Main Menu

TV filter?

Started by 9A9Y, 20. February. 2012, 01:07:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A1X

Quote from: 9A6NDD on 19. December. 2012, 16:17:12
Ja sumnjam da smetnja ide preko TV antene jer je jako blizu mojih dipola/InVee antena. Kako kaže susjeda, slika počne "bježati" pa što god to značilo.  ???

Ovo bjezanje slike mi zvuci kao da smetnja ulazi u video dio televizora a ne preko RF-a. Pogotovo ako koristi stari televizor (kao monitor) i digitalni tv prijemnik, pa sa video kablovima vodi do monitora. Imao sam takav slucaj da su mi se mjesale boje na televizoru, slika se nije zamrzavala, normalno je isao program, samo je boja podivljala.
Isto tako doznaj kad su se pocele pojavljivati te smetnje, dali je od pocetka kad si postavio antene ili odnedavno.
EME enthusiast

AD6IW

Kako ti je uzemljen uredjaj, ako si na spratu ?
Ham radio 101  :)

ad6iw

9A6NDD

Uređaj nije uzemljen  :-X ... mogu ga samo spojiti na instalaciju od radijatora (etažno grijanje, znači samo u mom stanu), a to i nije neko rješenje... Kako to rješiti  ???  ?

Mislim da traje dugo, samo nisu znali tko je smetać  ::) ... smetam na 7mhz sigurno, a mislim da u TeVeju je nešto na 35Mhz (savjet jednog kolege RA) pa je možda neki harmonik  :o

73

AD6IW

QuoteUređaj nije uzemljen   ... mogu ga samo spojiti na instalaciju od radijatora (etažno grijanje, znači samo u mom stanu), a to i nije neko rješenje... Kako to rješiti    ?

Vec si dao odgovor na  problem sa smetnjama.
Uzemljenje je dio antene, i pogotovo je vazno na HF. Na zalost amateri to ignorisu, 
Uzemlji uredjaj kako treba i neces imati smetnje. Kako uzemljiti uredjaj,
to imas u gotovo svakom ham radio handbook-u

ad6iw

9A6NDD

Ma lako i po propisima bi ja to izveo, ali tu mi je to malo teže. Probat ću i to nekako izvesti...  :-[

73

9A4HP

Eto mi ti dajemo smjernice a ti sam moraš skužiti u čemu je problem...za primjer , meni se INV V antena za 10 MHZ  nalazi samo 3 metra udaljena od teveja ::) (pazi ne od antene, nego od teveja) i nema nikakvih problema sa prijemom programa, ali mi zato TV stvara 5-7 s jedinica smetnji na 10 MHZ bandu

9A6NDD

Hvala na idejama... probat ću polako jednu po jednu stvar rješavati... pomaknuti antenu, promjeniti susjedi coax do TVeja (nadoštukljavan je), uzemljiti stanicu, pa onda ako još bude problema napraviti i LP filter.... valjda će nešto pomoći od svega toga  :o ... Ja sebi ne pravim nikakve probleme, ali 6-7S jedinica imam konstantno na prijemu, na skoro svim bandovima (trafostanica cca. 30m od antena, GSM cca. 100 m dalje na susjednom krovu, el. pruga cca. 300m i par stotina susjeda u krugu od 100 m  :-\ )... ali to je cijena života u gradu...

73

9A6NDD

Evo, pronašao rješenje za uzemljenje  :D ... kaže ARLL "cold water pipe"! Imam hladnu vodu  ;D pa se mogu  prištekati na nju  ;) jedino ako kod nas "hladna voda" nije drugačija  8)

http://www.arrl.org/files/file/Technology/tis/info/pdf/8502034.pdf

73

9A4OE

Quote from: 9A6NDD on 19. December. 2012, 20:51:38
jedino ako kod nas "hladna voda" nije drugačija

Ako je instalacija (dio) napravljena plastičnim cijevima?

9A6NDD

E, sad si me podsjetio... prije par dana mjenjali dio od sata do prvog stana i sada je plastika  >:(  :'(

9A6NDD

Danas otišao na krov zgrade da popravim dipol za "kemene valove" i usput da proučim antenu od susjeda kojem pravim smetnje... I imam što vidjeti! Uvijek sam mislio da je njegova antena jedna druga antena, ali kad sam vidio koji kabel kuda ide... Njegova antena ima i TV pojačalo i to neko širokopojasno, jer na kutiji piše barem 10tak kanala koje pojačava  :(... tekst je ne hrvatskom pa je možda i naše proizvodnje.
Mislim da tu ne pomaže ni uzemljenje stanice. Moram vidjeti koje kanale sve gleda, pa ako je samo na digi TV onda ću mu to jednostavno prespojiti  ;D

I jedno pitanje onako usput, vezano za uzemljenje... gledao sam oko zgrade (a zgrada ima limenu fasadu) i fasada je na nekoliko mjesta povezana s pocinčamom trakom koja izlazi iz zemlje. Probao sam odgonetnuti kako je spojena gromobranska instalacija, ali ona ulazi u fasadu i dalje ne vidim... e, sad,  da li bi se ja teoretski mogao spojiti na fasadu pa da imam kakvo, takvo uzemljenje (ono pravo po PS mislim da nikako ne mogu izvesti)  ::)

73

9A1X

evo jos jedan TVI filter (144, 432 MHz) za samograditelje
http://www.vk3nx.com/TVIfilters.html
EME enthusiast