Udaljenost antene od zida

Started by 9A6NDD, 24. January. 2011, 11:22:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a4qv

Martine, kako uspiješ dobiti SWR 1:0.1 ?
Meni poslije šljive, kad MUP mjeri SWR sa onim "SWR metrom" nikad nije ispod 0.5?
Čak sam se mislio da im SWR ne pokazuje točno ili nije umjeren....

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A5K

Za "Zagorje United" područje se proizvode posebni "SWR metri"... kažu da je tu već i u zraku 0.5...  ;)

Glede antene i zida, SWR se uvijek podesi, na ovaj ili onaj način.
Ali dijagram zračenja je već sasvim druga priča..

I opet, sve je stvar kompromisa... zid i na udaljenosti većoj od valne duljine sigurno ima svoj utjecaj i određenu
količinu gušenja u tom pravcu.. a kako ništa nije idealno, svi se snalaze kako znaju i umiju.
U svakom sluačju, bolje bilo kakva antena nego nikakva.

73,
Krešo - 9A5K

P.S. Martinov recept šljivovicom sigurno pomaže da se lakše podnese kakav god SWR. Pogotovo u ovim hladnim danima..  ::) .. a i bolje je od tzv. SWR masti...

9a2zh

Martine .. ako je u pitanju sljivovica poslije tretmana grla tko vise pita za SWR
Kod nas su reumu lijecili tako da sarzaj popiju a bocom se masiraju 
    73's 2zh

9A9T

Nakon odgovarajuće doze shljivovitze svaki SWR je FLAT  :D :D :D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9a3xz

nadam se da je ova semanticka diskusija pri samom kraju  ;)

9A6R

Malo ga prećeraste sa maksuzijom. ::)

73,9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A9L

Covjeh uredni i pristojno pita a vi ovako. I to se zove ham spirit. Djabe vam dugogodisnja iskustva. A pricate kako treba mladima pomoci a gerijatrija se sprda sa pitanjem mladog kolege.
73's de Leon 9A9L

9A3GE

Ma sve je bilo objašnjeno u par prvih postova...kupus češnjak i gemišti su za "bunkeraša" ? Nema nikakve zlobe i slično...ako nemaš duha...tvoj problem ? Nije ovo nikakvi poljitički furum ..nego zdrav duh u bolesnom tijelu...tako nekako...možda sam izvrnuo što..? E sada ćeš napisati bolestan duh u bolesnom tijelu...sam te a..? Ti mi ličiš na nekakvog FORUMSKOG ŽANDARA...? M.
Martin 9A3GE

9A9L

Oni metuzalemi od "bunkerasa" nemaju pojma sta je gemist. To je za njih televizija. Jedino sto znaju je bevanda.. preskupa im mineralna pa samo kisnicu konzumiraju.

A od speka napravili pancetu.....od domaceg luka kapulu.... uzasno i strasno.
73's de Leon 9A9L

9A6NDD

E, ovako  ;D ići će na zgradu 6elemenata s rotatorom  ;) za uštimavanje SWR koristit ću alilovački kupus (vjerojatno najbolji samo nije izbrendiran  :-[ ), a za fino uštimavanje domaća komovica  ;D.
Sve razumio i sve 5. Malo šale ništa ne škodi. ne mošte vi stari pokvariti nas mlađe  ::)

9A3GE

To.....stavi je na vrh i nema problema Drago ! Pa uplovi u UKV-e vode...! Pa kada stigneš javi kako ide ? Idem podgrijati sarme...najbolje su treći dan ? Kupus je Ogulinski ! M.
Martin 9A3GE

9A6NDD

Evo skupljen materijal za izradu rotatora  ;D. Biti će homemade, slike postam kada završim  ::) a to će bit tko zna kada  :-\
Imam materijal za 6 elemenata yagicu za 144 (prema DK7ZB), a želja je da odmah stavim nešto i za 50 i 432. Za 50 mega sam gledao 3 elementa yagi u jednom broju Radioamatera. Da li netko ima iskustva s tom antenom? Ili neku drugu preporuku? Bitno mi je da boom nije prevelik jer neću da se baš previše ističe na zgradi  ;)
Za 432 nisam siguran što jer opet je kabel problem  :( ali opet nešto na max. 3 m boom  :) (13-14 elemenata) Preporuke za konstrukciju?

Eto, valjda ću sve uspjeti skupusiti do ljeta  ??? :P ;D

yu7ef

QuoteZa 50 mega sam gledao 3 elementa yagi

Na mom sajtu imas minijaturu od 3 el. za 6m - izbor elemenata je sigurno dovoljan
da mozes naci nesto od toga ...

http://www.yu7ef.com/ef0603s.htm

73 & GL, Popa, YU7EF

9a5cw

Moja preporuka : yu7ef antene ;) easy, rade iz prvog pokusaja...
73

9A3OD

QuoteNa mom sajtu imas minijaturu od 3 el. za 6m - izbor elemenata je sigurno dovoljan
da mozes naci nesto od toga ...

Provjereno, Popa svaka cast, van standarda cjevi tvoj izracun 6 elemenata, slozeno postavljeno radi kao zvjer iz prve, stranicu posjetiti i sigurno ces naci nesto sto odgovara. Popinih antena ima na dosta stranica amatera i klubova samo malo potrazi u krajnjem slucaju pomoci ce ti i on.

Kruno 9A3OD
Kruno 9A3OD