevaciji...i
Na njega mogu postavljati razne antene i testirati ih ?
Ovo je tek izgled...kako bude do kraja...?
Tako evo nešto slika ...vedro i čisto nebo ovdje !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Martin 9A3GE

9A3GE

Be tipfeler !
Evo još !
Komplet 150 wati linearčić te antene na Mjesec i Luna !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !!!!!
Ha....juče popodne na malom stupu stavljeno vitlo i jedan koloturnik...još dva dođu tako da bude potrebno manje sile za podizanje istog ?
Popodne je hladovina pa se mere fino raditi ?
Ispalo dobro ?
EME.... degradacija visoka Moon nisko aktivnost slaba !
Evo primjera ...signal tropo i via Moon !
IK3MAC je bio aktivan i vidio se izvrsni via Moon...a i tropo isto...a elevacija visoka azumut na Jug...u njega gomila antena i kilowat pa je se vidio isto u direktu !
Slušano-gledano na IC 251E ...onaj sa gasiranim fetom...CF300 !
Mali Miki ima mačkicu pa je stalno sa njom u šumi dođe naveče na njam-njam i spavanje i ujutro kada se probudi miau miao pred vratima frižidera ...dobije doručak i odmah ode u šumu !
Dok Luna čitavu noć na spava nego je vani pred kućom...ujutro uđe ..pojede i prosto se baci na najhladnije mjesto (podne pločice u kuhinji) i spava....na leđima naravno !
Danas bude lijep dan...tropo ide dobro...farovi se čuju dobro...a možda predveče se pojavi ES...?
Tako...ća se dela u vas ?
Zdravstvujte (stari Ruski pozdrav ) !!!!
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Ha...stavljen azimut rotator pri dnu...iz njega ide druga al cijev (sve komadi što preostali ) te na kraju jedan mali odrivni ležaj i još 2 metra al cijevi na koju još dođu potrebite kerefeke...?
Stupić ide lagano gore - dole te na njemu mogu postaviti razne antene za niže ili više bandove..sve testirat ?
Sada je gore 8 elemenata po DK7ZB-u !
Baš nema nikoga na bandu...a do malo prije je bilo aktivnosti ?
Zato se farovi čuju....sasvim dobro na 8 elem.   ????
Qth je to ?
Bili dosta vruće danas !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan !
Evo ga ????? Mjesto na više freq. otišao na niže ???? Pošto je pozicija...u mene... postavljene antene za niže bandove !
Ha...postavljena 3 elementa za 70 mhz....transverter je tu ?
Na vrh stavljena "famozna" vertikalka koji sam koristio na lađu....50-144-432 mhz i sa njome je sa lađe urađeno masu stanica na 50 mhz (na Antlantiku dole kod Cap Verde) ...čitava J. Amerika-te na 144 mhz veza qrb 2400 km sa Portugalom ..na drugoj strani bio Joe CT1HZE (vidi Dubus) !
Ta zona je poznata po izvrsnoj propagaciji kroz cijelu godinu ?
Dunqve ...testirana antenica i održana veza na 50 mhz sa Valentinom sa Dodenkaneza SV0XCA/5 od šuba ?
Evo jedan "trans" za prilagoditi antenu....dobar za 50 te 70 mhz isti je po DK7ZB-u....to naredim jer imam loš swr na 50 mhz a gonim 100 wata ?
Sunce i lijepo vrijeme je vani !!!!!!!!!!!
EME...degradacija visoka aktivnos slaba !
Opogonim sistem za 70 mhz...to mi je interesantno dok 50 mhz tek tako...i onako na tom bandu imam ćitavu Afriku i pola Svijeta ' Kako veli Adam....za antenu ti je dosta "mokra špaga" kada se otvori band ?
Evo i jedan QRB kalkulator svoj lokator....protivnički i imate qrb u km, !!!
Naprej fantje !
Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Vrućina 31 grad !
EME...degradacija -12 pa niks do daljnjeg ?
Nego....Italijanski časopis Nuova Eletronice  prestao izlaziti ALI ...https://archive.org/details/nuova-elettronica....ovdje je !
Mere se skinuti !
UPOZORENJE :::samo za "lotajuće" ?
U časopisu su kompletne radnje-gradnjer.....SVE ...AMA BAŠ SVE ?
Dolje ima par primjera iz njihove knjige ...ANTENE na Italijanskom 23 MGB  ...isto se može skinuti ...u knjizi su detaljna riješenja i gradnje...bez puno filozofiranha i palamuđenja....to tako a to vako ..mjere i dimenzije i sve ostalo sveze antena ?
Nota bene.....Izdavač časopisa nije dozvolio NIKAKVE REKLAME u časopisu...čist radio konstruktorski materijal sa šemama tiskanim pločicama ...montaža... tako da svatko ko se imalo tendi može to napraviti...nije samo radio nego sve ostalo ča dela na struju ili baterije ?
PREPORUČAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Evo 70 mhz stvari ...filter ...pa ..transverter i par stvari iz Nuove E. ....?
Veliki poz. sa Šanburina !
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobra noć-jutro-dan !
AAAAAAAAA Gorane gutt link na konferenciju...a tvoj PA za 10ghz...50 wati !
Bravo !!!!!!!!
Tentalo se EME ...I UZ VISOKU DEGRADACIJU PRIMANO OK ?
Olli DJ2TX radi sa 19 elemenata antenom te out-a 600 wati i GG priman sasvim dobro ? Imao je GG !
George SV6KRW sa 4x8 i kila isto dobro !
Ta dobre antene u mene...tamo na chat-u me opet pitali ..koji lna koristim ...naravno 9A4QV....aaaaaaaaaaaa ..rekli su ..dobra stranica (stavio link lna for all )...!
Adamić ..stiže par naruđbi...ziher ?
Danas vruće.vrelo ...32 gradi ...dole na moru plaže pune !
Juče našau u "krami" u radioni jedan podizač ze stakla ..od kamiona ? I odmah ga "navrlezio" na stupić...vrti ..napajanje 5 volti 10 ampera...sa 12 volti vrti kao radar...?
Još što "izmislim"..prručno za rotirati po azimutu...sam grdo vani ...vrelo...jedino poslje 17.00 sati bude sjena pa se mere...sjedili danas vanka Silvano i ja,,,pili cocacolu...bez rakije...?
Predveče je sasvim ok... ?
Luna je naveče i po noći pred kućom a po danu spava....!
Evo par slika !
Dobro jutro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro !
Sunce i vruće ?
Nego...evi link....http://www.rsp-italy.it/Electronics/Magazines/Nuova%20Elettronica/.....
Tu je SVE...svi brojevi !
Martin
Martin 9A3GE

9A6NDD

Ima tko switcher 28V 7-10A? Može prodaja, zamjena, primam i na poklon  ::)
Sorry Martine za off topic ali tvoja je tema čitanija od oglasa  ;)

73 de 9a6ndd

9A3GE

Dobro jutro-dan !
No problem...a što goniš sa time ? Trz. pojačalo ?
Evo ga ?
Večera Silvano me "obučio" baratati sa FT 736R....50 -144 - 432 -  1300 mhz ?
Ftejac (9A2SS owner) je "izmišljen" samo za ukavejce...tj. za nas ?
Spojen na zv. karticu u PC ....samo rx ?
I radi izvrsno ?
Primane refleksije via Moon ....!
Danas bilo vrućina...32 grada....ali naveče fino zapuhalo pa je dobro rahladilo okolicu !
Mali Miki skoro čitavu noć je vani pa spava po danu...isto i Luna ! Evo ih na spavanju !
Luna u snu mrda nogama....sanja ? Kao da goni nešto ?
Evo slika te Šanburin danas !
Martin
Martin 9A3GE