Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Dobar veče ! Evo večeras sprave sređene..postavljeno sve na mjesto...ispravljač ima 80 kila i gombast je tj. nezgodan za tramak...ali uz pomoć štrangulina iliti pasjera je pomaknut i postavljen na mjesto.....krak i sila čine čuda ! Popodne mi je 2SS Stiv sredio EME Tracker...čist softwer...tako da sada je i to ok ! Evo slika kako je to posloženo te orginal šema linearca ! Molto bene e adesso tutto ? Boh !......... Danas su izgleda fratri i arbuni preuzeli primat.....ma Gogo ima još ljudi koji znaju napraviti mašinu....? Sada kada ja naredim par mašina ? Toliko ! Martin
Martin 9A3GE

9a6c

Forza meštre :D

Naš se Marinko zadnjih godina više bori s fratrima i arbunima nego QRM-om...i menije to padalo na pamet, ali eto, stativa ;)

Ali srića - mladi smo, ima još vrimena za jedno i za drugo.
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A2PT

Pozdrav svima evo i mene doma!!!!!
Daleke 1982 Marinko tada YU2RGK sada 9A2GH napravio je linear po šemi YU1AW .Prvi strip je bio
duži za 30mm i kad je skraćen po uputama od autora sve je bil OK.
Sve lineare koji smo napravili po YU1AW rade bez problema i dugovječni su.Vidio sam razne sisteme hlađenja cijevi ali tvrdim da je Dobričić sistem najbolji.
Napravljeno je 3pojačala sa4cx250b za 144 MHz 1 sa 3x4cx250b 3sa GI7b za 50 MHz i još su neka u izradi nema vremena za sve.Da sam znao da će Martin sa pajserom uglavljivati linear u policu nebi mu ga nosio
(HI .HIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII)
Pravite pojačala po YU1AW pa ćete ih i IMATI!!!!!!
pozdrav Vlado ......

9a6c

RRR, ako se ne varam Marinko je pravio u isto vrijeme kad je i objavljen nacrt u biletnu, kao i ekipa iz YU4GJK koja je također trebala kresati strip i dobila iste rezultate. Novi i bolji program za izračun dao je drugačije i preciznije dimenzije.

Jedina mana YU1AW dizajna je da ga se treba pridržavati u cijelosti i bez "autorskih" intervencija ;D I onda gle - radi :o
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3GE

Što je lajner u pogonu...tutta forca      ...pogledajte degradaciju....-14.0 ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče ! Večeras opet jedan fenomen.....prećen rad na EME.....testiran ICOM 251 E    sasvim zadovoljavajuće radi....ugradio 6PSM na ulazu jedan BF891 te je poštiman na početku banda na maximum ! No dobro....praćen tj gledan Dan HB9Q koji ima jedan od najačih EME sistema....uspoređivano kako ga primaju drugi na Live CQ....i tu smo....u jedam tren je njegov signal došao TROPO.......zadnj red na WSJT.......dole je slika te kako sam ga primao via Moon ! Mr. 2SS sredio zvuk na Dell kompjuteru što smo nabavili u Gonzagi te smo gledali Ebay Njemački...puno lipih stvari tu ima ! Skinute sve CQ Elletronice sa Web-a i ako je netko zainteresiran snimim mu na DVD i pošaljem ? Gogo to dobiva obavezno ! Alora e tutto per oggi ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan sviju ! Evo sunce sja i toplo je....došao ka sebi....bio mi pao život po ovij kiši....ništa mi se nije dalo konkretno uraditi od harda....no ovijeh dana nastavim ! Tako ! EME....Herman i društvo aktivan od danas te za par dana druga aktivnost from Kina..podaci !Hermann will try to activate Vanuatu
call, locator and freq unknown

LATEST NEWS by Dith, DF7KF, dated 2013-10-15:

Hello! They arrived well in RH45 and tomorrow after breakfast they can take the licence.
They will move to a different location tomorrow to get a better take off.
Hermann expect to be QRV later the day on 2m. Te kina EME BJ9TM from NM79AW will be qrv in ARRL EME Contest

Dunhuang, Ganshu ,China. CQ ZONE 23, will take part in ARRL EME CONTEST

A few friends and I will activate a DXpedition to Dunhuang in October,
here are some details:

Callsign: BJ9TM
Bands: 50, 144, 432MHz
QTH: Dunhuang, Ganshu, China
CQ Zone: 23
Grid locator: NM79aw
ASL: 1100m
Date: Oct 19-29 (including participation of ARRL EME contest)
Station Setup:

144MHz:
ANT: 20ele Yagi x 2 (M2 2MXP20)H/V
Preamp: M2 2M-PA
PA: Beko HLV1000 (1kW)
XCVR: IC910H

432MHz
Ant: 42ele Yagi x 2 (M2 432CP42UG with XP driven unit) H/V
Preamp: MSP432VDG-160
PA: Beko HLV1100 (1kW)
XCVR: IC910H

50MHz
ANT: 6ele Yagi, fixed horizontally
XCVR: IC7600 (100W)
....ETO...? Danas stiglo ...dva okvira -kutije rubusno i čvrsto ..može se ugraditi ispravljač i lajber u to....otompotom ! Saluti ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

No...evo ga ...? Šta se radi ? Osim kontesta ? Čini mi se ne puno ?         Počele radnje.....9A3HY Nervin nam je napravio pločice za visokonaponski ispravljač.....inače to uredio Vlado 9A2PT....na lađu ...film za to....ja izrezao pločice....Sivano sredio giljotinu za rezanje istih a prekjuče Stiv 9A2SS kalibrirao Moon Tracker i jutros je testiran....wery well....radi....imam dobre prijatelje a ? Malo hardverišem malo finije stvari....dok Adam ne razvije super transverter za dva metra ja sjeo i nacrtao jednu pločicu za dušu kako je ispalo tu je ! Napravljen novi raspored mašina....u Icom-a 251 ugrađen jedan od zadnjih selektiranih BF981....prije 30 godina bilo je toga u Mikenu....cjena je bila desetostruka od "običnog" ...ali nabavljeni su gasirani CF300 u DL pa bude ugrađen u "blizanca" ? O tome kasnije ? U Icom-a ugrađen izlaz za digitalije te PTT out....četiri kanala te je testiran na EME....! Vako ..testirano je skoro sve što je u "haremu" 1. naj rx je na maloga FT 817 ...ALI BOLAN SITNA DUGMAD I MALI DISPLEJ..grdo za rukovati treba zalotati onaj veliki displej ! 2. ICOM 251 ...ICOM 275 su tu ....isto Khune transverter ...FT897D je zero ispod ....kod FT-ejaca serije 8 je izvrsna stvar što se može RF gain staviti po želji te se vidi i SWR kod predaje kada se goni linearac....po mojem jedna od naj serija TRX-ova  gledajući cijenu i karakteristike.....te mašine su dosta poskupile za 30% ? Mali ljubimci IC 202 odlični odnos signal-šum i izvrstan je na EME ! Svi Icom-i starije generacije imaju peteropolni helix filter poslje miješanja koji izvrsno filtrira ..da i Icom 245....je tu...isto ugrađen BF981 i sa njime je urađena EME veza sa Meksikom ...daklem....Icom-i su izvrsni uređaji ! Evo slike kako je priman Gary na 251 neki dan ! Mislim za UKV monobander je prava stvar ? Ah da...još FT225RD....na njemu je isto urađena prepravka....ulotana dva BF981 na ulazu i miješaču i izbačene one varikap diode i jedan krug ..stvar puno bolje sada na prijemu....9A3HY mi je napravio Mutek pločicu...treba to ulotati ? Sve elemente imam ! Prednost tih starih uređaja što se more "kopati" po njima i modificirati po želji...dok ovi moderni nema toga ? Ne spominjem Kenwood......imam samo jedan onaj duobander vokac sa ugrađenim TNC-oom ,,dušu dao za paket i APRS ! Zapamtite...Icom i Yaesu su pokrenuli RADIOAMATERI .....Japanski naravno dok je Kenwood u to doba proizvodio mixere i sličnu robu i biznis je biznis pa su počeli i radiostanicama i bili su neko vrijeme na vrhu TS ovaj pa onaj i lijepo su izgledali...imao i ja jednog....onaj TS 780.....u ono doba vrhunac.....izvana..... ali unutra jad i čemer štampa na nekom tv materijalu.... kao karton.....svi blokovi oni zeleni iz raznoraznih Japanskih Tv-ea ..i tako dalje ? Doživio je grdu sudbinu....ima negdje na ovom Portalu o tome ? Tako ...evo par slika za desert ! Saluti gente..se va a Pordenone ? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar jutar...sviju ! Evo jutros od 5 sati se čekalo Kretu....pa niks i niks....sjeo u auto i ošao na pumpu na kafe....i back to konoba....elevacija se podignula i azimut na Jug....najidealnije za EME veze....perce nama smetnji sve čisto...popalio onoga Marinkovog monstruma i oma urađena Kreta SV9ANJ ! Tako...sada možem ići van ..među svijet ...EME je zahtjevan....treba drežditi ako ćeš što napraviti ? U međuvremenom lakirane pločice za ispravljač te spremno za ulotavanje ! Bon...u Nedelju bila ekipa....9A2SS 9A4QV 9A6PSM na "radnom" dogovoru...puno blabla malo radnji...treba mekaniku srediti za far na 24 Ghz ..taj zadatak dobio 6PSM ? Počastili smo se malo kao i uvijek kada su svi tu ! Salve gente ! Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Šta je nova ? Nakon pretrage Ebay-a pronađen je ICOM IC 451E za 432 Mhz....i to u Italiji ....cjena dupla od IC 251E tako da je sada kompletirano za dva opsega i to monobanderi koji puno bolje se ponašaju na bandu....jednostruko miješanje -manji šum -osjetljivost se naštima na dio banda koji je u uporabi te se ugradi new fet i to gasirani CF300 na ulaz i nema boljega prijemnika -poslje ulaza je peterostruki xeliks filter pa onda u miješač što imaju SVI Icom-i starije generacije i kada se to "našilji" rezultati su izvrsni ! Ove mašine su prvenstveno za EME ...još linear za 432 Mhz i tu smo. Antene za 432 Mhz su  dvijeTonne od 21 elemenata.....one dođu na stup "ljestve" plus dvije Tonne za 1296 Mhz od 35 elemenata ! Tako svijetlo oružje je tu....a ima i junaka ? Bon ragazzi saluti a tutti quanti ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Danas navala HP-ea...poštarica mi upravo donijela dva paketića from DL....praf va konobu....dunque i jednom su gasirani fetovi u normalnoj dimenziji CF300 a u drugom Motorola PA 180 Wati ab klasa...još fali hladnjak ( Adam se postara ) i ispravljač 24 volta 15 A ...to nabavimo u Pordenone sada next mjesec ? Bono ! Salve ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Još jamput dobro veče ! Danas je bila dosta velika aktivnost ali ništa novoga...rađeno desetak USA stanica kojim sam bio new DXCC to su sve novi "mjesečari " i naravno bio sam im poželjni DXCC ? Danas prvi put rađeno sa IC 251E i bio je mnogo dobar...na prijemu dok na predaji ima 10 Wata i pogoni linear ....cca kila i po ..........još kada "blizanac" bude u pogonu na 432 Mhz  ? Vrlo dobro ja ! Salve ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče....imam new tastaturu...svijetli  plavo i može ser pisati u tami....baš dobra je ! Večers kišetina vjetar a kažu da će orkanska bura noćas ? Hm.....zato sam tentao uraditi Izrael na EME .....4X1DG   David ...nije baš aktivan ali je tu ...dosta slabo dolazi dvije antene i deklarirani KW ....ni drugi ga baš nisu vidjeli dobro.....od 18.00 je zvao cq ...nisam primao dobro...tu i tamo koji ro...rrr....i onda se stvar popravila....primi ga ok...i pozvao i urađena veza...dosta slabo...no šta je tu je...nova zemlja na mjesečini....! Pojavila se i stanica iz Turske...TA2AD....4X10 su antene i 300 Wata....malo je bio aktivan ? No dobro je.....! Bene ..a sabato se va a Pordenone ...ce mercatino e se trova roba per noi ....aparati pezzi e molto altro ? Saluti  ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Juče bilo upozorenje...orkanska bura danas ...što orkanska....tri puta gore....ne pamtim da je ovako puhalo.....čitavu noć sve bilo ok...drmalo....i sada oko 10 sati strašno pojačalo in slomilo se....dio stupa poslje gornjega ležaja....iako je dupla Al cijev...jedna u drugoj nije izdržalo strašne refule i slomila se...antene obješene i krši ih dalje ? Tja ! Stup stoji još iako se opasno klima ! Kamera za pogled na gore tj Mjesec ostala čitava samo je naopaka slika jer visi na kabelu....i antene isto vise na kablovima...koaks i ostali što su svi skupa ! Tako....što  je tu je ? Kada se smiri spusti se stup i vidi štetu...dali se može popraviti ...bumovi su cijeli ..za sada ? Saluti a tutti ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče ! Evo smirila se bura tako da sam pokupio polomljene elemente u bližoj okolici ! Moja ekipa se već javila i pravi se plan za sanaciju.....svi dijelovi su tu u konobi Al cijevi za elemente ..držači za iste i ostali potrebiti materijal ! Jedino su naručeni novi dipoli u Wimo ! Tako ..ekipa je jaka ...Marčelja stariji kao nadglednik radova  i  stručni savjetnik 9A4QV...9A6PSM ...9A2SS  i 9A3HY !  Nema 9A2PT-a otišao u Antwerpen danas ! Dopoli ? Naručeni u DL  u WIMO....i to za veliku snagu...a to baš doma nemeremo brzo i solidno napraviti ..i.t.d. ? Tako....velki pozdrav Mike-u u Spljet koji se javio ponudio pomoć i malo smo blabla o svemu ! Toliko ! Salve gente di alta freqvenca ! Martin
Martin 9A3GE