Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

s56a

Evo danasnje slike prototipa GS31B QRO!  Maloprije kresnuo 3 kV PSU sa mekim startom i radi kao bubica.  Kratka VF testiranja sam radio sa ventilatorom iznad anode, a ispod sasije je jos jedan manji za katodu.

Znam ja da su najbolje turbine i dimnjaci na anodama ali zelim jeftinije proci sa manje buke!  Verovatno cu morati duvati i oko VN trafo iz mikrovavne peci.  Bice opasan test u Ruskom CW contest kroz 10 dana.

Neko vreme sam eksperimntisao sa 432 MHz stripline sa dimenzijama preporucenim od YU1AW ali je rezonancija bila na 300 MHz!?  Ostavio sam to za kasnije sa eventualnim dodavanjem 13 cm bakarnog dimnjaka.  To su uspesno uradili i JA Bear-el profesionalci u EME mode.  144 MHz cu napraviti sa 2 navoja (150 nH) u anodi i 5 pF spregom ka anteni pomocu N konektora i tanjira.

9A3GE

Hila..! Mario ..compliments...puno limarije..? Dali ti elektroliti imaju koju godinu..? čini mi se ..takvih nisam dugo vidio..? Inače  "pravi nered"   na stolu...ima nas ipak..? Strahovita Bura na Moru.....sve u redu sa sistemom..ljulalo se amo tamo..ali ništa skršeno ili savijeno...sada je malo opala snaga...a sutra prestane puhati....Bura uvijek počne i stane u neparne dane..? Posmatrano godinama..? Prije tridesetak godina došli Japanci  (cijela ekipa sa inštrumentima i ostalom vjetrovitom opremom) u Senj i Velebit mjeriti posmatrati ...Buru...! E   ... ali ta nije puhala baš nikako i to par mjeseci...pa su se vratili domov nakon izvjestnog vremena neobavljena posla...? Mjesečina...konačno se propagejšn popravila sasvim u redu ..ali nisam mrdao antene nikamo..već u "parking" položaju su bile..aaa...šta bi bilo da sam to malo podigao na gore...polomilo bi se i odletjelo ..?? ...!   Inače testirao PA neku veče na MS... bez elevacije   (par sati vozio ...pol min. TX...pol min. RX) ..i primili me  ..tropo ... 9A2FW i 9A4EW.....via Učka ..refleksija....S-1..S-3 ...i čak 59++++ preko tastature...he..! Ta veza je sigurna..! A ujutro dok još nije puhalo jako probao sa SA (ZS6OB..Pine)...on zvao CQ ...antene plesale...vidio ga ali nie uspijelo dekodirati...pozvao ga ...i poslje par min. javlja se Pine na blabla....GM Martine...   -22 here ...3 perioda...aaaa ...GOBE...rade dobro ..prije sa njime uvijek je raport bio -27...-28...slabo..a vidi sada....( forza e con me) ..!! Ruši TV ...i to digitalnu..."zaledi" sliku...ali analognu ne...pa mogu gledat u redu...! Tako to je malo o svemu..bude još ..kada prodje ova Buretina ( MOON)...Dole je slika jednog elegantnog izlaza za 2 m. jača cijev...isto petlja iliti "leher" ! Ima dosta toga na "Net-u" pa se može vidjeti razno razna riješenja..uglavnom je isto...dobro zatvorena kutija gdje je smješten pogon..( podigao sam okretaje turbine na max.    sada vraški puše...morati ću još zabrtviti neke rupice...i oko poklopca...tlači van zrak ...dosta puno..! Hermetički treba da bude..? A da bio kontest....na dva metra...uglavnom slušao sitne signale..uradjeno osam veza sa 9A stanicama par I1 ...te prvi put odavde Slovačka OM8A..dobro dolazio...te naj veza ....Tony...9A7PJT...bio vani na brdu..odlično išlo...i to refleksijom sa Učke..???? Dobro ..dosta za danas..Pozdrav...9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

s56a

Elektroliti su TV 200+200+75+25 uF/350V EI Niss_ta (copyright S53MV) iz 1989 godine!  Imam jos jedam komplet slicnih Iskrinih iz perioda propadanja domacce elektroindustrije i jeftinih rasprodaja komponenti.  Prica se nastavlja sa rashodovanim vojnim uredjajima kao posle WW-II.

Bura glavna na HTV sa udarcima preko 200 km/h.  Vetrovi na vecim morima presezu i 300 km/h...

9a3jh

Pozdrav EME ekipi,

Martine mozes mi poslati mailom wav file od tvoje veze sa zs6ob koje nisi dekodirao. Koja ti je verzija wsjt-a?

Lep pozdrav,

9a3jh / 7z

9a4qv

:P
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Martin 9A3GE

9A3GE

Pozdrav sig. Andrea va Libiju ! Nisam snimio Pine-ta....AAA..? Ala Adame ti i dobio QSL iz Libije i to na dva metra....COMPLIMENTI...! Bravo...uradio to na 50 Mhz.....cccccc...šta je to prema 2 m.  Ništa...? To bilo MS...? Va be...danas malo Mjesečario...pomaklao se AZ. pa to trebam sutra srediti..! (Bura to sve pomaknula)

...ALI URADJENO ISTO PAR VEZA...raporti puno bolji sada kada radim sa new PA ... ? Naravmo pitali koji PA... pa sam poslao radoznale amo..na Portal..neka pogledaju slike i ostalo..Tako...radi se new SDR TRX...KOMPLETAN TRANSIVER ? ? T o sredjuje 9A3HY....Nervin....i to se lota pomalo...dole van je slika "štampe" kako to izgleda..pločica radjena doma ! Inače sve po Tasi..!Toliko...pozdrav..9A3GE Martin (nastavlja se)
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče..Ala se radi...svuda..svega..spliteraši...?..Ajte opogonite to već ...da radi...na bandu naravno...kada samja to stavljao bilo vako...4 antene pa 4 coaxa iste dužine sa kvalitetnim "N" konektorima (namučio se sa kablovima..koristio H1000..i on je tvrd..nemere se baš lahko od šuba odrezati iste dužine..nije špaga...pa to kratio dok OTPRILIKE nisam dobio 4 ista jednake dužine..sve po propisu kako kaže YU1AW...probajte sa tvrdim coaxom...teško ide...ali naredio i stavio prave "N"  konektore...ne Chipotek  ..to je šmarn (šmarn..kontinentalci znaju što je šmarn .dobar sa marmeljda..a izraz se korist kada je nešto bezvrijedno...loša kvaliteta..(Googlonja-šmarn))..!Pa ubo u antene...i u splitter (4 ulaza i 1 izlaz) i na izlazu oma coax relej kvalitetni ..da drži kilo i po bez problema i jedan izlaz iz releja OMA u ANT. PRETPOJAČALO ..sve tu što bliže oltaru tj. antenama (tako da imam DVA kabela TX i RX) ali to nije još u funkciji nego koristim samo jedan kabel (ecoflex 15) koji ide dole poslje LNA..drugi bio rezerva( Isto H 1000..pogrešno ..trebo stavit RG 213..KOJI JE SAVITLJIV..a ne H100 koji je krut i normalno poslje nekoga vremena oklop koji je dosta mekan (CU FOLIJA ) je negdje u prekidu..jer to gore ...kada se rotira amo-tamo pati...? Dok ECOFLEX 15 je savitljiv i dobro podnosi te monade jer je oklop pleten..!A treba stavit onaj CY onaj "vodovodni" malo gubitaka i podnosi force puno...a uradi se tako da se gore "naštuka" sa par metara sa onim savitljivim teflonskim SKUPIM kabelom..od CY pa do SPLITTERA..(evo vam splitter..tema je obradjena) i taj SKUPI podnosi sve rotacije i vrtnje antena..klaro...? C...! To vidjeli kod Gianpiera IV3GBO kada smo bili u Udinama !Tuliko..!E sredio Az i Elev pa malo nagore sos dvije Gobe...ccccc ..i uradjeno par veza cakum-pakum...raporti puno bolji ..naravno...tlačio ga dva sata na 700 W. all ok..na zagrijava se previše ( turbina full okretaji) i drži snagu...ne mogu ga gonit više perce GORE JE BAYPASS u LNA max. 750 W. (coax releji)...te kada stavim jedan TX kabel i drugi RX...e onda davaj aganj raspaljot( Sovjetizmi) (Ruska salata= Sovjetska salata...a valjda je tako..??)No dobro...dosta ...dole je kako ma primio Gary u Ameriku te ulazni dio kako je izvedeno sa zav. i kondz. ! Ova put se to dalo fino podesiti..max pobude i minimalni SWR...Spliteraši ? Saluti a tutti ...9A3GE Martin (nastavlj se)
Martin 9A3GE

9A3GE

Broujutro. ! Evo stanje ..Sistem forze na 2m. ?  Sve povezano sa new kvalitetnim koaksom i (H 500 ) i isto tako "N" konektorima ! Pobuda 50 W. He he !
Martin 9A3GE

9a2ko

Majstor s mora ostaje majstor. Bravo stari "Lupo di mare".
Eduard 73

9A9T

Ja bi rekel da ti ova Daiwa nije točna... ;D

Desna kazaljka ti je blokirana...ccccc ::)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Ja...a nije...Tom... spustim rang niže i ona se diže...! Dobar splitter je gore...fabrički...kao da ga je Adamo napravio...? Evo slikao BIRDA jedno dvajst puta i nikako da ispane dobro..bjela pozadina upropasti snimak..aj is radioamateur not fotoamateur...a to je bilo navrlezito gore na polici..pa to skidati..kruti kabali..muka..a sve sredjeno..tja...!Inače BIRDA koristim samo za mjerenja...par puta izmjeriš i gotovo ..i onda se stavi "divljak" za kontrolu ? Pa nek mrda..inače bio prije par godina big trabl sa BIRDOM..riknuo instrument..a unutra fina mekanika i nije se dao popraviti ..našli novi instrument..košta kao ta AIWA... cccccccccccc...! Tako...Saluti...3GE....P.S.  neke lude prilike na bandu...2m. ....visoki šum..susjedi se čuju odlično..Aurora je bila .........ovih par farova dolaze jako dobri..i ima aktivnosti.... preko Jadrana...Jeli i neki kontest danas...??.......AAAAAAAAA...kada okrenem sondu u BIRDU  niš ne vrača..........cccccccccc........Dobar Splitter.!!!!!!!!!!!!!!!!
Martin 9A3GE

9A9T

Je, sad ti je i slikanje "krivo"  :o :o
Bi ti praf poslikal da imaš kaj pokazat...kak one gobe dobro uslikavaš...tak su dobre da mam dobim apetit na njih. :)

Tolko sam te pogodil da si moral birda skidat sa police, ak niš drugo, skinul si malo i prašine  :P
Pa sad ubadaš sa splitterom...cccc kak ti napišeš...baš je splitter zaslužan...al buš me čul uskoro, gaće buš moral držat, nebuš mogel do mikrofona... :)

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

s56a

Disclaimer: Svaka slicnost ove slike sa UKV i spliterima je slucajna.

Alternativna metoda hladjenja GS31B na KV.  Ne preporucujem za EME.

9A9T

Marijane,
mora da imaš japanskih gena.... :D :D

Jer ovo je ikebana... :)
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !