Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Buona sera ragazzi ! Come va ? Va va ! Danas spušten veliki stup......TX kabel je bio probio ..od koaks releja na divider....to je zamjenjeno te postavljen onaj divider od metra i Russian kokasijalni relej ja sada gore ..prije je bio  CN600 N ....! Sutra se ponovo spušta da se još uredi neke stvari......skinut onaj parabeam za 432 Mhz te vertikalka za 50-144 432 Mhz...tako da je sada sve čisto gore ? Samo dva metra ant. Verona ekipa je na Mauricijusu...odgođen let za Rodrigez...tek sutra lete na odretište---i aktivnos počinje 05 .09. i do 13- 09 ! Evo škvadre ! Te test lineara uz pobudu od 40 Wati ?  Tako ! Saluti ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Nakon dosta neprilika i ostalih trabl...danas su proradili Veronezi sa Rodrigez otoka u Indijskom oceanu.....najprije bio otkazan let Mauricijus-Rodrigez....ša su kasnili jedan dan ...postavili sistem ali avaj ...nadošla tropska oluja pa sve skinuli ...opet postavili,,,ali problem sa napajanjem....220.....ima 180 volti pa ima 240 volti ili nema ništa ? Danas se to stabiliziralo pa su bili aktivni i naravno Baje i snagatori navalili oko 17 stanica ih je zvalo ?Propagacija i nije baš neka.....čekao da im elevacija se spusti za GG ...ali opet neki trabl....pa su prekinuli ...? Tja ! Još 7 dana su aktivni sa Rodrigeza ! Vederemo.....forse vinceremo ? Evo kako je to izgledalo danas popdne ! Salve ! Martin'
Martin 9A3GE

9a4qv

Alo, jesu "pali" ti Veronezi?
Evo stigla roba.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

AAAAAAAA.....Ghz koaks releji ! Baš su dobri ! Ah.....juče zvali tri sata a crko im LNA ....  CQ CQ i tako  stalno...dok nisu bili obavješteni da nešto nije u redu........pa svako toliko nestane struje....sa "meksikancom" I3MEK ...Mariom su u vezi via SMS pa on svako toliko objavi novosti...!  Nisam vidio ih uopće ...a protivnika pun monitor...a kada imaju GG ne rade ? A još par dana ? Speriamo ! Evo jedan otok ....inače pravi tropski raj je dole ima stranica o otoku ! Danas zgotovio veliki stup....nategao sajle ..ušarafio i t.d.   a sparina i pljuskovi svako toliko...a noćas neka nevera bude ! Tja !!! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

3B9EME ....Veronezi se pakuju.....odrađeno niks...vidjelo se par RRR ..RO....73 ...ostalo ništa....tja....komentari su razni....?? Da nije napon im bio konstantan....problemi sa LNA i sa PA....kažu kada su to sve testirali iz Verone da je signaj bio ok...a dole...?? Bit će Verona je bliže Mjesecu nego Rodrigez ? A šta  je tu je...ide se naprijd ! Aktivan je Herman iz Kanade....zapravo onaj otok prije St. Lawrence kanala ...Miqeon se zove....majbe posebna stvar ?  FP/DL2NUD & FP/DJ4TC EME activity ...oni su već aktivni !sve do 21 ovog Mj. Tako pa poslušamo - pogledamo ! Evo par slika ! Juče pljuštala kiša i ako je degrd. bila visoka refleksije su bile izvrsne.....moja teorija.....kiša očisti razno smeće u zraku....uvijek tako kada pada kiša...odlično se prima ? Toliko ! Salve ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veće ! Danas se nije išlo u Zg, ? Nego se krenulo u 5 ujutro u Modenu ..zapravo Marzaglia selo kraj Modene gdje se održava sajam.....čisto samo za radioamatere i nikog drugog ! Organizator je ARI radioklub Modena ! Nakon dosadne vožnje jednoličnim krajem uz par zaustavljana stigli smo na cilj ! Ujutro bilo hladno a poslje zagrijalo dobro ! Na livadi i pod subcobranima bilo je "iskipano" svega i svačega od radioamaterske opreme !Malo smo obišli i našli neke zanimljive stvari ..a stigli smo dosta kasno...tako da nam je "utekao" ICOM IC 1275 ....1200-1300 Mhz transiver.....ali se našlo nešto...Icom 251E za 120 E. te kapitalni primjerak YAESU FT 736R ...svi bandovi 50 -144-432-1296 Mhz potpuno ispravan i funkcionalan i uz malo cijenjkanja otkupio ga 2SS Stiv...tko sretniji od njega....takav zadovoljni osmjeh nisam vidio godinama ! Mašina je  isprobana na dva metra,,,avaj za više bandove ne.... još nisu namontirane antene ? Sutra kada dojde Majstor Silvano testiramo na 1.3 Ghz koliko ide snage van..i na ostalim bandovima naravno...! Bio je i na sajmu 6SUE Zlatko sa tutta la famiglia i dobro je poslovao...Colins RX- TRX i ostalo ! Bilo je dosta famoznih u svoje vrijeme Drak-e transivera....te instrumentacije raznorazne i Ghz materijala ..samo brez Dr. Adamića nije se ništa nabavljalo ? Inače  Marzaglia se održava dva puta godišnje ! Bon....sjeli u limuzin i nazaj domov...uz obavezno zaustavljanje u Markovščini o gostioni  "Baša" gdje se za male novce izvrstno jede...i palačinke na kraju ! Tolko ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

From September 20th until September 25th 2013 PA3FPQ, PE1LWT and PE1L will be active from Turkey on moonbounce.
The call will be TA/PE1L and the locator is KM39.
144.134 MHz
2 x 8 element cross yagi, WA2ODO preamp, good power by ITALAB
QRV moonpass from sept 20th till sept 21st
QRV moonpass from sept 21st till sept 22nd
QRV moonpass from sept 24th till sept 25th
432.090 MHz
23 el DK7ZB yagi, 100 watt
QRV moonpass from sept 22nd till sept 23rd
1296.090 MHz
67 el yagi, 100 watt
QRV moonpass from sept 23rd till sept 24th

Some tips to help us to qso with you

Please call us when you CAN copy us. No need to have a good decode from us,
    you will decode us when we call you. usaly you cant decode signals -24 till -31 wich are not for you, you se a # indicating we call someone else
    You dont need stop calling us when we are in QSO with someone else, after a QSO we will call the next station but only if he was TX'ing the period before.
    Don't hop around, choose a freq to call us and stay there for a while. If you stop TX'ing, listen the next period and then change freq if you want.
    We will not TX 73, if a QSO is complete by RX'ing 73 from you we call CQ or another station. (QSO is complete if both stations received both calls, a report and one or more R)
    You need to send 73 after you got our RR, its good to know for us that we can call the next station.
    Remember we maybe swich polarity, so its not strange at all or no malfunction of our station that you see us -22 one period and the other period nill.
    We dont have a special station and we can't make more then 10 qso's a hour, it takes patience to qso with us.

Tako...Rene i društvo budu aktivni iz Turkey .......!!!!! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga ! Dobar dan ! Što ima.....svašta ? Tentano je uraditi EME vezu sa FP/DJ4TC.....najprije je bila velika navala....pa nikako na red doći ...zvao i zvao....i evo belaja bolan ? Prestao raditi jedan ventilator u PA ...onaj "dvocjevnik"....sa dvije GI7B ..svaka cijev ima svoj ventilator dosta jak.....trkeljo i dalje....stavio iza lineara jednu turbinu da "duva" u PA....poslje izvjesnog vremena počela opadati snaga...? cijevi nisu bile dobro i dovoljno hlađene pa sve pošlo kvragu ? Takvih ventilatora nema nigdje u okolici....inače ih dobio od frenda Nikole 4QI....te druga nevolja ...dosta posla oko zamjene cijevi....te napraviti novu zadnju ploču gdje bi došla jedna turbina a vremena nema...a dva lineara stoje nedovršena tu ? Kontaktirao frenda Vladu 2PT iz Bribira i dao mi na uporabu jedan linear sa 4CX250B ...stroj je majstorski napravljen.....uz malu pobudu oko 3-4 W. daje 400 W outa ! Tko da sam sa njime radio....na EME degradacija se pogoršavala i ipak sam uspio primiti Hermana i Petera ! Skoro jedan sat smo trkeljali ! Pa još Rene TA/PE1L te po prvi put na EME jedna 4X4 postaja...odreždao cijelu noč ..tako da sam za niks ovijeh dana ? E...EME ? Juče nakon dužeg vremena bilo je opet " nedeljom u 8 " ! 4QV i 6PSM su bili prisutni...puni novih stvari i ideja...popravili mi neke stvari ...ulotali nove elemente...SMD i slično ....Adam je počeo mi slagati Tonne za 1296 Mhz.....dosta komplikato...elementi su u boji...tako da se po upustvu slaže ..kako drugačije kada su na oko svi isti...razlika koji mm...? Dobro...bude i to već....stup-ljestve je dobio novi "L" dio i sada treba teški hard...izbušit beton za koloturnike i vitlo...poslje je sve lakše...to je momentalno stalo...jednostavno mi se neda...kada krene radnja brzo se završi ? Samo da dođem malo sebi....noći bez sna me upropastilo ? Tja....! Ljep pozdrav sviju ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče ! Se radi što ? Dunque....bio Dr. Adam i sastavio antenu ...jednu za 1296 Mhz,,,,posao mora biti precizan postaviti elemente u nosače te mikromjerilom mjeriti da li su na sredini nosača...uglavljuju se u nosač pomoću gumenoga čekića i montiraju poslje na boom ! Kako izgleda imate dole ! Naravno bili smo i u "Žamarić" na jutarnju marendu ! Te stara slika...kako se nekada slušalo gigaherze ? Na uši naravno ! Sutra se ide u Gonzagu nabaviti tzv. "bankarske"  PC-ije i što šta ostalo od našijeh stvari  ? Ti PC-ji su nekad bili u vlasništvu raznih banaka i oni svako toliko ih mjenjaju...a stare doslovno bacaju i spretni trgovci otkupe to za male novce i kasnije ih preprodaju ..zadnji put u Pordenone viljurškarom je ih iskrcavao iz kamiona i prodavao redom ! Tako ! U razvoju je super transverter za 144 Mhz....tako da to napravimo bolje nego raznorazne firme koje ih prodaje za velike nofce.....signal-šum bude što bolji te famozni IO jako visok...za LO se bude koristila "kockica" od 116 Mhz from FUNK A. firme iz Berlina te šotki miješač puno bolji i naravni skuplji od raznih IC 500 ili SRA1 .....o tom potom ! Do tada pozdravljeni ! Martin

Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro ! Kao svaki put kada smo doma u ovo doba Mr. 9A2SS und mee idemo u Gonzagu na sajam....jedan od boljih od mnogih koji se održavaju širom Italije....zapravo najbolji su oni Mercatini per radioamatori ? Tako....krenuli oko 7 ujutro i stigli o je to tamo oko 10.30 ...Gonzaga se nalazi malo ispod Mantove...oko 400 km....a što je to za nas svjetske putnike....limuzina TD Pasat ! Uz par stajanja stigli u Gonzagu ! Prvenstveno je bio cilj nabava PC-ija....tzv "bankarskih" i nabavili smo nešto.....već je bilo skoro sve prodano ? Dual core 3 Ghz DVD ...ono malo kućište ne oni ormari ? Cijena...od 70 E. do 140 E.  Bilo je razno razne opreme i djelove za Ghz...opet falio Adam ili Silvano koji su exsperti i znalci za dotične stvari...ali sam dosta toga poslikao pa neka pogledaju u mene slike ! Našli smo stb.regulazioni 30 Amperski ispravljač i ti klasika sa transformatorom NE SWITCH....sa digi instrumentima.....cijena 135 E.   sitnica Bing......za te novce nećeš ni kupiti trafo a gdje je ostalo te to ulotati i ugraditi u kutiju ? Kupili zadnja dva komada ! Te lot-razlot stanicu.....jes Chinezze ali posluži svrhi ? Ijoš neki materijal sam nabavio koji je uvjek potrebit za nas lotajuće ? Bila je velika sparina i autostrada puna prometa ...ali smo stigli do gostione "Baša" te makli prave "kranjske" ovo kod nas je loša imitacija iliti patvorina dotičnog proizvoda ? Nešt slika o događanju imate dole....! Saluti a tutti quanti radioamatori ! Martin

2b
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo još par slika materijala koji je bio izložen ! Bio je jedan izvrsni štand sa svim kerefekama za Ghz ! Falili su znalci da to pregledaju i ocjene šta je potrebito za nas ? Tja ! Ovaj trgovac ne dojde u Pordenone ? Ispravljači su nabavljeni kod Sig. Franca..inače je iz grada Luca i svake godine dojde u Pordenone i ako je što potrebno može se naručiti u njega ima svoju stranicu ! Važno......jesenski sajam u Pordenoneu ....u sklopu održave se Mercatino....prva hala sa ljeva....e tu bude svega i svačega od R-amaterskih stvari....dok je ostalo pušiona.....helikopteri kušobrani razna telefonija i masu bezveznih stvari ...kao na vašaru ? Zabravo i jest vašar ...nekad ...ah čisto za R-amatere samo ? Tako ! Pozdrav iz kišne Rijeke ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče ! Evo prestala kiša i okrenulo na laganu buru....juče pravi potop u gradu i okolici potopljeno dosta automobila i objekata...ta Rijeka je poznata po tome....treba imati pojas za spasavanje u autu ? Juče bio Silvano i Alen...koji mi je doneo neke prave stvari ..from Nikola 9A4QI a večeras 2SS Stiv sredio EME TRACK...naime na taj PC su ponovo instalirani Win xp ! Sređena i radna površina te poslagana sva potrebita instrumentacija i alati ! Očišćena i pometena konoba i radiona.....tako da se sada može nešto lijepoga uraditi.....top transverter 28-144 Mhz by Dr.Adam 9A4QV.....nešto je počeo oko toga ? Luci.....ja....tri dB su kao Učka za EME....a za 1296 Mhz najprije izađem sa 2x 35 Elem. Tonna a poslje se već vidi....Adam je to odmah sugerirao alo otom-potom ? Tako ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar dan ! Poseban pozdrav za Gos. Dobričiča ! Naime....zahvaljujući prijatelju Vladi 2PT koji mi je doneo PA sa tri 4CX250B... ( orginal kopija od YU1AW )koji je izgradio Marinko  ex YU2RGK danas 9A2GH  daleke 1982 godine i to je bio drugi PA koji je napravljen uopće....pojačalo radi bez problema i dan danas...ispravljač je težak 60 kila dok sami PA desetak...ima izvrsnu turbinu koja je veoma tiha...malo je nezgodno sve to skupa postaviti na police...ali već se nađe riješenje ? Iz auta su to donijeli dole Vlado i Adam...te sve pospajali i naravno isprobali smo sistem...uz pobudu od 10 Wati ide van 1.4 KW.....previše ...ali za EME to je prava stvar ? Tu snagu budem koristio kada bude potrebno.....sada koristim pola od toga ! Ovo pojačalo je mehanički izvrstno napravljeno i teknika je prvoklasna...ima sve instrumente ...g1   g2   anodni napon i relativna snaga ! 4CX250B su nekad bile jako skupe a tek podnožje.... dok danas ih ima na svakom koraku za nikakve nofce...? Ok....divertimento in corsa ! Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobro jutro sviju ! Počelo je jako dobro...propagacija EME dobra te je testirana "trojka" na full power i rezultati su mnogo dobri ..urađena nova zemlja...   HL5QO ....South Korea  te je bio interes za PA......kada sam objavio na chat-u sa čime se ganjam i dao link na qrp eme gdje su slike...tj. ovdje tako da su ljudi širom svijeta mogli vidjeti sve naše stvari i slike ! Najbolja stvar kod "trojke" je ne što daje kilu i po nego tihi rad turbine...a hladi sistem izvrsno ! Čestitke majstoru Marinku  9A2GH za izvrsnu gradnju ! Toliko ! Martin
Martin 9A3GE

9a6c

Ako mogu reći - imao sam prilike uživo vidjeti sve ove gradnje o kojima Martin priča i mogu reći da je to zbilja sjajno urađeno u svakom pogledu - estetskom i funkcionalnom. Nijedna XYL ne bi se pobunila da to osvane u njenom dnevnom boravku ;)
Svoju kvalitetu s lakoćom dokazuju i 30 godina nakon izrade, a moja će se generacija svakako sjetiti rezultata koje su Marinko i momci iz crikveničkog kluba postizali na 2m.

Danas su izgleda fratri i arbuni preuzeli primat 8)

U mladosti želimo, ali ne možemo. U starosti možemo, ali nam se više ne da...