Main Menu

Ham gradnje

Started by s55m, 02. January. 2010, 20:28:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

Quote from: 9a4qv on 01. April. 2010, 14:16:06
Pa za 40 MHz imas gotove one oscilatore - "kockice" , za 50 i 70mhz bit ce dobre..

Mislio sam na 42MHz sri...
Cujem danas USA dobili 70-70.5 - 1.5Kw out...
Ekipa se sprema za EME na 4m http://accelconf.web.cern.ch/Accelconf/e90/PDF/EPAC1990_1005.PDF
73

9a4qv

Znaci 42 mhz, e toga nema kod mene, ima nesto 40 mhz...
Kopajuci po toj kristalnoj furdi nasao sam i kockicu 50.350 ,vjerovatno  i Franjo takvu koristi za beacon?

Idem postaviti antenu za 50 mhz, dok ne pocne kiša, za cca 2 sata, kako kaze radar...
3cm RS ide ali samo beaconi, nema neke aktivnosti..

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a2zh

Pozdrav..
Moja kockica je 25.175 pa dubliranje i radi kazu malo ispod 50349.200 ... 600 od Rxa do Rxa sto zadovoljava
sada radi 26 sati u kontinuitetu pa bi bilo zgodno pogledati koliko je oddriftao
              franjo... 2zh

9A3GE

Aj pa se vidimo-čujemo kak to ide ? Evo prve ovogodišnje veze na 50 Mhz....9A6PSM i to na "kišobran" ono čudo od antene sa masu radijala..ide od 28 Mhz pa do milijun Mhz...ona je montiran na vrhu sistema i na nju sve može...? ATV TV FM SSB 2.4 gHZ KAMERA BEŽIČNA ...prava antena za multiusers ba...! Nego evo malo LNA ...jednostavno i efikasno ZA SVE BANDOVE se može narediti ? M.
Martin 9A3GE

9A1Z

Franjo . jel kuca nešto far na 4m?
Nisam siguran da čujem. Ima sitniša oko 014.

USA na 4m .. bit će svega !

73s Luci
Luci, 9A1Z

9a2zh

Far kuca 4W prema tebi
          franjo ..2zh

9a2d

Quote from: 9a5cw on 01. April. 2010, 14:57:19
Pa za 40 MHz imas gotove one oscilatore - "kockice" , za 50 i 70mhz bit ce dobre..

Ekipa se sprema za EME na 4m http://accelconf.web.cern.ch/Accelconf/e90/PDF/EPAC1990_1005.PDF
73

Alo 5CW, čujem da je jučer bio 1. April. Ali da su Estonci dobili 4 m i KW, to je istina (70.0-70.300).

73 de 9a2d

9a5cw

Quote from: 9a2d on 02. April. 2010, 05:42:27
Quote from: 9a5cw on 01. April. 2010, 14:57:19

73

Alo 5CW, čujem da je jučer bio 1. April. Ali da su Estonci dobili 4 m i KW, to je istina (70.0-70.300).

73 de 9a2d
Je upravu si jucer je bio AP1RIL ;) Al za ES je sve sto si napisao tocno. EA TV 48.250 ide u povijest danas ili sutra... manje QRM ali jedan beacon manje. 73

9A6R

Nažalost Labu će tek u 8 misec ugasit,nadam se.. :-[

9A6R
ŽIVOT JE PREKRATAK ZA QRP !

9A1Z

Franjo , ništa od fara kod mene ove noći .  Na trenutak mi se učinilo da čujem kucanje ali bilo je preslabo za primanje.

Imam dosta QRL QRM-a pa se na žalost nisam ozbiljnije stigao pozabaviti slušanjem kasnije u  noći i u jutro.

Ako uhvatim vremena sklapam TCXO danas.

Hvala na testu i čujemo se!

I mislio sam si da je ono za USA 4m   aprilili, ali srce je zaigralo , priznam ...
Luci, 9A1Z

9a2zh

:) ako nista drugo sumnjiva je bila  prevelika snaga
                 franjo ... 2zh

9A3GE

Znači ima nas šest -sedam na 70 Mhz...? Nije loše ? 70 Mhz nije kao 50 Mhz...ES otvaranja su bila rijetka i kraće su trajala nego na 50 Mhz....možda ove godine bude bolje ?  Onda urađene samo dvije SV stanice ...a poslje me nije bilo.... ah da i dvije 9A u lokalu...? Nego...prepravljen linear ex 50 Mhz...na 70 Mhz....promjenjene zavojnice na ulazu i izlazu...cijev je dobro poznata QQE-ejka....transverter je tu....LO je na 50 Mhz a baza na 20 Mhz snaga 5 W...a sada bude veća....antena je tri elementa ex TV za drugi kanal...i skraćena stručno od Gos. Aličajića...bio zagubio metar inaj limeni na izvlačenje ...pa smo mjerili krojačkim...(emti mjere )  ali ispalo ok...SWR dobar i čulo me se je u Grčku i na Baleare...! Antena je bila postavljena dosta nisko tek toliko za test i išlo  dobro...zapravo na tom bandu bi dobro radila vertikalka...nekad bolje ide sa njom nego sa usmjerenom ovuda po Jurop...(.a čak sam svojevremeno uradio Brazil na 50  Mhz sa onom tri banda i to sa samo 5 W.   ... mali FT817).....vertikalkom diamondo samo je bio jako loš SWR na njoj...50 Mhz sam davno napustio...preda facile ? Bene ...čujemo se na 70 Mhz ? M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga  ! Ekipa u sastavu 9A6PSM 9A4QI 9A2PT und ich danas obavljalala neke stvari ? Najprije smo blabla ..pa dosadilo te otišli u kavanu ..na terasu pokrivenu i tamo posjedili neko vrijeme ..onda Nikola predložio da odemo u piceriju ..i Silvano i ja po jednu malu dok je Nikola uzeo jednu veliku ko kotač od fiće ? Poslje natrag u konobu i vršili smo razna mjerenja sa MFJ analizatorom...kako radi kao dip-metar koliko gubitaka ima na antenskom kablu gdje rezoniraju antene za 144 Mhz i još toga...koliko smo se upoznali sa funkcijom istog...? Može sasvim dobro da posluži za naše stvari...naročito dobro dođe za slučaj kada se gradi antena za bilo koji band ...da se vidi gdje točno rezonira i ostalo što uz to ide... dobro  posluži za amatere...! Onda smo stavili u pogon sve puhalice....ventilatore i turbine....i "duvali" jednu 4CX250B....sa ventilatorom...Papst te sa turbinom ..nešto većom koja se dosta čuje ali i dobro praši  ? Uspoređivano kako to puše kroz 4CX250B tu na stolu ..i kako puše u tvorničkom Dressler pojačalu koji ima jednu malu turbinicu montiranu na podnožju od cijevi 4CX250B....i Mr Marceghlia kaže da je to tu negdje..ovo sa ventilatorom ? A kada se stavi ova velika turbina onda je puno bolje..ali mi ne ide to zajedno....mala cijev i velika turbina...tu treba velika cijev...jedna GS31B i ta turbina idu skupa..dok za 4CX250B je dovoljan i ovaj Papst ventilator....otom-potom...? Bio kontest u Subotu-Nedelju....slušao malo...tj sada sa ovim pa sa onim i ponovi kao i uvijek...ZA JAKE SIGNALE najbolja konbinacija je TR7 Drake i transverter...dok ostalo je truba.....a najbolji prijem je sa malim FT817...čudo od aparatića ni ga ča vidit a tako dobro dela ? I kada je popijena sva coca-cola ekpa se povukla...domov ? Jak signal je bio od 9A1N...dobro im rade one Pop-s antene 59+ refleksijom od Učke ! Dok preko Jadrana bilo desetak jakih signala ..i isto iz Dežele...i neke stanice su oko podne imale preko 500 veza....! Dole je par slika ...o događanju u studiju-laboratoriju iliti konobi ! M.
Martin 9A3GE

9a3aq

Jedan bitni instrument koji važi ZA SVE vrste puhalica ( iz doba čike s uskim brkovima)
73!

9A3GE

Ja...das ist ajne luftfilter..iliti tlak zraka gura vodu pa se vidi kolko bara ili nečega sistem tlači ? Jel tako Zlatko ? Pravi analogni tlakomjer ? Nego...započeta naprava za 432 Mhz ? Ono za dva metra je već waser und lukac....pa da se malo pozabavim sa višom frekvencijom ? Svaki dan nešto ! M.
Martin 9A3GE