High Power Low Pass filter

Started by 9A2HM, 19. January. 2010, 20:21:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2HM

Pozdrav ekipi
Želio bi napraviti jedan ovakav filterčić jer si malo smetamo sa 144 na 432, ali na ovoj slici ima puno previše nepoznanica, pa ako ima ko da malo pojasni kako se to računa i sl.
Najviše me bune ove stvari koje sam zaokružio crveno.
Originalna stranica je http://pa3csg.hoeplakee.nl/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=60:high-power-low-pass-filters&catid=39:rf-construction&Itemid=58
Ja bi umjesto 7/16 stavio N konektore i još mi se ne sviđa ova varijanta sa 2 "čepa" sa svake strane, više bi mi odgovaralo da se unutrašnjost provuče s jedne strane.
Svaka pomoč dobrodošla pogotovo ako ima neki kalkulator za to.

LP
K
Kreso

AD6IW

Kreso,

Napravio sam jednostavnu simulaciju opisanog filtera, prikacena je u PDF. Simulacija dobro korelira
sa Geertovim rezultatima mjerenja (na donjoj slici) i sa fizickim dimenzijama sa sheme.

ad6iw

9A2HM

OK Gorane hvala
Sad mi još samo objasni koje su mjere fiksne, ovaj unutarnji dio ili cijev.
Naime, zbroj dijelova filtra je 563,4 mm, a vanjska cijev sa "čepovima" je 574 mm.
Ja bi zbog lakše montaže to izveo tako da mi "čepovi" ne dolaze do cijevi, nego da su isto 22 mm fi i da uđu u malo produženu cijev.
Pitanje je koliko rupa treba biti fi u tom "čepu" iza "N" konektora (pretpostavljam 50 ohma) i dal kroz to ide ova dimenzija od fi 9mm x 20mm.
Kad dodjem doma pokušat ću nacrtati ono kaj me muči.

LP
K
Kreso

s55m

S57Q jih je napravio kod kuče, a ja sam jih izmjerio (za 432MHz i 144MHz).
Ako trebaš info Tone s57q at hamradio tačka si.

9A2HM

Tnx Adi
evo več mu pišem mail

LP
K
Kreso

9A2HM

Evo kako sam ja to zamislio i s kojim "N" konektorima
Kreso

9a4qv

Krešo,
pa naravno da možeš to tako napraviti..
Ona dva "Čepa" ti imaju ulogu samo da imaš di zašarafiti mase konektora N ili 7/8, ništa drugo..

ova tvoja izvedba je ufb.

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

AD6IW

Kreso,

Vazno je da zadrzis isti odnos unutrasjih precnika ID i D rezonatora, odnosno sve dimenzije unutar cijevi.
Vanjske dimenzije cijevi nisu vazne za performanse filtera. N konektori su OK i nacin na koji si ih montirao. Formule za racunanje coax

Zo=138*LOG(D/d)/Er^0.5                  Ohms, mjere u inch-ima
Fc=11.8/(Er^0.5*3.14159*(D+d)/2)   MHz crossover freq
C=7.354*Er/LOG(D/d)                        pF/feet
L=140.4*LOG(D/d)                             nH/feet

AD6IW

9A2HM

Odlično, sad imamo i formulu

U cijeloj priči mene je najviše zapravo zanimalo dal ima kakve promjene u ovim vodičima na kraju koji se leme na "N" konektor s obzirom da mjenjam unutarnji fi cijevi sa 22mm na cca 16mm koliko je navoj "N" konektora.
U originalu je to vodič fi 9mm u dužini od 20mm pri unutarnjem promjeru cijevi 22mm.
Ja sad imam čep koji ulazi u cijev oko 5mm i šta se sad tu događa.
Slika u prilogu

Rješenje je došlo samo po sebi, ide čep izvan cijevi...slika 2
Kreso

AD6IW

Rijesenje na slici 2 se cini kao bolje.
U prvoj verziji zbog razlike u unutrasnjem precniku cijevi,
impedanse 50 Ohmskog voda se razlikuju, ali
ako bi stjenka adaptera bila dovoljno tanka 0.635 mm i 5mm duga
onda bi filter mogao raditi sa malo boljim VSWR-om.
Impedansa prvog voda je nesto visa 53 Ohms, pa
sa ovom transformacijom ulazna i izlazna impedansa
bila bi tocno 50 Ohms. U tom slucaju nisu potrebni 7 x 4.5mm prelazi
Formula za karakteristicnu impedansa coaxialnog voda je
Zo = 138 log (D/d)  u Ohms
D = unutrasnji precnik cijevi u mm
d = precnik sredisnjeg provodnika u mm

ad6iw

9a2fw

Lijepo vas je čitati i gledati.Nemojte samo da netko uvrsti "D" u inch-ima, a "d" u mm (Hi!).Samo naprid i puno uspjeha u gradnjama.
  73, Nikola.

9A5AA

Nakon što je sad sve uglavnom jasno, jedna napomena:

bilo bi dobro između antene i LP filtera staviti još i usisni filter za 432MHz za verziju od 144MHz, odnosno usisni filter za 1296MHz za verziju od 432MHz. Najlakše je koristiti komad koaksijalnog kabela duljine λ/4 sa otvorenim krajem, ili kabel duljine λ/2 sa kratkim spojem na kraju. Ne zaboraviti faktor skraćenja za upotrebljeni kabel. Ovo je korisno u VHF/UHF/SHF takmičenjima kad ekipa radi na više dandova istovremeno.

73, Dragan

s55m

Quote from: 9A5AA on 21. January. 2010, 11:52:31
Nakon što je sad sve uglavnom jasno, jedna napomena:

bilo bi dobro između antene i LP filtera staviti još i usisni filter za 432MHz za verziju od 144MHz, odnosno usisni filter za 1296MHz za verziju od 432MHz. Najlakše je koristiti komad koaksijalnog kabela duljine λ/4 sa otvorenim krajem, ili kabel duljine λ/2 sa kratkim spojem na kraju. Ne zaboraviti faktor skraćenja za upotrebljeni kabel. Ovo je korisno u VHF/UHF/SHF takmičenjima kad ekipa radi na više dandova istovremeno.

73, Dragan

Ja sam malo testirao ove stub filtrove od polovinu lambda-shorted i sa 1/2" LDF4-50A na 100MHz dobijam 35dB gušenja na Fo.

AD6IW

Kreso,

Imas nacrt sa mjerama

ad6iw

9A2HM

E da Gorane, upravo to je bilo moje pitanje.
Uglavnom poanta je da uvijek mora biti 50 ohma.
Evo ja ću koristiti ovakve "N" konektore kao na slici i on ima iza navoja M3 koji ću ušarafiti u fi 9, centralni vod 4,4 mm, a nutarnji promjer kučišta je negdje oko 10,5 mm.
Hvala svima na pomoči, a ja idem ganjati majstore...
Kreso