Main Menu

40 godina ARISS-a

Started by 9A2M, 28. December. 2023, 13:45:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A2M

ARISS slavi 40 godina radioamaterskih operacija iz svemira. U Space Shuttle-u Columbia u misiji STS-9 bio je radio amater Owen Garriott W5LFL koji je krajem 1983. prvi u povijesti uspostavljao radioamaterske veze iz svemira sa radioamaterima na zemlji. Mi stariji se sjećamo da je to bilo na 145MHz FM vrstom rada.

Time je postavio temelje za daljne radioamaterske aktivnosti sa svemirskih stanica Mir a kasnije i sa Međunarodne svemirske stanice.

Tim povodom i u znak sjećanja na taj početak, SSTV aktivnost sa ISS-a zakazana je od 27. do 30. prosinca 2023.

Ovo će u jednu ruku biti i eksperiment jer se SSTV slike neće emitirati kako je to do sada bio običaj
direktno sa ISS-a iz ruskog modula Zvezda, već će nekoliko zemaljskih postaja sa zemlje emitirati SSTV slike preko ISS cross band repetitora u američkom modulu Columbus.

Odabrani su radioamateri iz Europe, SAD-a i Australije koji će emitirati SSTV slike kada ISS bude iznad tih područja.

SSTV slike će se prenositi na frekvenciji od 437.800 MHz u PD-120 modu

Plan je da se ne emitira uibičajenih 12 nego samo 2 slike. Na jednoj će biti i čestitka za Novu godinu svim radioamaterima koje je budu uspjeli primiti.

Eksperiment će se provesti tijekom nekoliko letova iznad Europe, Australije i SAD-a između srijede 27.
prosinca i subote 30. prosinca 2023. godine.

Raspored emitiranja:

Početak - 27. prosinca 2023., u 03:10 UTC
Kraj - 30. prosinca 2023., u 20:15 UTC

Za uspješan prijem će se kao i nakon svakog ISS SSTV eventa moći aplicirati i za diplome.

Sretan lov & HNY!

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

9A2M, JN95KG

Prelet 29.12.2023., 06:02 UTC

Vokac, 2el. yagi ant. u jednoj ruci, Mobilni telefon i Robot36 android app za dekodiranje u drugoj ruci.

Od kako je počeo eksperiment do sada sam slušao nekoliko preleta i za sada su ovo najkvalitetnije slike koje sam uspio primiti.

Puno smetnji od korisnika koji koriste repetitor za glasovne veze. Isto tako CW identifikator repetitora pregazi SSTV emitiranje sa zemlje. Mislim da ova ideja emitiranja SSTV slika preko cross band repetitora nije dobra.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

A evo i diploma  :)