Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Daklem....nešto teknike..pozitivne.....kvarc kristal.....čist i stabilan signal....nema bolje....sic....? ....Onaj fazni šum i okolo toga....ispada jako dobro....sve skupa....čini mi se da ovi današnji PLL...FLL..SDT ...DDS PPS..I SLIČNE MODERNE STVARI RADE U REDU...ALI KAO XTAL.....ne....? Dobro...što se oće bolan....dobiti čist malošuman i nadasve stabilan oscilator...? Kako....tako....postoji odavna VXO....variable xtal oscilator....i sa onim starim velikim kvarčevima se postigli da je "mrdo" par Khz....i to sa cijevnim gradnjama...(tko se sjeća...?? ) a danas su ti kvarčevi moderni..mali i ima ih svakojake frekvencije...osnovne....i jedan Mali Japanac se sjetio staviti par kristala paralelno ..da bi dobio veći šift...na osnovnoj frekvenciji....a svrha svega toga je ..kada se signal udvostruči ili utostruči..na kvadrat i više raste šift...tj ako ga u bazi mičemo desetak Khz onda na krajnjoj radnoj frekvenciji to iznosi i do 200 Khz....(primjer ICOM IC 202 koji ima VXO....a signal -šum je jedan od najboljih odnošaja-snošaja...primjer dva....kada je loša propagacija via Moon...koristim IC 202...on "vidi" što ove danasnje komotne kante ne VIDE..(a to zavisi kakav je antenski sistem...16X16...pa će i Keenwoood dobro primati...? (ma sve je to tu negdje...isto))...tj prime...beliveonot ..true...? Jel tako Mike...i svi "stari" koji su ga imali -imaju to će potvrditi...točka)...Na nagovor 9A2SS...sam malo počeo eksperimentirati...i dosta me zaukupilo....stvar radi .....ZADOVOLJAVAJUĆE.....probani su raznorazni kristali....manje više furda...te nešto kompjuterskih kristala..(smeće obično) te CB kristali  ...osnovna frekvencija je 9 Mhz....i oni rade dobro....9X3=27 X 5=135 Mhz...i oscilator se "šifta" pomiče (samo na GORE ) oko 150 Khz...ALI kada sam stavio orginal KVG kristal-e od 9001.5 Khz stvar se popravila tj. "šifta" oko 250 Khz naravno uz bezprijekornu stabilnost i tako sa dva odgovarajuća kristala pomak je abaut oko 500 Khz...ah da 135 + 9 Mhz..(9Mhz X-TAL  FILTER iliti međufrekvencija)...je 144 Mhz... i ovaj slučaj ide od 144.000 pa do 144.500 Mhz......!znači jednostruko miješanje....štaš bolje...a bolje i nema u svakoj trafici...? Dole su slike kako to izgleda te MJERNI SET za slušanje frekvencija i Armonika te SPECTRAN   koji se koristi za weeksignale te za analizu rarnoraznih signala nosioca i ostalog radiozračenja...inače se korist SKUPA SA WSJT-om....i normalno rade oba programa oltdthugeder...! A more bolan i koji SDR program..ista stvar...ionako sve to radi na zvučnu kartu i Computru...! Na Spectranu je 135 Mhz frekvencija..ona bijela linija..i kako se može fino analizirati doma vlastite stvari....Radioamaterske naravno..! Ste radioaktivni...ma jeste...kako tko...neko više neko manje...alu svaki GAJGER BI PROPIŠTAO U NAŠOJ BLIZINI....? Zapravo on pucketa...vidio u kino...davno...dobra zabava i dobri filmovi bili...a danas..bljak...sve na TV...dobio "AVTAR" neki dan...snimka iz kina..dosta izobličeno...sjeća se tko ...gledanje filma u kinu...iz prvog reda....veeeliko platno...sve dugoljasto...ne možeš pratiti što se dešava...Veliki Italijanski režiser FELLINI je to dobro prikazao u AMARCORD...(dijaleket)(SJEĆAM SE -prevod)) kada klinci gledaju film u prvom redu...i svi u isto vrijeme okreću glave sa ljeva na desno..izvrstna scena..! Aha...bio Nikola 9A4QI..pa smo malo blabla o našim stvarima a toga ima kolkoš..? EME...ali njet novega..."stara" ekipa a nema onih from America del Sul...? Brazil i slično..a sada je tamo Karneval..ludnica...bio jenput baš....! Salve gente ! M.
Martin 9A3GE

9a2ss

Bravo Martine, stvar radi. Trenutno 800km juzno od Khartouma blizu granice sa Etijopijom. Deve, ovce i puno prasine. Temperatura oko 36C i nije tako lose. U utorak pravac civilizacija tj. Khartoum  ;D. Vjerojatno u cetvrtak za frankfurt i ako je srece, subota via croatia.
Pozdrav svima

Stjepan

9A3GE

He....šperimenti...oscilatori i ostale visokofrekventna stvari...to....! Stivčina...ostani dole...vamo neka zima a još da bude i gore..padat će snjeg jopet ođe...? EME....VELIKA AKTIVNOST....dosta loša propagacija ali ide...urađeno 8 novih stanica a ekipa sa Sicilije mi poslala sliku antena koje koristi...4x10 elemenata DK7ZB....home made uradak....te imaju linear sa 8877 i naravno ide izvrstno....! Tjeram dalje....! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

AHA....Pošto nedeljom je skup mudrih glava ( falio 4QV i 2SS (u Sudanu) pa su vršeni neki šperimenti sa SDR prijemnikom....? Glavni bio 6PSM ..perce questo e roba di computer.....dunque....stavljena još jedna zvučna kartica NA ISTI PC pa stavljen SDR rx ..program...te sve pospajano   ant. 144 Mhz.....transverter 144-28 Mhz ...SDR rx /direktni/ u njega DDS koji je radio na 28 Mhz) pa u SDR program i na kraju U WSJT....da dekodira signale via Moon...postavili smo DDS na  28.127 Mhz (u stvari 144.127 Mhz frekvencija od Gary-a KB8RQ) i pokušali ga primiti ....ali nije emitirao u taj tren...nego se lijepo primio Lance W7GJ.....koji je zvao CQ na 144.110 Mhz......ZNAČI 17 KHZ ISPOD RADNE FREKVENCIJE.....a širina zv.kartice je 48 Khz....! Sistem radi u redu...može se na taj način primati dio opsega gdje se odvija EME TRAFIK....! Korišten je program (SDR RADIO by I2PHD) sa kojim je bilo dosta muke sve podesiti da bi primao cijeli mogući spektar...tj ..kolko je široka zv. kartica u PC-ju...e tu nam je falio  Mr. 2SS I naravno Mr. 4QV....da pokušaju narediti pravilno....Mr. 6PSM JE IPAK NA KRAJU PODESIO STVAR...tako da se moglo koristit donekle ? Treba galvanski razdvojiti ulaz-izlaz iz zv. katrica..(stavi se blok kondezator u NF kabele) ...perce se dobro zagrije.... ova druga USB zv kartica....srećom izdržala je testove i probe...a dobro se zagrijala...(ona USB ..nema je vidjeti šta ) STVAR RADI....i kakva je antena-antene LNA ...transverter....to je GLAVNO....ostalo obavlja sve PC...malo jači naravno...? SDR prijemnik je DIREKTNI...bilo je objavljeno ovdje...šema..slike i ostalo.....smatram da nije potrebno ništa skupo i komplicirano.....isto radi....Glavno JE ŠTO IMATE NA POČETKU CIJELOG SKLOPA....tj. antena pa nadalje...jer i onako NEMA prijemnika jeftino za 144 Mhz...osim par skupih transivera SDR koji imaju i 2 metra....onaj FLEX....ide do 50 Mhz.....Proteus do 30 Mhz...i raznorazni RX-ovi za male novca...ali oni obično rade na par KV BANDOVA...? Možda....SDR rx za 14 Mhz....pa u njega transverter 144-14 Mhz....to bi trebalo probati....ovaj SDR prijemnik ide od 0 pa do 500 Mhz..( schotky mixer )...samo je problem sa lokalnim oscilatorom...treba da radi na radnoj frekvenciji...144 Mhz....ali može se staviti DDS....koji vozi do 160 Mhz i stvar je riješena....napravi se kvalitetan ulazni dio i odmah se to spoji u PC.....? Ma...i ovako je ok ...za  početak....prijemni dio širine oko 42 Khz...i tu se vidi tko je aktivan...tako ne treba EME blabla niti Internet za to....a za predaju koristi se ono standardno....od RXT-ova koje se ima..? Veliki proizvođači(Japan) nisu još doma sa time....? Dok ovo što ima dosta je skupo..ali dole je slika ...kompletan SDR PRIJEMNIK.....vidi se mixer (ono bijelo) integrirci i mikro procesor te pravo na Net.....dušu dalo za "gluhe Ka-vejaše....stalno je u pogonu...pogledajte   http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/....tu je kratki val...čujete ziher naše Pazinjane iz KAI-KAI Otočja.....na Južnom Pacifiku...( ako ste nekad čitali Jack Londona  znat ćete što znači kai-kai..(vraga ste čitali)) ? Ok....Teknika Narodu-Narod je neće..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Uh....evo link...          htpp://websdr.ewi.utwente.nl:8901/              M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo vako...oćoravio sam...? M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Gdje ste Mjesečari ..i ostali.....propagacija izvrstna...jedna od naj u godini.....-0.3.....urađeno dosta novih znakova...sa jednostavnom sistemima i malom snagom...!  Nove zemlje...niks...? Bio mi se smrzao El rotator ali sada je ok...Aktivno bilo oko 200 ...svaki kiloherz neko zove ili radi...vidjelo se izvrstno...propagacija još traje i danas-noćas...! Razvedrilo se je a ima nešto bure...idealno...a Nedelja je i ima puno manje smetnji...i čini mi se (baš su nešto analizirali mjerili-gledali -osluškivali ...2SS I 4QV ) da je band nekako čišči...otkad je ugašen onaj jaki analogni TV signal sa Učke..(stotinjak kilowata) sada je SVE digitalno ..ukupno 8 programa...sve čisto i dobro se vidi..? Kako je bili na Live Cq imate dole...! Pozvan sam da posjetim novo WEB stranicu....Italijansku....ima svega ...baš dobro...tko poznaje Italijanski jezik ...nađe svega....to je tek početak....? Saluti...! M.
Martin 9A3GE

9A1Z

Dečki toplo preporučam Rocky 3.6 .. najbolji  SDR program za sitne signale.  Tj. najbolje odnos S/N  u slici spektra. 

Radi do 96 khz , ali to radi dobro. To je jednostavan i dobar program za RX i TX  ( na žalost samo  CW i RTTY) .

Program zahtjeva dvije zvučne kartice.

Isto tako dobar je za RX Winrad.

Ja trenutačno radim na Power SDR by SV1EAI sa podrškom za SI570 via USB. Izvrstan izgled sve radi ali Rocky mi se sviđa više za sitne signale.

73s
Luci, 9A1Z

9a4qv

E sad ste ga pretjeraliii !!!
Ajde da vidimo, neka prizna tko je spalio Eutelsatov W2 satelit? Nemojte se zafrkavat, rulja ne može gledati više narodnjake, panika na terenu....

Martine, ti si mi sumnjiv, bila je predobra propagacija, a oko tebe se bacaju televizori u kontejner. Kako je krenulo sutra ćeš naći i ovaj Eutelsatov satelit  :D :D

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a5cw

Evo jos jednog ;)
1st 9A > OK EME ...OK1RD, signal kod mene -23 a ja sitnih -28.
Dobra propagacija...

73

9A3GE

Oho..Patrikolo...počeo si ređat zemlje....molto bene...! Adam..pao je taj Sat...u vrt u gnojnicu....roba esaurita marcia...nek ostane tamo...? Noćas jako loša propagacija ...faradey kažu ljudi....jedva se nešto vidjelo...vamo u Jurop....dok na duže staze ide bolje....dole je primjerak blabla sa Ru chata....! Salve gente..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Ovako je to bilo..! M.
Martin 9A3GE

sm7vzx

Citajuci ovaj clanak o EME na 432mhz, autor pise da sa 1600W INPUT-a dobija oko 1100W VF.
Koju snagu mjeri ovaj "instrument", CN801HP,
http://www.daiwa-industry.co.jp/radio/ham_e/cn801ehp.htm

Samir

9A3GE

A MJERI DO KRAJA...ZA TE NOFCE....Nego evo new model lineara sa GI7B....? M.
Martin 9A3GE

9a7pjt

A miri  naprid , nazad , SWR  ka i oni prije njega modeli  :D . . .

73     PJT
= Kad se male ruke sloze sve se moze =