AA VHF pravila

Started by 9a6c, 15. August. 2024, 07:03:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

Moje omiljeno, a očito milo i mnogima, kratko i dinamično natjecanje izdržalo je test godina.
Pravila se u osnovi nisu mijenjala od početka, izuzev što je u kategoriji D nadmorska visina spuštena na 1000 m i početak pomaknut na 06.00 UTC.
Ono prvo ima smisla, jer se time otvara prostor za zemlje u kojima je aktivnost velika, a broj planina viših od 1600 m otprilike 1 ili 2. Super.
Pomicanje početka mi je već malo bezveze - motiv je bio da se alpinisti mogu o mraka spustiti i vratiti kući, ali kad pogledam ovogodišnje rezultate ima ih za na prste jedne ruke.

Izvorna pravila su krojena u vrijeme kad je 100W snage bio san mnogih, a počele su se pojavljivati postaje zbilja male snage. Danas veliki broj suvremenih postaja ima od 50-100W iznazne snage, a one zbilja male vrte se uz časne izuzetke oko 10W.

Stoga bi moj prijedlog bio da se redefiniraju kategorije C i D i to tako da se za C poveća limit na 100, a za D na 10W.

Time se u biti ne bi promijenilo ništa, samo bi ljudima dali priliku da ne deklariraju krive podatke i svrstavaju se u kategoriju gdje im nije mjesto.

Zapanjio me broj OK postaja koje su radile s 5 i 10W i koje sam radio SSB, a u isto vrijeme nisam uspijevao raditi neke deklarirane snagatore...

Ovom promjenom bi se uskladili s pravilima QRP natjecanja u OK, mislim i u DL, i tako malo popravili neke plasmane. Ljudi koji u svom natjecanju rade s 10 W i ovdje se pošteno prijave u kategoriju C s rezultatom koji padne nisko, dok bi s istim brojem bodova u kategoriji D ostvarili zamjetan plasman. Nije sve u plasmanu, puno nas radi za gušt i zapravo se bori protiv samog sebe, ali ipak je ljepše kad si 14-ti, nego 44-ti, bar malo.

Bilježim se sa štovanjem.

GG
Chris Rea - This ain't no technological breakdown, oh no - this is the road to hell (svaka sličnost s FT8 posve je namjerna)