Smetnje na Opti-TV i digitalnoj

Started by 9a5ww, 23. July. 2012, 17:35:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5ww

Pozdrav forumu.

Stvar je otprilike ovakva. Kad radim na 14,18 i 28 MHz ubijam router TP-Link za opti TV ( reset), a na svim drugim bandovima rušim sliku na digitalnoj TV . Toga nema jedino ako smanjim snagu na dvadesetak wata.
Uređaj je IC-735, antena 2 el. QQ za 5 bandova,. Kabeli do TV su RG6 (crni) a od QQ RG8A/U.

Ljudi pomozite da ukućani gledaju TV a ja da radim na KV s bar 100 W.

Susjedi se dosad nisu žalili.      :-[

9A4HP

pozdrav kolega
Ovo ti je jedan problem koji nećeš moći riješiti preko noći  :'(,ali strpljivim istraživanjem i eksperimentiranjem  malo po malo doći ćeš do rezultata ;D. Kod svakoga je situacija drugačija  i kolege ti mogu pomoći svojim savjetima iz prakse a nadam se da ima i dobrih teoretičara ovdje na forumu...Prvo ustanovi dali ti u tv  i digitalni prijemnik  ulazi smetnja preko tv antene ili preko napajanja..Ako ulazi preko antene onda ti može pomoći mali TVI filter koji se stavi na ulaz DTV prijemnika .Imas jednostavn filterić za izraditi u Radio HRS 5(118) iz 2006 g. Jednostavan a dobro radi ..ili na stranici
http://www.dc2light.pwp.blueyonder.co.uk/Webpage/TVIfilter.htm
Ukoliko smetnja ulazi  preko napajanja što je kod tebe vjerovatno slučaj sa ruterom pomaže mali feritni filter kroz koji se provuče kabel od napajanja rutera Imaš ga za kupiti u chipoteki ,meni je pomogao

http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=7501000005

Nravno i razmotri skidanje antenskog pojačala sa TV antene i preseljenje tv antene na drugo mjesto koje je dalje od tvoje predajne antene.Također pokušaj staviti za probu nečiji uređaj novije generacije jer koliko se ja sječam naš klupski IC-745 koji je tek nešto malo stariji od tvoga je radio smetnje na sve strane....puno sreće u istraživanju

9A5K

He,he... nije baš da su VHF frekvencije u pitanju kao izvor smetnji, no, što je tu je... smetnje su smetnje..

Moje osobno iskustvo sa smetnjama koje rade tzv. Kameni Valovi (copyright by 9A3AQ) kaže da treba dovoljna količina ferita i još uzemljiti što se da i može i stvar obično funkcionira, na opće zadovoljstvo, kako onih u TX dijelu, tako i onih koji su samo SWL (na TV-u)...  ;)

Dodatno, definitivno maknuti širokopojasno pretpojačalo sa TV-a, ili staviti neko kvalitetnije po mogućnosti uz dodatak nekog filtera. Nešto o tome ti je ne tako davno pisao i Mile - 9A9Y baš na ovom forumu, a kako ti je on prilično blizu, možeš vidjeti malo i s njim za iskustva.

Najvažnije od svega su dobri živci i strpljenje, dok se ne pronađe kojim putem smetnja dolazi, a nakon toga sve ide relativno brzo.

73,
Krešo - 9A5K

9A2HM

Dečki

za početak treba čitati sa razumijevanjem, naime radi se o Opti TV koja radi preko ADSL-a i nema VF predpojačala ni antena u igri.
Siniša je lijepo napisao da resetira router, znači radi se o upadu VF-a u digitalije!!!!!
Imenjače, napiši časkom koji redak softwarea da anulira VF u ADSL-u ;)

LP
K
Kreso

9A4HP

citat"a na svim drugim bandovima rušim sliku na digitalnoj TV" ::)
...........upravo tako čitati sa razumjevanjem.....tema je zanimljiva pa se nek oni iskusni uključe pozzz!

9A5K

He,he... imenjače, napisao je već 9A4HP, da je osim ADSL routera u igri i digitalna TV koja ide preko antene,
unatoč čuvenim reklamama da to čudo od antene više ne treba... ;-)

Što se tiče routera, ja bih probao staviti ferite na sve što ulazi u taj router. Pretpostavljam da tu ima nekih
kablova za lan, pa telefonskih parica i napajanje..
Kod mene na lokaciji, svaki takav kablić ima na početku i na kraju ferit i uglavnom problema nema.
Naravno, ne mora biti da VF upada sa svih strana, ali ovdje najbolje pomaže metoda pokušaja i promašaja dok ne pogodiš ...

Što se tiče ove digitalne TV, ne vidim da piše, a bilo bi dobro znati, dijagnostike radi, kako se manifestira taj slučaj rušenja slike na digitalnoj TV?.. Ako je problem u upadu u prijemni signal, obično se to manifestira kao smrzavanje slike, ne ruši se slika kao što je to bio slučaj s analognom TV...

U svakom slučaju, širokopojasna pojačala (ona talijanska ili kineska) su katastrofa i ako je takvo pojačalo negdje u sustavu, garantirano ga se treba riješiti čim je moguće prije.

73,
9A5K

P.S. Ne može ovaj moj software pomoći u uklanjanju VF-a... tu samo hardware pomaže...  8)

9A2HM

Quote from: 9A5K on 23. July. 2012, 22:15:09
P.S. Ne može ovaj moj software pomoći u uklanjanju VF-a... tu samo hardware pomaže...  8)
Hardware je onaj dio računala koji prvi, ni kriv ni dužan, dobi po piksi (fizički) kad software ne radi!!! :o

LP
K
Kreso

9A9Y

Siniša, Krešo ti je već pomogao, stavljaj ferite posvuda, ti ih bar imaš, hi. Kod mene je pomoglo jer mi se smrzavao kompjutor kad bih radio na 7 MHz i to već pri 20-tak Watti, i onda Leon rekao trpaj ferite svuda po kablovima.
Za DTV, riješi se odmah kineskog pretpojačala (ja sam svoje, kad sam vidio kako radi pretpojačalo od kolege Janka, sredio sa čekićem, jer ni kutijica nije valjala za ništa, tanji lim nisam u životu vidio), i sastavi neko uskopojasno pretpojačalo sa filterima.
Mene je kolega Janko, S55WT, spasio sa savjetima, a i konkretno sa njegovim super pretpojačalom za DTV. Od tada kod mene nema rušenja slike a antene mi od TV-a i UKV-a i KV-a udaljene par metara jedna od druge.
Shiranu ga hotoke

9a5st

Ja imao isti problem.Uređaj smrzava sliku prako DVBa.Problem je bija u samonosivom TK-kabelu
kuća-stup.To sam stavio pod zemlju i sve ok.
Ponavljam bez DSL-a,samo TV sa DVB u sebi...
Sad je O.K.
73 de 9A5ST
Zeky

9A5M

Pozdrav!
I u mom slucaju feriti su rjesili sve moje probleme
Dakako, bit dobar sa svim susjedima u krugu 200m...ciscenje snijega, pranje auta, kosnja trave...itd
I savjetujem kao i prijasnji, sve sirokopojasna pojacala po susjedstvu poskidat

9a5ww

Zbilja hrpa odgovora i savjeta. Svaka vam čast.

Našao sam na internetu shemu DSL filtera ( 138 khz-1100 khz ), pa ću se time pozabaviti a DVB TV ću pokušati riješiti sa onim filterom od S55WT. Inače na kabelu od routera imam toroide i ferite ali ništa ne pomaže. Još jednom svima hvala.

9A4HP

Kad bolje razmislim nije li upravo ADSL spliter nekakav filter ;) ...ne košta te ništa da ga za probu posudiš i ubaciš prije routera , naravno ako ga sada nema na liniji...pokušaj! 8)  evo sheme na linku

http://www.elteh.net/images/Sheme/TEL/Spliter/spliter_velika.gif

9a5ww

Dobra ideja ovo sa spliterom. Imam nekoliko viška pa ću pokušati . Javim rezultate.

9A4HP

Kod ovakvih stvari ja sam jako radoznao ::) ...znam da su godišnji odmori ,ali kako si riješio probleme sa smetnjama...pozdrav!!

9a5ww

Promijenio uređaj. Sada imam TS-690S i smetnje su na ADSL nestale. Još su ostale na DVB TV , a to čekam drugu pretpojačalo, malo kvalitetnije, pa javim rezultate.