Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

9A9T

Neka, neka Adame,

samo da sam od Martina duži.... :D

HNY
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Valjda dalji....? Bravo EME-jaši.....tako se to radi ..svaki dan Nova Godina ...na Mjesečini...! Nema mrtve sezone....a ne treba puno ...i niko da proba...ccccc  ! A evo najduže veze ..tropo...na mojoj strani antena ...1.5 dB....ONA TRI BANDA ZA AUTO...na 50 Mhz dobit je "o"....(a uradjeno 4000 km veze sa broda ..ispod Dakra pa na Antille...i uradjen onaj FM5JC i FM1HM...i još masu stanica sa Kariba....kao J79AG...YV5KG...PJ2BVU...sve to na 50 Mhz....) a na dva metra imate dole izvješče....from gazde od Dubusa...i poslao mi taj broj doma...(pa sam se pretplatio) ...Salut..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo te antene...nama je što....ali ja bogme poslužila..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

aa Dobro jutro...Zima a...?  Da će neka bura..orkanska ..ovdje....ionako mi pomaklo antene neki dan za 5 stupnjeva...neće valjda još...ma to lako naštimam...kompas na zemlju ..u pravcu Sjevera ..pa popustin dole na rotatoru vijke i ručno namjestim na Sjever..samo je problem kod kompasa..imam dva ..i različito pokazuju..? Pa neku sredinu se nađe...a poslje po danu se provjeri prema Suncu...dali odgovara Azimut i Elevacija (uz pomoć kamere koja je u antenama)..pa ako je Sunce u "sredini" tu smo...jednostavno a..? Bila velika aktivnost juče ...Tom 9A2TK je "poskidao" dosta toga..! Ja niks...manje više sve uradjeno...pratio malo Hansa iz Kazastana..UK/DL9LBH...slabo ga vidio...nije išlo nikako....Jurop je išla vrlo dobro i poslje Juesej...ali na momente nije išlo nikako..to trajalo pola ure par puta..barem ovdje..oma straj da nešto ne radi kako treba...ali radi..propagacija se brzo mjenja...na to zaboravim..? Sredio drive...300 mW....i ugradio ga te isprobati sutra dali me se čuje..a čut će me se ..? Adam sicuro..? Inače čitavo AKTIVNO dvometarsko pučanstvo je na digitalijama....oli EME oli MS....a evo na .300 zove CQ IV3GBO...telegrafijom...posljedne Mohikance sa tom vrstom rada...? Tamo se ufatili oko kontesta...FM...te oko snage..izračene..antena ..antenica,,antenčuga....! FM  contest...a zašto ne..? Neka se radi...ta svatko radi ono što može i hoće...ne treba to zanemariti ili ukinuti...dobra škola za "prave" konteste...naravno tko hoće...? Jaki signali...smetnje...to je bilo opisano ovdje...nema ljeka...smanjiti snagu..svi...to ne prođe....ne bude puno učesnika..? Evo nestalo za moment struje na Učki...izbacila TV ....ali odmah je resetirano...izbacio i R4....ali ga je odmah resetirao "daljinski" Gordan 9A8AIV...i opet svi tu...neki na slušanju..a ostali provode "hardverske" i "softverske" teme...uglavnom teknika ...kako ovo kako ono..prava škola...da se dosta čuti pravih tema a ne neka zahebancija....? Skoro svaki dan su tu Majstori od ATV....Packeta...APRS-a ! Jeste pogledali Google APRS.....? Sve je ovdje...Istra i Primorje...najbolji smo...manje više u svemu...aaaa ...? A taj APRS.....dao Adamu tiny-track...pa on to slotao i pokrenuo....a još...? Uglavnom...UKV.jaši "vuku" stvari naprijed...a tko će drugi....MI ...? Ne samo ovdje....svuda diljem Hrvatske...a i u drugim zamljama je isto tako...dok KV....u nas....ništa..teknika ....samo standarne stvari....uradio vezu..pošalji mi QSL-ku....dole HRS i slične monade...bezveze...total...! A oni pravi se i ne javljaju....ŠTO ĆE....došli divlji i potjerali pitome...vazda bilo....! Bah..!Posebna poruka ----IC 703----the best TRX..! Salve Gente...! M.

Martin 9A3GE

9A3GE

AAAAAA....nova zemlja....ZL3TY..... Bob....dosta teško....Elevacija 16 gradi...nad Gradom..puno smetnji ...! 18138 km ....najduži Qrb.....čini mi se nema duži..? Adam "najduži" come sempre...! A dugačak je sam i po sebi...? Salutoni...! M.
Martin 9A3GE

9a6c

A baš, u Adama sve najduže... Zato ja delam samo lokalne veze ???

Bravo za naše Mjesečare!

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

yu7ef

Bravo Martine

Ima li se gde videti tvoj setup?

Kakav antenski sistem koristis, kako kontrolises elevaciju ?

Zelim ti jos mnogo ovako lepih EME veza a nadam se do leta i nasoj EME vezi

Popa, YU7EF

9a6c

O Popa... nije valjda da je remote lokacija pri kraju?

Pa d amalo i tropi isprobamo?

A kakve ti antene koristiš ;D ???

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9a2ko

Od srca cestitke..postoji samo jedna rijec ljubav...radioamateriza ti je u svakoj kapi junackog srca.
Ovo je uspjeh za svih nas koji te volimo....e prijatelju stisak ruke!
Eduard

yu7ef

Gogo za sada se radilo samo na tome da se kuca osposobi za normalan zivot i taj posao treba biti zavrsen
na prolece - preostalo je malterisanje i krecenje prostorija koje ce biti useljene a ostatak kada se stigne
Plan je da se krene sa radovima cim temperature dozvole, ocekivano kraj februara ili pocetak marta ali to
je van moje kontrole pa cu jos videti

Uporedo sa tim poslom krecem sa dizanjem stubova (10m teleskopski + 12m resetkasti) i pravljenje antena

Na resetkasti ide H nosac na kome ce biti 2 x 13 za 2m i 4 x 17 za 70cm a na teleskopski ide 7 el za 6m
(prilog pokazuje setup za 2m/70cm koji ce biti sa full elevacijom). Ovakva konfiguracija ce mi omoguciti
dovoljno sirine horizontalnog snopa za tropo i konteste ali i sasvim dovoljno gaina za EME

Naravno da jedva cekam da "overim" lokaciju KN04KT a bice i dovoljno snage jer za 2m i 70cm ide TH328
linear a pored njega ide 2 x GI7B za HF+6m

Siguran sam da se sa ovakvim setup-om cujemo i tropo bez mnogo muke

Popa, YU7EF

9A3GE

Hvala dečki...! Bene....propagejšn je večeras vrlo dobra...momentalno na prijemu new transverter i naravni najbolji TRX za te stvari...IC 703....uspoređujem sa FT-ejcem....i tu je ...čak i bolje na momente....što je relativno...jer svaki period se reflektira drugom jačinom...? Dobro....! Dobar veče Popa.....evo nekih podataka....antene su DK7ZB   kupljene u WIMO preko one firme iz Zagreba..ne postoji više....ma tebi nisu problem antene ..tu si doma....koristim 4 komada na stupu od 14 metara sa Yaesu EL. rotatorom...( nije baš nešto ..ali služi....instrument je na njemu dosta nepregledan pa svaki put moram računati stupnjeve..koja je elevacija....? Ali kada je mrak-noć i vedro ..koristim malu TV kameru koja je smještena u antenama pa dole na monitoru vidim Mjesec....no to je već poznato...) Problem Elevacije nije baš veliki...ako se koristi lahko dobavljiv aktuator.."ruka" koga se montira tako da diže i spušta cijeli sistem...velika većina Mjesečara koristi to....bolje je nego ovi rotatori.....ALI ....ZA INDIKACIJU položaja antena koriste (nenabavljiv više...digitalni kutomjer..libelu ili waserwagu....iz koje se izvadi čip i postavi u antene ..spojeno sa kablom dole ...i lijepo se ima digitalni instrument za elevaciju...taj koštao oko 25 E. nema ga nigdje....ima drugih ..skupih..! pogledaj PA3FPQ za to   te SV1BSX za aktuator ..te N1BUG....dosta se toga nađe na Net-u....? Sve se to da napraviti u kućnoj radinosti..? Sistem gonim sa dvije GI7B kroz cellflex od pola cola te je i LNA u antenama...što je nekad jako potrebno...a može se i bez njega...kada je gain antenski veliki i nema smetnji..? Ali treba imati LNA..? Vremenom apetiti rastu kao u svemu...naravno za onoga koji se tim bavi...tamo kod tebe su Jozef i Boban glavni na Mjesečini..tu su svaki dan..! Imaju velike sisteme i snage..! Toliko za sada..! M.
Martin 9A3GE

yu7ef

Hvala za info, to sam pretpostavljao ali i dalje neznam koliko imas GAIN-a u tim antenama ili koliko je to po racunici jer
objektivno nikad nemamo bas sve sto mislimo da imamo ... ljudi vrlo cesto zaboravljeju gubitke ili se prave kao da ih nema ...  taj rotor, pretpostavljam da je Yaesu G550 za koji sam i ja cuo da se ne moze bas pohvaliti nekom velikom
preciznoscu ali je sigurno bolje nego nista

Da, znam za LIDL vaservagu i ovih dana ocekujem da mi iz PA land stigne jedna od prijatelja tako da ce kod mene to
biti indikacija i nadam se dovoljno dobra. Pokusavao sam to da nadjem ovde ili nesto slicno, na zalost uvek su me gledali kao da pitam da li imaju Space Shutle ...  a azimut ce biti sa Yaesu G650C koji je kupljen letos i jos nije omirisao stub.

Ja takodje planiram Celflex 1/2" ili LMR400 od stuba do PPS jer ce biti run od oko 25m pa ce i LNA morati da budu u
antenama a posto cu imati 1k OUT nije mi toliko zabrinjavajuci gubitak na TX strani, bice dovoljno W da me cuju ...

Naravno da znam sta imaju YU7AA i YU7XL jer su i moji prsti ucestvovali u kreiranju tih sistema i vrlo cesto sam kod
njih u Somboru. Ja nemam tako veliki apetit kao oni i vise sam od onih mazohista koji vole da sa malo gaina urade sto
je vise moguce - nije bas QRP ali je svakako daleko od QRO na EME ali je bas zato veci izazov imati sto bolji prijem.
Obzirom da sam ja prezadovoljan performansama mog FT-847 on ce biti "oslonac" ali vrlo ozbiljno razmisljam o nekom
transverteru za 23cm jer bih voleo i tamo da budem ... ako sam pocetkom 90-tih radio CW EME sa 500w i 2 x 15 el.
DL6WU, bez elevacije, ne vidim razlog da to ne bude jos mnogo bolje sa istim pojacanjem antena, duplo vise snage i
sa JT65B ... videcemo i to uskoro

U svakom slucaju, cujemo se tropo, tu nece biti problem sigurno

Popa, YU7EF

9a5cw

Čestitke Martin za novu DXCC!
Sanjin ga je dela pred po lita onako iz zabave, bija bin i ja ma je reka : moon set sorry...
Po uhometru je bija iznad šuma ;)
73

9A3GE

Saluti....! Aktiviran poseban "rukometni" znak na EME vezama...radi sve u šestnajstt.....Operator Tom ...9A2TK....! Forse srede i meni.....samo znak je predug pa ne dekodira sve....? Imperija uzvraća udarac...nisu samo KV-jaši aktivni...? M.
Martin 9A3GE

9A9T

Je, tako je Martine, bio 2 sata qrv kao 9a2009zg i napravio, kolko ono, mislim 12 veza, log mi je na ranču a ne doma...uz to kaj mi je dva puta pala internet veza, crkel mi je miš...pa dok sam to sredil...kaj buš, i onda neš pil???
Napravil sam EME pile up...HI!

Nego, ovo sa dugim znakom je malo problematično pošto neki te veze ne priznaju jer su kakti nepotpune...kaj je u principu točno, ali kaj napraviti. Doduše, ne kužim baš, ja sam neke stanice primal 100% a neke manjkavo a jer sam znal tko je, dodal sam nedostajući karakter. Neki su me zvali i bez razmaka između naših znakova kaj mi je bilo OK... ali neki su se bunili...puristi..valjda. Kažu da je kod limitiran na 13 karaktera...ima li tome lijeka doktori???
Ili je ovo čorav posao pa ga se treba okaniti???

Ajde malo kolege sa dugim EME iskustvom, dajte svoje poglede na to...dok se nije dalje zakuhalo u eventualno krivom smjeru.
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !