Moslavačka Gora - radijski farovi

Started by 9A2EY, 04. March. 2022, 16:36:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

9A2EY

Evo još malo slika, da se dobije dojam o onome što je u kutiji.

73, Željko 9A2EY

9A2EY

Dvije sličice nisu prošle, pa dolaze u novom postu.

73, Željko 9A2EY

9a3aq

Nije trebalo demontirati staru kucalicu , ;)
jer od koga će mladac prepisivati-naučiti kucati pravilni Morseov kod  :(  :(  :(
šlampavo  :'(  :'(  :'(  :'(  :'(

9A2EY

Još malo o radiofarovima na Moslavačkoj Gori.
Stari kucač trebalo je zamijeniti jer je postao nepouzdan: malo radi, malo ne radi, znači prouzroči neispravan rad sva 4 radiofara.
Kad su farovi nakon rekonstrukcije krenuli u eter, Zlatko, 9A2SB primijetio je da je kucanje malo drukčije nego prije (citat: ,,...crta je prava, točka malo kraća.... 1:4 il me uho vara"). Zlatko, 9A3AQ bio je oštriji (citat: ,,šlampavo"). Dobri telegrafisti kuže, ali nas je malo, a među nama ima i šlampavih.
Kad su peraje i luftić već ukrcani, onda se može desiti neki Morse šlamperaj.
Puno hvala Vladi, 9A9I koji odlično čuje farove s Moslavačke Gore i Sljemena (40 MHz), i poslao mi audio snimke. Kada se načini usporedba, odmah je jasno gdje se dogodio šlamperaj. Omjer crta:točka je 1:3 kod oba radiofara, ali je razmak između pojedinih elemenata jednog slova manji od trajanja jedne točke. Iz tog razloga kucanje s Moslavačke Gore zvuči neuobičajeno, dakle šlampavo. Evo malo bure i adrenalina.
ČPR, popravit ću situaciju čim se vratim iz JN65TG.

73, Željko 9A2EY

9a3aq

Ako je komanda za zamjenu multi kucalice ( sa MTBF 30+ godina) singl kucalicom došla sa višeg nivoa :(
-moglo mi se reći da ne gubim vrijeme na pripremi zamjenske ( bivše rezervne) multi kucalice >:(
-nije trebalo otkrivati "toplu vodu" jer takvu singl kucalicu razradio+napravio+isprogramirao je
Julije / 9A2YO  :D  ;)  ::)  :-*
-najzgodnije je da se ista USPJEŠNO koristi godinama na 9A0BXP i 9A0BXV