Main Menu

EME - KONSTRUKCIJE

Started by 9A5AA, 24. May. 2010, 14:19:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A1X

Quote from: 9a4qv on 14. February. 2013, 19:51:11
Naime, ako se pogleda Galvanic corosion chart moze se vidjeti da su prokrom i alumij skoro pa dvije krajnosti. Razlika potencijala od desetak milivolti dovesti ce do kemijske, galvanske korizije a pogledamo li konkretno za aluminijske legure i stainless steel vidjeti cemo da je razlika od 0.8V !! Upravo zbog tog svojstva aluminij se i koristi kao jeftina katodna zastita.

Upravo zbog ovog razloga koje je naveo Adam, odlucio sam sve spojeve na rebrima buduce antene izvesti sa aluminijskim pop-zakovicama. Istina da imaju manju posmicnu cvrstocu, ali i dalje uveliko zadovoljavaju. Dragane, mozda bi bilo bolje da si spojeve zavario, ili nesto tipa Durafix? Samo treba imati dosta iskustva sa tim durafixom (oprez hladni lemovi-spojevi).
EME enthusiast

9A5AA

Za moju prvu parabolu koristio sam Al pop zakovice jer se sa njima lakše radi, iako me  problemi sa korozijom nisu brinuli. Kao što Adam kaže treba u našin gradnjama, a i inače, biti praktičan. Elektrokoroziji treba dosta vremena, a ovo nisu profesionalne gradnje.
Pop zakovice imaju u sredini rupice pa vlaga može kroz njih ući u iluminator. Da se i to riješiti uz pomoć silikonskog neagresivnog kita. Osim toga, zasad radim na 5 SHF frekvencija, imam 5 iluminatora,  na anteni nijedan nije dulje od mjesec dana. Kad se očekuje kiša ili snijeg iluminator se lako zaštiti plastičnom vrećom, što sam recimo radio ovih dana. To je sve u funkciji ispravnog rada u tom momentu i nema veze sa korozijom. U svakom slučaju može se sve napraviti i na druge načine. Moji iluminatori za 9 i 6cm su napravljeni od Cu lima, a dijelovi spojeni lemljenjem. Ima tu drugih problema. U iluminator se može useliti ptica, a i razni kukci. Svi vole praviti gnjezda, što od blata što od grančica,vlakana.... Rješenje je zatvaranje pomoću stiropora, pleksiglasa....... Tada treba riješiti provjetravanje..... Najbolji je radom kako je jednom rekao Adi. Sad dosta, zabrazdio sam.