Main Menu

Oblong club

Started by yu1qt, 02. September. 2007, 17:50:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A9T

Idemo dalje...
evo malo mjerenja sistema od 4x6 oblong za 2m prema yu2qt u izradi 9a3ru a montaži 9a2tk...hi, hi.

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Da ne bi ostalo samo na tome, u dogovoru sa tvorcem yu2qt, Androm, napravio je simulaciju sistema sa dodatkom dvije antene po 19 elemanata za 70 cm a u svrhu provjere međusobne interakcije odnosno eventualnog smetanja jednog sistema na drugi.
Pa evo i njegovih rezultata:

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Još jedna slikica sistema 2m:

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

A sada isto ali za 2x 19 elemenata Cushcraft za 70cm unutar oblong sistema:

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Nastavak...a može se zaključiti da srećom, međusobne negativne interakcije nema pa se sistem kao takav može koristiti.

Lošiji F/B rezultat oblonga od deklariranog pripisujemo metalnoj horizontalnoj cijevi u H sistemu nosaća...ako bude sreće, možda jednog dana dođe do zamjene istog sa nemetalnom cijevi...pa, bumo onda vidli jel bu kakve razlike.

Dalje, namjera mi je cca 1m ispod ovog sistema staviti yagi za 6m na 6m bumu, međutim sam upozoren da će to narušiti karakteristike sistema ali pošto nemam drugog stupa bum i to probal pa videl u praksi kak se bu manifestiralo...

Long live HAM!

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Ovo sam preskočio...Andrina simulacija samo 4x6 oblonga i usporedba sa takvim sistemom koji ima nemetalnu horizontalnu cijev.
Lijepo se vidi razlika u bočnim laticama i najviše u F/B odnosu...na H plotu.

9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A9T

Još dvije...pa dosta za danas...
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

yu1aw

Quote from: 9A2TK on 30. April. 2008, 18:57:07
A sada isto ali za 2x 19 elemenata Cushcraft za 70cm unutar oblong sistema:

A zašto je impedansa Cushcraft antena svega 18 oma?

Nisam shvatio šta su ona dva debela plava valjka unutar sistema na jednoj od slika raspodele struje?

Dragan
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)

yu1qt

Evo ko pazljivo cita. Dragane, ja cu ti odgovoriti, ako je neko kriv za nejasno, ja sam.
Taksativno: Cushcraft ne daje dimenziju drivera za tu 70cm antenu, barem ne na I-netu. Stavio sam aproksimativno 330mm otvoren dipol, jer nije me narocito interesovao ucinak 2x70cm antene, vec eventualna interakcija istih na 144 stack.
Iz istog razloga su simulirana samo 2 plava valjka, koji predstavljaju te iste antene u prvoj ad-hoc simulaciji, koja je bila za Toma interno, a zalutala na web. Sa tim otvorenim dipolom je  impedanca 18 oma sa j+1.6.
Andra YU1QT

yu1aw

To sam i mislio, ali rek'o ajde da proverim...
Mada plavi valjci nisu na istom mestu gde i antene za 70 cm na ostalim slikama?!

Dragan
"Tragično je što su glupaci toliko sigurni, a mudri puni sumnje."
Bertrand Russell (1872-1970)