Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

9a4qv

"Rikla buranija"  ;D
Poslušaj Radio Labin na 95.0 MHz, ako ga ne čuješ onda je nestalo struje na lokaciji, zbog održavanja ili kvara, lako moguće da se signal beacona vrati isto kao što je i nestao...

Pa neće biti valjda da je onaj kineski relej od 7 kuna zaštekao nakon 14 miliona preklapanja ?

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Dobro jutro ! Ne čujem Radio Labin ? Ostale FM stanice da...slušam na FT 897D i grupu ? popodne podignut stup i antene...te stavljen linear sa QQE/06/40..oko 150 Wati i testirano ....na Live Cq ...sasvim ok..? Power divider je sada bolje zaštićen silikonom na kritičnim mjestima...isti je kao i onaj prije....a bolji je onaj horizontalni sa tri plastične kutije ze zaštiti ulaz i dva izlaza dok na ovom vertikalnom može isto ali pri novoj montaži kablova..jer treba skidati konektore i tu se dosta vremena izgubi to je trebalo napraviti prije...sada nemere ali ovaj je silikoniran na kritičnim mjestima pa bude ok neko vrijeme....evo počela i neka kišica....dobro za test svega ? Glavno da ne puše ništa (bura) ! Jer stup nije usidren....trebam još neke stvari izvesti na antenama ? Kada sam nabavljao te stvari nije bilo horizontalnog djelitelja.....ni u UKW Berichte ni u Wimo ? Nego samo ovaj vertikalni ! Dosta je i izdržao...kakve su akcije i reakcije u zraku.....kemija djeluje opasno u gradu naročito ? Pa i drugdje ? Sve je zagađeno ...atmosfera i okolica ? Vidi se razlika od vijaka koji su od prokroma te običnih pocinčanih...ovi zadnji propali skroz te one plastične vezice....CRNE su ok drže godinama dok ove bijele  su propale ..postanu krte i i na dodir se raspadaju....maybe China made ? Dobro..što je tu je..next time stavim bolji materijal ? Tako ! Martin
Martin 9A3GE

9a3aq

Martine, mislim da je ipak u pitanju mehanika a ne kemija, kao uzrok raspadanja djelitelja.
Po meni je trebalo dodati na vrh djelitelja manji križ koji bi smanjio mehaničko naprezanje na konektorima.. sila se prenosi sa kabela, koji su kod tebe kruti?
Ili je sve kabele trebalo fiksirati uz tijelo djelitelja...
Nisu ipak za sve krivi Kinezi.. možda...hi
GL

9A3GE

Zlatko...! Imaš pravo....divider je fiksiran okomito i kada stvar pravi elevaciju kablovi mrdaju..iako su fiksirani odmah poslje...nevalja mi posao...LRM 400 vremenom postao krut i polomio mi priključke...za to je boljli RG213 ....onaj od nekad..? Bene....danas popodne štiman azimut i elevacija....po Suncu   ...bilo oblačno i to je dobro....jer ova kamera kada je naperena na sunce potpuno blokira....nema slike a kad je oblačno...ne previše.... fino se vidi skroz....krug od sunca.....? Pa je po time podešeno....Az- Elev ! Sasvim dobro to uradio...tako da je na sredini monitora Moon i skale na rotatorima odgovaraju manje više ....! Propagacija je na EME dosta loša ali aktivnost je velika svi su tu ! Pozdravljen ! Martin
Martin 9A3GE

9a3aq

Martine, zar nije bilo moguće djelitelj fiksirati uz putujući dio.. onda su 4 izlazna kabela prema antenama nepomična .. ostaje onda samo jedan pomični, a to je ulazni-dolazni... prema rtx ( kako želiš ).. nije taj valda 7/8"

9A3GE

Evo ga ! Ne nije 7/8 nego je LRM400 ..opet si u pravu treba postaviti tako kako si napisao.....nego ja to po svojem...tandaramandara...tja....? Večeras kao i svake Nedelje ovdje je skup...majstora...fali nam 2SS ...juče stigao iz Ugande-Bugande  te kušamo Kruninu šljivovicu....doobra prava medecina ! 6PSM reparira divider  svi konektori su bili zalemljeni okolo i kabeli su mrdanjem to razvalili....stvar je obojena plavom bojom i to nekom odličnom....plamen ne skida boju nego je na djelu turpija ...PSM to sve čisti i sređuje...bude kao novo i uporabljivo ? Martin
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga ! Majstor sredio divider...bojle nego orginal ? Očiščeno do kosti....inače je napravljen od mesinga  vanjski i unutrašnji vod ! Evo i ostali divideri.....jedan je za četiri antena ali sa PL ženskim...čini mi se da mi je ga dao Nikola 9A4QI....a drugi je sa air kondišenom...he he....made in 9A4QV ...Adamos......ima par rupa na sebi ..da se hladi...jer su on i 9A3JH  Andrea tjerali kroz njega 2 KW....a ono crno je neki katran ili asvalt po njemu bio vruć pa pao na cestu ? To nam more reći Adamić ? Onaj sa PL konektorima se može preraditi...stave se  "N" konektori i to kvalitetni teflonski ..pažnja kod tih konektora....izgleda kao teflon ali nije..? Zabijte vrh lemilice u priključak za koaks ...vrući kraj....i ako je "divljak "  odmah se otopi sve oko njega...nije teflon..čak su bolji oni smeđi od bakelita nego ovi današnji ? Fajn bizinis....večeras ? Ha....! Martin
Martin 9A3GE

9a4qv

Majstori....

Evo nasao sam u "portable" arhivi mjerenja koja je radio Tom (ex.9A2TK)  ;D na ovom izbušenom i katramziranom spliteru za dvije antene i takvome istom za 4 antene. To je bilo jos 2008 godine kad smo razglabali o duzinama dionica itd. Čini mi se da su ti postovi nestali kod onog gubitka i rušenja stranica...

Dakle, najprije splitter za 144 MHz za dvije antene za rad na 2m području, pa onda isti taj spliter mjeren i na 70cm području:

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a4qv

...i onda spliter za 4 antene, opet mjeren na 2m području i isti taj mjeren na 70cm području.
Slike sve zorno predočuju...
Rupe na spliteru (su velike tajne malih majstora  ;D), katran također.
Jedno vrijeme je u modi bila swr mast, sada vidimo na youtube da je popularan spray za antene dok sam ja koristio poseban pripravak na bazi katrama koji je poboljšavao SWR, uostaom to se i vidi na dijagramima  ;D

dakle mjerenja splitera za 4 antene (članak/gradnja objavljen u časopisu HRS)...
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Ala događaja danas...sve po redu se posložilo...nisam bio aktivan zadnjih dana a danas se skupilo toga...montirao na glavni stup antenu za 432 Mhz....parabeam od 18 elemenata staru jedno 35 godina.....? Naime bio sam nabavio svojevremeno za klub (1ARS) antene....J-BEAM firma iz Engleske ...za dva metra . sebi dva metra i 432 Mhz ...klub je to koristio na Zavižanu  te su poslje stavili četiri komad J-BEAM od 14 elemenata..silna grupa je to bila...2SS je sa njima prašio po Jurop....gdje su završile ...nestale...kao i dosta stvari..? Popapala maca ..što...zginulo - nestalo po SP jeziku ..svašta ? Veliki  parabeam je kod 6PSM-a a mali kod mene ! To je inače masivna i solidno napravljena antena te dosta teška ali postojana...desetljećima može stajati vani i da njoj se ništa ne desi ? Daklem izvučena je sa šofita te montirana u "H" od dva metra ! Najprije je bila testirana 15 cm iznad zemlje (vidi sliku)  ...SWR odličan....te su bili zamjenjeni neki vijci i matice i "silikoniran" napojni vod i oko njega i montirana na stup...te 25 metara LRM-a 400 u konobu ! FT897D-u je "softverski" podignuta snaga na 50 Wati na 432 Mhz ..( a mere i 100 Wati na dva metra ali ne preporučam tu radnju ) i oma sistem ispooban na 432 Mhz....u pravcu Zapada i preko Učke ide odlično tako da je održano desetak veza u kontestu sa Italijanskim stanicama...a prema Istoku i Sjeveru ništa....neće da prebaci brda na 432 Mhz...tja ? Zato se prešlo malo na slušanje na dva metra i 9A1N ...Đuro je bio najači...te isto urađena veza sa Splitom....."bunkeraši" Zeky Toni Japa te Mike koji je ložio vatru i spremao roštilj...to majstore tako treba ! "Bunkeraši" koristili jedan linear od oko 250 Wati i vamo je njihov signal bio 59 po blesimetru...nikad ih dosada nisam tako dobro čuo...a propagacija nikakva...srednja žalost ? Onda je došao 2SS pa smo otišli na cafe va Monopolis i to dvije runde...imaju izvrsnu kavu...te poslje je doneo njegov lapatopa ( oće-neće..grije-ladi mulja ekran ...imajstor 6PSM je to malo pregledao ! Nosi to u servis ! Pa jopet na kavu i spat do 01 sahat...i onda tek na EME ? Elevacija je maximalna ..nema smetnji toliko i otvori se prema USA...! Ganjam već mjesecima Jenifer N6BBS i noćas je urađena veza...prva sa "nježnijim spolom" na EME ! Inače aktivnost je bila dosta dobra ali ništa novoga od zemlje ili znaka ? Rađeno sa linearcom i to 500 Wati max snage...dovoljno...naspram antenskog sistema kakav koristim...? Toliko ! Martin
Martin 9A3GE

9a3bim

Prilotana naprava ! :)

Pitanje - jednostavan bandpass filter za 2m ??
Ispred ili iza LNA ?
"To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison (1847-1931)

s55m

Koja je korist, ako staviš iza?

9a4qv

A koja je korist ako staviš ispred?

Onda si mogao napraviti najednostavnije predpojačalo sa BF981.
Dakle, bandpass filter obavezno poslije LNA, nikako prije LNA !

P.S. Vjerujem da si zalemio masu SMA konektora sa donje strane PCB jer sa gornje definitivno nisi?

QV

Evo da ti nacrtam u čemu je "problem", pojednostavljeno gledajući samo N.F.  :
Heinrich Rudolf Hertz

9a2po

Ja bi kombinirao Adijev i Adamov savjet. Na ulaz široko pojasnog pojačala kakvo je ovo Goranovo stavio bi jednostavniji selektivni krug sa manje gušenja da ne pokvarim jako NF a da mi ne uleti kakav jaki signal i saturira pojačalo.Na izlaz obavezno selektivni band pass,IL više nije primaran.Sjetite se neselektivnih pojačala i pretpojačala u doba analogne televizije i koji su kažin radila.
73 de Željko

9a3bim

Quote from: 9a4qv on 09. March. 2012, 19:01:02
A koja je korist ako staviš ispred?

Onda si mogao napraviti najednostavnije predpojačalo sa BF981.
Dakle, bandpass filter obavezno poslije LNA, nikako prije LNA !

Je Adamić, masa je zalotana ispod, nekako je zgodnije.

Dakle od tri prijedloga - prije, poslije, selektivni filter+bp filter nakon lna koji ? Dajte neki link sa shemama ...

Hvala

73 Mirko
"To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison (1847-1931)