Main Menu

QRP EME

Started by 9a4qv, 20. May. 2007, 23:25:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

9a5bdp

Ok, znači na 23cm nema rada bez parabole...toliko mjesta na QTH i nemam, jedino možda na vikendici...
Hvala za naputke vezane za kalkulator, sutra ću ih isprobati da vidim što će mi reći.
A kako stoje stvari na nižim EME bandovima? Kakve su šanse za početnički EME rad bez velikih parabola?
Koji UKV uređaj bih trebao nabaviti za početak rada? Neke preporuke?

Dubravko Požar 9a5bdp

9A4EW

Quote from: 9a5bdp on 28. July. 2008, 19:31:42
Pozdrav...

Ja sam još 'friški' u UKV-u ( a EME-u pogotovo), može li mi netko od vas EME lisaca koju bi opremu trebao prikupiti da se počnem, najeftinije moguće, baviti EME-om. Ideja mi je 23cm jer mi se čini da za opseg mogu napraviti dovoljno kvalitetnu a relativno malu antenu.
Trenutno imam jedan 2m uređaj (FT-290r, znam da i nije neki ali za početak, tko zna?) koji bih možda mogao spojiti na transverter (našao sam zgodna rješenja u Dubusu, pod uvjetom da uspijem pribaviti dijelove) te tako 'skočiti' na 23cm pa onda neki mali linearčić. Ima li tko kakvih ideja vezano za transverter slobodno mi javite...

Unaprijed zahvaljujem...73!

Dubravko Požar 9a5bdp

Pozdrav Dubravko,

Kao prvo dobro nam došao na forum! ;). Čudi me da se nikada nismo čuli na UKV-u iako smo jako blizu (ako je tvoja adresa u callbook-u točna). Što se tiče EME rada mislim da ti je najbolje početi svoju EME karijeru na 2m pa se kasnije polako "penjati" na druge opsege :). Višlje frekvencije imaju svoje prednosti (manji utjecaj ionosfere, manji gubitci na trasi, itd...), ali kao što ti je Goran napisao ulaganja su prevelika u odnosu na broj korespodenata kojih je tamo jako malo. Glavna aktivnost se odvija na 2m i 70cm. U zadnjih nekoliko godina digitalni modovi su skoro u potpunosti istisnuli CW i SSB načine rada i danas su EME veze moguće sa zbilja skromnim snagama i antenama. Željko, 9A4FW je preveo na hrvatski lijep tekst koji ti može pomoći u tvojim prvim EME koracima.
Pogledaj ga na ovom linku http://www.hrvhf.net/hrvhf.php?id_kat=15

A možda bi ti bilo zanimljivo probati i MS vrstu rada prije EME-ja? Da kreneš nekim redom pa prvo savladaš zemaljske načine rada prije "puta na mjesec". Ovako to izgleda malo naopako ili što bi se reklo "iz neba u rebra" ;D.

Vinkovci i tvoje mjesto nisu daleko. Ako si zainteresiran možemo se dogovoriti da nam dođeš u goste na našu klupsku kontest lokaciju, vidiš to sve u praksi i odradiš svoju prvu MS i EME vezu.
Javi se, tu smo da ti pomognemo.

P.S. Možda se i sretnemo negdje u tvom kraju ako si slučajno i ribič, ja ti često pecam tamo na Dunavu na potezu Dalj-Erdut 8)

73 de 9A4EW, Hrvoje

9a5bdp

Pozdrav..
Ja sam već jedno dvije godine radioamater i do sada sam se isključivo bavio digitalnim vezama na KV, može me se naći na 14069...14095 (tu sam obično aktivan preko ljeta, a na drugim bandovima sam obično aktivan kada sam na terenu u Istri). Kako su u posljednje vrijeme digitalni modovi se zastupljeniji učinilo mi se zgodim da pokušam osim na KV i na UKV-u. Do sada nisam ni bio aktivan na UKV-u pa me se nije niti moglo čuti ali kada, i ako uspijem, pribaviti opremu za EME sigurno će se neći vremena i za bliske UKV veze.
Kakvu gamu opreme imate na natjecateljskoj lokaciji?

Kažeš ribič si na Dunavu, moj je QTH na samoj obali Dunava....

9A4EW

Quote from: 9a5bdp on 29. July. 2008, 16:24:44
Kakvu gamu opreme imate na natjecateljskoj lokaciji?

Imamo sve što vole mladi ;Dhttp://www.hamradio.hr/9a1chi/
Oko maksimuma ovogodišnjeg meteorskog roja Perzeidi (od 09. do 13.08.) netko od nas će uvijek biti na kontest lokaciji. Za vrijeme samog maksimuma 12.08. radit ćemo MS kontest u trajanju od 24 sata.
Kada MS refleksije postanu loše okrenemo antene na Mjesec :D.

73 de 9A4EW, Hrvoje

9a5bdp

Fino to kod vas izgleda, i u klubu i na natjecateljskoj lokaciji. Ivica vam je super, ja sam inače veliki štovatelj lika i djela vašeg sugrađanina i mog imenjaka Matakovića.

9A3GE

AAAAAAAAAAAAAAAA....Evo ga...? Pa ovo pa ono napravit cemo...cuvajte se..pa jaki signali pa na brdo pa vamo pa tamo.....pa pa pa ...ma daj...se zahebavate dobro...cini mi se....Gutt...Adame sto to dobrog mjernog radis...? A pa napravi vec .....tuliko mjernih strumenata ...? Kada dojdem moci ces meni mjeriti stvari.....ja radim one druge stvari sto se ustekaju u struju i oma radi ..isijava..zraci...od 28 Mhz na gore....ccc do 144 Mhz a valjda bude i vise....???? ....Bio nesto prehladjen pa mi nije bilo do nicega....zahebani klimatski uslovi...vani 40 a unutra 20 stupnjeva i onda amo-tamo i nastradas....tja....! A bilo i nesto vise posla po ladji..! Uglavnom ...najgore stvari sto ne volim....guzva...vrucina...dreka...primitivno okruzenje...i tako..treba to podnijeti...a...Ok...necemo o zivljenju ovdje....ionako je to bez veze...samo sto dobro placaju pa se mora podnijeti...tja ! EME .....bravo Tom za NEWZELANDESA...ide to jeli....pomalo...samo naprijed..! Jedini si sada u 9A ..osim povremenih...cc ? A ovo EME 23 cm.....ili drugi bandovi....ta odgovori su tu ..svi.....ALI nije to samo tako ..upast u repetitor daleko 200 km.....treba nauke ..znanja...vremena i NOVACA.....sto vise..pa bude se radilo ..?? Momentalno citam i slusam /na laptopu je sve /..one stvari od prije cetvrt stoljeca.?????.....kada je postojala najveca   na svijetu EME antena radioamaterska naravno..../YU1AW/ i muke sa gradnjom doticne...pa kako ju je snjeg slomio../a carsija se radovala/ pa druga gradnja koja je uspjela..  / carsija pozelenila od muke /  te ono SSB "telefoniranje" po svijetu i okolici...na 2 m. 0.70 i 32 cm.....! E neka druga su vremena bila ....? A tako to ide manjevise....u svemu i svuda.....tu nas desetak drzimo se nasih stvari ..sa pisanjem ili vijestima...ili nekim konstrukcijama ..savjetima i slicno...epur se move.....sve to skupa....ALI osim par mladjih svi smo tu stari ....i da usporedim napis od YU1AW /u njegovim clancima/....Ako nam je "P" klasa sadasnjost...gdje nam je buducnost..? Tja...! Bit ce skoro propas sveta....pogledajte taj film od A. Petrovica cini mi se...!..al dotle budemo naredili koju EME vezu..sagradili transverter...antene ...ili nesto slicno ..? Gutt... sa knjigama sam pri kraju../ono sto poneo od kuce / ..pa u Messini idem van opskrbiti istim.../ na Italijanskom / puno su jeftine i veliki izbor je..! Pa se vozi dalje ! POZDRAVLJENI SVIJU.....! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

AAAAAAAAA....ovo je brodski PC....i to bez logiranja sam upao....tojest ne placam za Internet.../ 5 E. na sat /....dosta skupo..??? A u Brazilu je bilo dolar i po na sat...? strange ?    Jako sporo ide ali polako sve pregledavam dok ovako radi bez kontrole..?? ili neko se nije odjavio..pa radim na njegov racun...? ali dosta je brljao ispocetka i sada je ok...svasta....M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Dobar veče sviju..! Šta....ima me još....? Ah..vozi se dalje....uvijek isto....stanje normalno....nego evo za aspirante digitalnih komunikacija jedna prava interfaca...za zv. karticu..i svi digi programi rade preko nje.....stvar je u tome što je PC i Radio konpletno galvabski ili fizički odvojen pa se nemogu dogoditi ružne stvari..to jest da preskoči neki napon i /sa PC-ija na radio/ i uništi pola istog.....naime meni se desilo to...ALI ne sa interfacom nego ono CAT ...orginal Yaesu kabel za FT-jce i spoji se na COM port na PC-iju ..i goni se onaj HAM DE LUXE program../izvrstan inače/...i tu je neki  napon na COM portu/ nešto više voltno / in somma...spaljeni COM portovi spaljen CAT....kabel../ugljenisano sve /..i najgore što je UREDJAJ UNISTEN....sve do glavnog mokroprocesora....! Lančana reakcija daklem......? Poslje izvjestnog vremena nabavljen je novi procesor../Yaesu Holland/ / inace su dosta spori i ne poslovni..šta treba za Yaesu...oma direkt u USA...Kalifornija ..i oma se sve dobije ekspress../pljati prije/....i taj procesor nije bio u redu ...ili programiran ili za drugu mašinu...uglavnom nije se dalo ništa napraviti...radili majstori na tome 9A6PSM..9A2SS...9A3HY....i odustali od toga /zahebano je lotati new one procesor...a tamo mikroni od linija na štampi....bah....pa je taj uredjaj prosljedjen  do 9A5TD....pa je on od dva uništena valjda sredio jedan uredjaj..../ Nje se izjasnio ? Dobro ..to je bio Yaesu FT 857...../DOSTA GLUH NA 144 MHZ....I NA 432 JE SLAB....tako da se zna...drugi bandovi never poslušano ili radjeno..ta UKV-ejaši smo...što..? Ostalo via MOON je uradjeno sa malim FT 817 i IC703 + TRANSVERTER....mali FT ima very well RX....na dva i sedamdeset ...a i na 50 Mhz nije loš...to je moje iskustvo sa tim uredjajima../još trebam probat FT 897 I krug je zatvoren sa Yaesu kantama...pa predjemo na ICOM ....! Eto toliko...dole imate sliku i semu Prave interface za digitalije.../trafoi su mali telefonski ...jednaki namotaji na obje strane....! AAAAAAAAA...gdje se skida "YU UKV BILTEN"...PLIZ BRZO HELP.....!Saluti a tutti..! M
Martin 9A3GE

9a6c

Bilten ti je na www.hamradio.hr/yu_vhf_uhf_shf

Kad ćemo doma?

GG

9A9T

Pozdrav morski vuče...i ostali naravno...
Evo nakon GO, skitanja po Jadranu da se potužim...grrr  >:( >:( >:(

Prošlih dana mjesec ko na dlanu, čist, krasan, zove pa zove na EME, imao još koji dan slobodno od qrl-a..., napalio se na njega ko tinejđer na šiparicu, odem na ranč, sve sredim, priprema, upalim a kad ono kamera ne radi... ??? ??? ???
Ma radi al slika napola, kliže, nema boje...užas u tri p...ivske flaše, pop..... načisto. Dobro da nije moja žena bila samnom...ovaj puta bi ju posramio što sam sve izgovorio na račun kamere...inače je ona jača u tom pogledu  :D

Problemi sa grlom, nešto boli, grebe i tako to, ne smijem se naprezat...kontest prošao bez mene, odahnuli susjedi barem...malo slušao signale, nisam zadovoljan, smetnje pa skoro najjače do sada, u AA VHF bile užasne, također sam malo slušao, ali to spada u drugu temu kad se razvije ponovo  :P

Sve u svemu, poskidat pola antena, rotator itd. da bih došao do kamere, reklamirat i čekat ili kupit novu, pitanje je sad...pa sa servisa kad stigne. ??? ??? ??? Koma živa  >:(

Al dobro, bu bolje već, najteže je prvih pedest let... ;D
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Fala ljudi.....Mr. GG und Tom......a najhitrejši je bio "profesore" pa sada uravo skidam Biltene../imam ih ja doma sve ...naravno../ !   A sada će dobro doći da sve pregledam detaljno.....prava stvar..pa se usporedjuje stvari od prije ..i ove danas.....Tom...mala kamerica /oni divljak kineski dojde 15 E. ..ja stavio dvije...kad jedna rikne ..ima druga...?...OK....U koloru...ali bolje je c/b......jasnija je slika..puno....Ok tuliko za sada...Saluti tutti quanti..! M.
Martin 9A3GE

9A3GE

Evo ga......Bilteni skinuti.....Najhvala....naročito Andri što je to postavio....sada ima što dasegleda i mudruje....inače sav Lapatop razvalio sve pregledao par puta...a mislio da ima puno toga...a ono malo...ccccc...? Dole vam je pogled na Sredozemlje from majne kajuta...2 metra iznad mora.....! M.
Martin 9A3GE

9A9T

Martine, kaj ti je taj oblok tak "ružinav"... :D
Daj ga malo popituraj i operi staklo... ;D
A mogel bi i kakav forang deti!
9A9T - Tom
------------------
I onda kak neš pil, al
najte kaj zameriti !

9A3GE

Evo ga.....ma hebe mi se kakav je..to je privremeno......a ima i foranga....mako sam je da uslikam.....u Messini na Siciliji...još je jako vruće.....abaut još mjesec ovoga krstarenja pa se ide u remont u Genovu.....eto....! Pregledao nešto biltena.....ala je bila aktivnost.....zlatne godine...oko dvadesetak EME stanica iz ex Yu......a danas...? 4 from 9A 5 from YU 3 from S56   te 1 from Z.....ah.....pomrčina....no mi idemo nadalje..jeli..? Dole vam je slikica iz Baeirsdorfa.....! Saluti a tutti !
Martin 9A3GE

9A3GE

He HE....onaj dolnji veliki potrebujem......for next one linear...? M.
Martin 9A3GE