PA 300W, hladnjak, pitanje????

Started by 9A9Y, 27. June. 2013, 20:47:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9A9Y

Pozdraav svima!

Počeo sam sastavljati tranzistorsko pojačalo 300W (najzad prikupio sve neophodne dijelove), pa me zanima hladnjak. Imam jedan, slijedeće veličine:

dužina: 28,5 cm
širina: 21 cm
visina: 2,5 cm
debljina rebara: 2 mm
debljina ploče na kojoj se nalaze rebra 5 mm

Sad pitanje, da li bi isti mogao iskoristiti za to pojačalo, a da recimo ne upotrebljavam ventilator (to nije toliko bitno, jer sam ventilator i predvidio na hladnjaku da bih ga ionako postavio)?

Zahvaljujem na odgovorima. Slike su u prilogu.
Shiranu ga hotoke

9A1X

Pozdrav Mile,

pretpostavljam da nemas podatke o termalnom otporu tog hladnjaka? Ako nemas taj podatak, onda je potrebno malo matematike za izracun istog (forsirano hladjenje). Na ovom linku je postupak http://www.novelconceptsinc.com/calculators-forced-convection-heat-sink-thermal-resistance.cgi

Kad izracunas vrijednost termalnog otpora tvog hladnjaka, potrebno je izracunati maksimalni termalni otpor. Postupak se nalazi u prilogu.
Ako je tvoj termalni otpor hladnjaka manji ili jednak maksimalnom termalnom otporu, onda tvoj hladnjak zadovoljava i nece se pregrijavati.

PS: Vjerojatno ce iskusni lisci samim pogledom na hladnjak reci dali odgovara ili ne.
EME enthusiast

9A1X

Dao sam si malo truda i potrazio u beskrajima svojih bookmarksa jednu stranicu sa hladnjacima i sjetio se da imaju slican hladnjak tvome. http://www.heatsinkusa.com/8-460-wide-extruded-aluminum-heatsink/
Hladnjak ima termalni otpor 1,10 C/W na 3 inča. Na tvojih 11 inča duzine odokativno bi rekao 0,90 C/W.
Ako uzmes temperaturu tranzistora na hladnjaku od oko 50C, maksimalnu temperaturu zraka 35C, iskoristenje pojacala 50% (300W u toplinu), onda ovaj hladnjak ne zadovoljava kriterije. Trebao bi ti hladnjak sa termalnim koefiijentom od 0,05 C/W, nesto kao ovo http://www.kuhne-electronic.de/en/products/heat-sinks/sk-200-160.html
EME enthusiast

9A9Y

Srećko, hvala lijepo na trudu i savjetu.

Znači, od ovoga ništa, pa u daljnju potragu za drugim (a ovoga jedva našao).

Ako netko ima prikladan da mi odgovara, za prodaju, zamjenu i sl., molim neka mi se javi.
Shiranu ga hotoke

9A1X

Vidio sam ja tranzistorsko 300W pojacalo sa slicnim hladnjakom ali je imao duplo duza rebra i nesto vecih dimenzija. Mozda bi hladnjak uz upotrebu ventilatora i u SSB ili CW rezimu rada bio iskoristiv. Ovo je bio jednostavan racun koji sam nabrzinu izracunao. Stvar postaje kompleksnija za izracun kad je jos u igri protok zraka koji hladi hladnjak.
Tema je vrlo zanimljiva. Bilo bi dobro da se ukljuce i oni sa malo vise iskustva

PS: po onom online calculatoru u prijasnjem postu, ventilator sa protokom zraka od 1m3/h iznad hladnjaka, bio bio dobar i to bi bilo OK.
EME enthusiast

9A9Y

Jednostavan račun, najbolji račun.
Ja sam i predvidio, kakav god da bude hladnjak, da bih stavio ventilator. Ali, poslušaću ja ipak tvoj savjet i dati se u potragu za boljim hladnjakom, što je sigurno, sigurno je. Ventilator neka bude samo kao pomoćno sredstvo.
I sam sam posumljao da bi ovaj hladnjak bio neprikladan pa sam zato i potražio pomoć ovdje.
Pošto većinom radim MS i pomalo EME, znači dugotrajan rad pojačala (za 2 m radim pojačalo), bitno mi je dobro hlađenje bez bojazni kad će se pojaviti kakav kvar uslijed pregrijavanja.
Shiranu ga hotoke

9A1X

Ako je za EME i WSJT onda obavezno bolji hladnjak. Ja sam sebi uzeo tunelski hladnjak za pojacalo (23cm koje samo sto nije gotovo) i koje ce disipirati oko 150W. Uz lagano okretanje ventilatora i to po potrebi i jace, sasvim zadovoljava proracunima.
Hladniji tranzistori - duzi zivot tranzistora
EME enthusiast