VHF DUPLEXER - PROTOTIP

Started by 9A5TD, 23. November. 2009, 10:04:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a5cw

Quote from: 9A5TD on 26. November. 2009, 23:20:20
Quote from: 9a4qv on 26. November. 2009, 22:21:01
Šta će se tek desiti kad uđemo u EU kada će carinske granice nestati u EU možeš tek zamisliti. I ovi što nešto petljaju danas (trgovine) će nestati i većina će kupovati preko interneta.

Da preko neta ce se mozda kupovati roba siroke potrosnje, no sve ostalo sto trazi servisnu podrsku i garancije kupovat ce se kod firmi koje zastupaju te proizvode. Mi Balkanci na EU gledamo samo sa strane kako cemo moci nesto "Kupiti" jeftino, tj. bez Carine, (samo ako budemo imali sa cime ???),  nitko ne razmislja kako bi mi nesto poceli prodavati na cijelom podrucju EU. Imali smo mi EU davno prije EU, problem je sto su to svi znali osim nas.......tako nam i treba !
Damir di si nasao amatere da im prodas tako nesto? Mani se ćorava posla, bolje ti je da ostaneš BC vodama ;)

9A5TD

Quote from: 9a5cw on 27. November. 2009, 07:29:37
Damir di si nasao amatere da im prodas tako nesto? Mani se ćorava posla, bolje ti je da ostaneš BC vodama ;)

Ma tko prica o prodaji, znas da se prototipovi NE prodaju, na kraju krajeva mogu uvijek napisati oglas tipa: prodajem 8 komada NOTCH filtera za 2m....!!!

73...

9a4qv

Ma naravno da se tu ne radi o prodaji, to je jasno.
Danas "ne možeš" profesionalcu u Hrvatskoj prodati komad opreme, pa ćeš amateru prodati nešto skuplje...

Mogu se složiti i sa 6NDD i sa 5TD glede toga da i kvaliteta prodaje robu, pogotovo elektroniku za profesionalnu uporabu ali Hrvatska je premalo tržište za recimo robu tipa duplexer da di ti od toga nešto zaradio, eventualno isplatio troškove.
Ako misliš izvoziti taj proizvod, susresti ćeš se sa onim istim problemima koje si Damire naveo pri uvozu (poštarina, carina, špedicija, porezi itd), prema čemu će stranci to kupovati kod sebe ili drugdje jer mu je lakše kupiti u EU bez carine i inih gluposti nego kod nas...a cijena neće biti veća nego ista ili manja od naše na primjer.

Elektroniku široke potrošnje definitivno ne prodaje kvaliteta već cijena i reklama. Pogledaj primjer svih velikih trgovačkih centara da ih ne nabrajam, većina ih prodaje i živi od toga (jeftina kineska roba) dobro izreklamirana u akcijskim prodajama na veliko.... Kvaliteta je upitna, ali cijena je mala i na to se svi pecamo pogotovo u vrijeme krize.

Kontrola kvalitete kod te jeftine elektronike je i najskuplji dio proizvodnog procesa, jer mašine i roboti štancaju opremu ali kod kontrole ipak treba proći ljudsku ruku a taj je rad u tom procesu najskuplji..

Da se vratimo na duplexere, naravno da je pohvalno to što si je netko dao truda i sam nešto napravio, danas jetakvih malo, ali čim se spominju Kilo-kune onda se odmah traži kvaliteta takvog proizvoda i "dlaka u jajetu"  ;D

Damir je naveo da je izrada duplexera od Al i Cu što su temperaturno zahtjevni materijali. Ako se koriste notch filteri koji su sami po sebi oštri, bit će zanimljivo vidjeti iz prakse kako će se to ponašati, pogotovo na lokaciji gdje temperatura varira ljeto/zima od -5 do +40 stupnjeva.

Ako dodamo još uporabu ovakvih duplexera kod BC gdje još nisam vidio neki duplexer da se pošteno ne grije  ;D onda će to dodati dozu radoznalosti riješavanja problema..

QV
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A5TD

Quote from: 9a4qv on 27. November. 2009, 10:35:59
Ako dodamo još uporabu ovakvih duplexera kod BC gdje još nisam vidio neki duplexer da se pošteno ne grije  ;D onda će to dodati dozu radoznalosti riješavanja problema..
QV

Bas me zato i zanima, radjen je od istih materijala kao i za BC, no tamo je je ipak u pitanju Screen medju komorama i Band-Pass princip, tolerancije su vece i u praksi se ne radi za manji shift od 1 MHz, da stvar bude bolja puno je lakse spojiti dva ili vise PREDAJNIKA na jednu antenu nego kombinaciju RX i TX na jednu antenu. Rado bih ja to napravio sa FeNi36 ili FeNi42 ili nekom drugom legurom ali mnogo skupo za igranje......

9A6NDD

Da se izvesti hi-tech elektronika i u EU. Na pamet mi pada primjer jedne firme iz zagrebačkog tehnološkog parka koja je izvezla i ugradila elemente u CERNov LHC. Ne znam o kakvoj se točno elektronici radi ali znam da je navedeni uređaj jako skup i kompliciran i da treba biti stvarno kompetentan u svojoj banši da se uđe u deal s CERNom.

Najveći problem za male proizvođaće elektronike i slične robe (ne velikoserijskih proizvoda) su cijene atesta i svega ostaloga što treba ishodovati za izvoz (mada je nekada nešto jednostavnije izvesti u EU nego isto uvesti iz EU zbog HR čudnovatih zakona i propisa, to 100% znam za medicinske proizvode). Dio toga problema može se riješiti kroz sudjelovanje u Tehnološkim parkovima i kroz državne benificije. Sve je to vrlo naporan put pa mnogi odustaju već kad čuju koju papirologiju i birokraciju treba proći.

Ako se ima dobra ideja koja se može petoćiti u dobar proizvod onda se ne treba bojati da e EU tržište bauk. Sve kvalitetno (opet mislim na specijalne proizvode) može se izvesti u EU. Kupcu u EU neće biti problem uvoz ako je to ono što oni žele kupiti. Što se tiće cijene, trebali bi biti konkuretni u odnosu na EU jer još uvijek imammo nažalot (visokoobrazovanih) jeftiniji radni sat.

73

9A2WA

Bravo Damire !
Pohvala za trud ,jer tko ne zna što to sve treba napravit
da bi se te cijevi poštelile neće znati to cijenit.
Dobra je kombinacija Al/Cu jer se tako ,bar dijelom poništava temperaturni drift.... ::)
Naravno bolja bi verzija bila sa INVAR štapom
koji podešava posrebrenu bakrenu cijev ,aliiiiiiii :P :P :P
Zanima me kako će se pokazat u praksi ,
ali do tada bi se bar mogao pošteno zagrijati jedan podešeni ,
jer je to jednostavnije nego ga hladit ::)
pozdrav iz Splita po jugu
Mike 8)
Split,najlipši grad na svitu!!!!!!!  (;-p)
AJDE MALO OKRENITE ANTENE PUT DOLI !!!!!!!!!!!!!

http://zoran.mikulka.googlepages.com/ham9a2wa