DMRChatGPT na TG262691 [DC9VQ]

Started by 9A3WP, 19. March. 2024, 17:56:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Što bi za HamRadio moglo zainteresirati mlade?

ponudite im iskrište
0 (0%)
pokažite im KV sisteme veličine rukometnog igrališta
0 (0%)
neka poslušaju prazne QRG
0 (0%)
objasnite im koliko je skupa oprema
0 (0%)
neka čuju svađe i psovanje na opsegu, forumima i u klubovima
1 (100%)

Total Members Voted: 1

Voting closed: 20. March. 2025, 07:24:49

9A3WP

Zajednica radioamatera tzv. Ortsverband Z05 iz Frankfurta (Republika Njemačka) odnosno Jitsi Meet DC9VQ
je uz pomoć programa NARSPT na njihovom repetitoru DB0HTV koji se nalazi na TV tornju u Frankfurtu putem
Brandmeister [T]alk [G]rupe 262691 omogućio pristup ChatGPT glasovnom "botu" odnosno tzv. umjetnoj inteligenciji.

OpenAI Whisper API is used for speech recognition and Google Translate's text-to-speech API for speech synthesis.
Speech recognition supports multiple languages, though currently it seems to work better for English,
for other languages it seems to be problematic with very short sentences like just one or two words,
when talking with the bot it's always better to formalize normal/polite questions as you would do
when speaking with another person, the more words you say the best the speech recognition will work.

Ukoliko vas navedeno zanima uz pomoć "Brandmeister Hoseline-a" možete samo slušati, a isprobajte
slobodno uz preduvjet da imate važeću radioamatersku licencu i da ćete se ponašati kulturno
i potpuno u skladu sa "Ham Spirit-om".

Više o navedenome možete saznati na web stranici https://dc9vq.de/ i https://github.com/narspt/DMRBot
Dobru zabavu želim !

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5ALC

Ovo sve sa "AI-om" me podsječa na onaj vic sa Mujom i računalom, kad Mujo kaže: Šta ima ? :-)

https://vicevi.hr/vicevi/mujo-i-haso/81

9a6c

Poslije FT8 ovo mi se izgleda kao još jača, besmislenija i nepotrebnija besmislica koja potkopava osnove ovog nekad prestižnog i prosperitetnog hobija.

Potiskivanje ljudskih potencijala  u korist tehnologije bilo kakve vrste nije novina, jasno mi je da dizalica može dignuti tonu, a ja jedva sto kila (u nekoliko navrata), ali ne shvaćam svrhu ovog slučaja/surogata.

S oproštenjem, sliči mi na propagiranje masturbacije na štetu zdravog seksa :o.

Kakvo je zadovoljstvo odraditi vezu s nekakvim AI potomkom u odnosu na slastan DX iz zemljice koja se aktivira jednom u deset godina, to će nam vjerojatno znati objasniti pripadnici Z generacije ili netko iz redova ham radio neandertalaca kojima ovakve eskapade izgledaju kao hvatanje koraka s novim tehnologijama?

Za moj ukus - koraci u ovom smjeru nisu nisu ništa drugo nego kopanje vlastite rake ili pilanje posljednjih grana za koje se još držimo.

Samo čekam da novovjeki lumeni ne izmisle AI operatora i organiziraju kontest samo za njih, ustanove AI DXCC listu, a posljednje radno mjesto na zemlji bit će dežurana table s osiguračima, da ne bi slučajno nestalo struje tim AI spodobama...

APOCALYPSE NOW...
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)

9A3WP

Sve ima svoje dobre i loše posljedice. Osim što mislim da bi ovo moglo biti zanimljivo mladima odnosno djeci sigurno je zanimljivo slijepim i slabovidnim osobama. Kanalni UHF uređaj npr. jeftini LPD/PMR DMR se mogu koristiti u DMR mreži.
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9a6c

Djeci svašta može biti zanimljivo i to je loš argument u ovom slučaju.

A slijepe i slabovidne osobe mogu jednako dobro koristiti i uređaj pomoću kojeg će ostvariti radio vezu s nekom drugom živom osobom. Pod uvjetom da nisu i gluhonijemi, ali poznavajući život Helen Keller, ni tu se ne bi zakleo u AI.

Čovjeku koji nema noge uradiš protezu ili daš invalidska kolica kao pomagalo da se u što većoj mjeri približi zdravoj populaciji, ali ovim potezima od perspektivne osobe u startu stvaraš nekreativnog gotovana koji savršeno odgovara ciljnoj skupini koja čini topovsko meso tehnoloških kompanija i sličnih poduzetničkih profila.

Samo da spomenem, pitanja u anketi su tendenciozna i sve do jedno su bezveze. Naravno da pobjeđuje nepostojeće pitanje tipa - kako spustiti kriterije i privući one koji ne vole učlit i napredovati i koji očekuju da im se sve servira na gotovo.

Entropija rulezzz.

I ne vidim zašto bi antenski sistemi veličine rukometnog igrališta nekog u startu prepali, možda ga inspiriraju da nauči kako se to radi pa uradi nešto bolje? A psovati se može i preko DMR repetitora, tko ti brani, iako nema smisla ulagati zbog toga ni vrijme ni novac kad to možeš skresati svakom u facu uz minimalan utrošak kisika.
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)