Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

9A3GE

Tom...ha ..si ga ...bravisimo ! Vamo nevolje....Koaks relej u antenama riknuo...na predajnoj strani...   SWR pošizio  ... kazaljke u križ obje.....ne zatvara ...pa se RF-a skupilo dole u konobi ....pa je ušlo u PC i miš i tastatura ne rade...? I morao šnuru isčupati iz 220 da prekinem predaju...Ali šteta je već bila načinjena na PC-iju..! Tja..! Koaksijalni relej je deklariran 600 W te 1 KW sa sekvencerom  ? Srećom druga linija je u redu.. (ona gdje je LNA i napajana je sa eko-flexom 15...ali pošto na linearu nemam releje...ulaz izlaz...pa sam stavio provizorno jedan mali na ulaz te veći na izlaz..opogono to ..i sve ok....! Zamjenio PC i teraj dalje...Uf...! Bio veliki nered i rusvaj !To sredio do pola noći...pratio poslje EME veze..ali niks...vidio Toma ...tropo te ostale koji su zvali...od Fiđi-ja samo par RO I RRR.......jako nezgodno...njihov prozor traje kratko a na Istok....a smetnje i ostalo...ok ..proba se opet ...noćas..? Dole vam je takav relej koji je zaribao...a do njega je onaj Ruski....pravi...samo ima konektore svije posebne i dosta muke treba za zalotati koax kablove na njih..? Dobro...uradi se se nešto....sve pripremi i spusi stup dole..! Saluti ! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Bar jutar...evo ga...kako se stavlja i ulotava coax  na muške konektore ...za one ruske releje...sve je tu...! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ...radi se....stavlja se "N" mušku na ulazu u relej....vrući kraj je ok..i treba zalotati-fino zavarati masu..i tu smo....ostali priključci tx-rx ostaju orginal muški konektori....skine se koja desete na "N" konektoru i utakne čvrsto u "ruski" muški te se zavari i tu smo....stavio sam "N" muški perce mi je na djelitelju "ženski" "N"...a može se i staviti i "ženski" na ulazu u relej....jer staviti orginal pa koaks pa opet "N" konektor a treba biti onaj pol cola ..malo nezgodno za strpati u kutiju..nema previše mjesta...se se more kad se će...teflon šipka je from 9A2PT....! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Aktivna je EME ekspedicija sa kraja Svijeta....lokator je DG52MM.....Južni Pacifik....skroz na jugu....otok je Rapa-nui....ili Uskršnji otok.....Čileanska administracija...a preko 3000 km je od Čilea ! Tu su DK2ZF i DKZZB.... a pozivni na dva metra je CE0Y/DK2ZF...Berndt dok imenjak radi na 50 Mhz....!Danas su počeli i navala je velika ...na 144.144 Mhz...! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Samo naprijed Martine...još par dana lova na 3D2RS...danas najbolje prilike.

Vidiš da ne valja napuštati gnijezdo na duže vrijeme...svakakve gluposti se dese pa i rikavanje relea  ??? ??? ???
Ovu noć ćeš razvaliti velikog žutog  :D ;)

Eh, opet treba ići u lov, sada na Uskršnja jajca...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a5cw

Povoljan je i KP index...

GL

9A3GE

Buona serra tutti quanti radioamatori di onde ultracorte ! Ste vidjeli onu antenu za 23 cm ..od Bože ...jel 13 metara duga...? Svaka čast..gdje je bila do sada ? EME malo pa ništa...slabo mi ide nešto....Fiđi samo neko naziranje a Uskršnjaci su danas radili na 432 Mhz... ! Još par dana bude aktivnost ! Kišetina dana ovdje ..ala je ljevalo..cijeli dan..sad prestalo naveče ! Sređuje se koaksijalni relej te "ganz" novi dio ..za transverter sa Super Lna...! Kako to izgleda imate dole...kasnije se "opogoni" ..najprije samo ulazni dio bez lna pa se malo poštima i poslje se doda mala zelena..! Bio Mr 2SS ..doneo lonac pašte-fažola te bio na Net-u...valjda mu doma ne daju ? Nego...nešto smo konbinirali..stara stvar...(ali onaj Kongoanac od Adamića...produžio smjenu..ili "odšarafljuje" one antene )...staviti konvertor u antene ..tj 144-28 Mhz..i dole se vodi signal od 28 Mhz..čini mi se da to nije niko probao ..kolko znam..? Adamić je nešto o tome rekao..ne sjećam se što ...? Ali treba probat ..jeli...teorija je jedno a praktika drugo....kada se vrijeme popravi spustim stup i stavim to gore...za 28 Mhz dostatan je rg 213 a mjesta za kabel ima ! Ok ! M.
Martin 9A3GE

9a4qv

Ajmeeee, vec ti je stigao filter za 2m from juesej i oni SMA konektori, to moze samo jedan majstor poslati ;D ;D

Sad kad imas pravi LNA i pravi filter, sad moras uzeti i prami mixer i sloziti pravi oscillator sa malim faznim sumom i pola wata snage i to sve utrpati na antenu. Koax za 28 mhz moze biti i rg-58 ali najbolje bi bilo staviti neki kvalitetniji sa sobrim plastom ala rg-214 ako neces one cijevi savijati...

Ja prepravio kartu za ponedjeljak, bjezanija...utorak ujutro Pariiiii i u 0900 Venezija, vidimo se vjerovatno,cak mozda i u utorak popodne...

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A3GE

Dobar veče ! Neka burica pa je konačno suho i sunčano....sređujem ovo i ono pa se nešto naredilo...kompletiran transverter sa super lna ispitan i podešen te par dana testiran...transvrt.Ft-ejci i ..i zaključilo se da izvrsno radi na prijemu...ŠUM MANJI- SIGNAL JAČI...što je je...! Posmatrana Mjesečina i uvijek bolji je..? EME....danas tako tako....Sunce i Mjesec skupa gibaju..(par stupnjeva gore-dole ) i ipak se je vidjelo dobro ! Uskršnjaci nisu se vidjeli ? Evo slike kako to izgleda...prijemni dio sa svojim miješačem te predajni dio ..isti sa svojim miješačem (kit od Ukw Berichta iz prošlog stoljeća....) abaut 3 W. out na 12 volti...(dovoljno za jednu 4CX250B ( koja mala dobra cijev a ne ove repe od Russian trioda) ) te se poslje spoji na hibrid koji daje 60 W. i dalje do bezkonačnosti ? Sada još zadnje štimanje i stave se poklopci od kutije ! Tako ...to riješeno na moje zadovoljstvo a i vaše ? Bene....sada se ide u kafanu sa 2SS i 6PSM...jako dobra kava...kafić je Metropolis tu u Zametu ! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Dok ganjam vrlo slabog CE0Y/DK2ZF na 2m evo i moje treće EME veze na 70cm:

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Mjesec na 0 stupnjeva i primio zadnji CQ:

164400  0  -27  5.1    3  3 *      CQ CE0Y/DK2ZF             0  10
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Ok Tom....dobro si ga vidjeo...! Ovdje radnja...stup spušten..među borove ! Pol cola celflex out of order....na jednom mjestu ušla voda.... plašt oguljen pa se se vidi širm....zarđao ...skidam ga i uvalim H-1000 za prvu ruku....dok Ecoflex 15 je u redu...a na njega sam sumnjao ...? Pokazao se dobar....4 godine vani i ništa mu se nije desilo ? Sredim ovo privremeno a poslje napravim kako treba...tja ! M.
Martin 9A3GE

9A9T

A kaj buš Martine, da nije tak bilo bi dosadno, ovak navek imaš kakvu brigu.
Nije problem kaj je voda ušla između plastike i plašta, samo da ne zajde u konektor. Ako je koaks kvalitetan, plašt (= širm)  ne propušta vodu. Mislim na 1/2" Celflex....problem je kaj se voda scedi po plaštu u konektor,
njega treba dobro zadihtati... :P

Meni su na tom kablu vjeverice ili neka druga gamad pregrizle plastiku i ušla je voda nekoliko puta i zlijala se do konektora. Strava  >:( ???

Menjal sam par puta pa mi je dosadilo...hi.

Zadnji puta sam na istom kabelu sa rupama stavil N konektor i zalijal tekuću smolu zvanu "PLAST" između bakrenog opleta i konektora te još dobro zamotal sa vulkanizirajućom trakom. Drži..., vjerojatno po plaštu ima vode al kaj me briga, samo da ne zajde vu konektor.  :-*
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a3bim

ne znam koliko cijenite LMR-400 DB kabel od Times Microwave-a (u ZG shopu otkud ga nabavljamo cijene ga po 28 kn/m' ), no pokazalo se da veoma uspješno preživi na krovovima, trenutno je nekima datum postavljanja 2003 i 2004 god. sa N i RSMA original konektorima i dosad nije bilo tragova vode... kabel ima smolu između plašta i plastike i dosta je nepraktičan zbog toga - masni prsti non stop :p i još k tome veoma krut ... gušenje na 2m je otprilike tu sa ECOFLEX-15 ... postoji i u debljim inačicama, no pitanje je cijene u usporedbi sa celflexom 1/2'' ...

73 Mirko
"To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison (1847-1931)

9A3GE

AAAA kakav dan....sutra se nastavlja....vaka je konbinacija  Ecoflex na predaji a H-1000 na prijemu ..on je dosta krut pa ide samo do vrha...a onda metar RG-214 koji se giba..kada se antene rotiraju ! Tom...ovaj pol cola ...nije voda na konektorima ....? Konektori su profi..pol kile svaki...nego oštećen plašt i tu je voda-kiša naredila štetu..cccc ? Mirko...yes...taj LRM je odličan kabel...ali samo u Juesej...orginal ..onaj u Zg kod Elme ....hm....čini mi se da je made in Čajna ? A cijene su ohoho...? LRM-400 je 50 kunelića metar a LRM-600 je 80 kn....a metar Ecoflex-a je u DL  4.5 E.   odbije se porez (DL) ...skupa je poštarina  DL-9A...Ali za 100 e. dobiješ 25 metara kabla..? Ili kod Binga na Piopi ( Metis Rijeka ) se znalo naći kabla i kabletina..čini mi se nema više...? No što je tu je ! Važni su i konektori....pravi košta ..naročito za ove deblje kablove ...dok one from čiptek zaboravite...loš i nekvalitetan materijal...! Evo vam gomila Beldena od H-100 pa do H-1000....krut je ...puna bakrena žica...NE ULOTAVAJU SE...NEGO KRIMPAJU....a problem su i klješta za krimp....nama ih baš u nas..a i koštaju...ali zato je siguran spoj..! Tuliko ! M.
Martin 9A3GE