IARU Regija 1 VHF contest 2024.

Started by 9a4m, 03. September. 2024, 08:20:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

9a6c

A kakve to sve ima veze s iaru vhf?

Sve van ove teme moglo se riješiti osobnom prepiskom pa i 2*100 litara rakije, a ovako počinjemo sličit na domicilne forume likova koji još nisu skužili čemu služi "quote" tabić.

Ali onda nema publike i čitanosti, dragi "štioci", kako bi reka naš wannabe Smoje...

GG

9a4qv

Quote from: 9A6A on 25. September. 2024, 18:47:25S obziorm da me se u zadnje vrijeme osobno proziva i vrijeđa, očito se moram i ja očitovati.
E moji Reni, Mirko i Slavko, Adam i Eva, i ostali, nije bolest sve što boli...
Jadan Reni se žali da ne može raditi zbog mene na KV-u, 50MHz, 70MHz i na 2m.
Baš mi ga je žao što ne može raditi jer ga ja ometam i  ne može postizati kao prije sjajne rezultate u natjecanjima. Potpuno suosjećam s njim.
Nisam ja kriv što sam prijeklom Hvaranin jer mi je otac rođen na Hvaru i na Hvaru imam kuću. I što u zasluženoj mirovini većinu vremena provodim na Hvaru loveći ribu...
Na 50MHz i na 70MHz sam u zadnjih godinu dana  radio sa Hvara ukupno po 24 sata u IARU R1 6m FT8 i IARU 4m FT8 kontestu i osvojio 1. mjesto u IARU u oba kontesta. To nam jadnog Renija toliko deprimira da ostalih 364 dana u godini on ne može raditi na 50MHz i na 70MHz. Suosjećam s njim.
Na KV-u sam u dvije godine sa Hvara odradio ukupno dva puta po 24 sata u  IOTA kontestu  SSB  (oba puta 1. mjesto  u kategoriji Island SSB HP). I to nam jadnog Renija toliko deprimira da ne može ostalih 364 dana u godini raditi na KV-u. Ma strašno.
U istim kontestima su radile QRO postaje sa Brača, Visa i Korčule i nismo si uopće smetali. Ostale QRO postaje iz Splita, Brača Korčule i Visa u IOTA kontestu nisu deprimirale našeg  jadnog Renija.
I odradio sam HLJK ove godine ukupno 2 sata (1. mjesto u SO HP). I to je deprimiralo  Renija.  Jer 2 sata nije zbog mene mogao raditi. A QRO postaje sa Brača i Splita i okolice koje su radile sa OMPower ga nisu uzrujale.
Baš mi ga je žao što ga moj rad tih par sati sa Hvara iritira pa ne može 364 dana u godini (dok ja lovim ribu i lignje) raditi na bandovima i postizati svjetski vrijedne rezultate, a vjerojatno niti spavati od muke. 
Smeta ga kao i još nekolicinu koji ne mogu shvatiti da dobar opretator i sa manjom snagom sa dobre lokacije sa odličnim antenama može napraviti vrhunske rezultate. Ne smeta ih kad oni sami koji mi prigovaraju rade sa jednim ili više OMPower 4000 u više smjerova  i krše zakon RH i pravila natjecanja a pišu 1500W. Ili kad oni sami rade sa po par kilovata u više smjerova a pišu 1500W i time krše zakon RH i pravila natjecanja. I neki koji se hvale vrhunskim rezultatima u SO kategriji a nisu sami radili u natjecanjima nego su im stariji i iskusniji pomagali. Očito ih moji  Mirage 100W na 144 MHz i Mirage 100W na 432 MHz jako iritiraju. Nije bolest sve što boli... Zavist i ljubomora bole još i više.
Možda zato što znam raditi u natjecanjima su me i zvali u najveće svjetske ekipe da radim s njima u natjecanjima. Radio sam iz W3LPL, IG9A (dva puta), NX6T, NR4M, CN3A (pet puta), W100AW, KH6CJJ itd. 
Baš me zanima kad se javim na 2m i na 70cm sa QRO, što će mojim dušebrižnicima tada smetati.
Tehnički podaci sa Hvara:
Sve uređaje i sve antene moram sam montirati prije i skidati nakon svakog natjecanja. Na lokaciji ostaju samo stupovi na koje montiram antene prije natjecanja.
400m asl –  kad je vedro nakon bure vidi se Italija iza Visa.  Lokacija je potpuno otvorena od južne do sjeverne Italije i dijela Grčke i Albanije.  Sa prijateljem Spirosom SV8CS (Zakyntos) sam se više puta čuo na 23cm SSB (QRB 702km). Mnogi talijani su mi rekli da rade sa par vata a QRB je bio preko 500km na 2m i na 70cm.  Najbliži aktivni talijani su od 250 - 300 km i ima ih nekliko stotina, ali im broj u natjecanjima jako varira. Alpe su nepremostiva prepreka pa rijetko uspijem odraditi Nijemce. Potrebna je puno veća snaga i antena sa više db-a.
Antene:
50 MHz – 5 el Yagi DK7ZB (home made 9A6A)
70 MHz – 5 el Yagi DK7ZB (home made 9A6A)
144 MHZ – 4 x 6 el Yagi LFA G0KSC  (home made 9A2AE)
432 MHz – 17 el Yagi DK7ZB (home made 9A6A)
1296 MHz – disk 1,8 m (home made 9A5M), 28 el Yagi (home made 9A6A)
14, 21, 28 MHz – Mosley 3 el.  3 band
3,5 i 7 MHz – inv V antena
UKV - Stup 6m + HAM 4 + 4m
1296 MHz - stup 4m za disk 1,8m + HAM 4
6m, 4m, KV 3 el Yagi - stup na izvlačenje (made 9A6ZZ) sa tri sekcije ukupno 9m + HAM 4 + 3m stup
Uređaji:
KV -  ICOM 7300 (TS 690S) + 2 x QB5/1750 (home made 9A6A)
50 MHz – ICOM 7300 (TS 690S)  + 2 x 4CX250B (home made 9A6A)
70 MHz – ICOM 7300
144 MHz – ICOM 9700 + Mirage 100 W
432 MHz – ICOM  9700 + Mirage 100W
1296 MHz – ICOM 9700 + 2C39BA (home made 9A6A)

Što se tiče repetitora u Dalmaciji i kad bi radili kao prije bili bi potpuno neiskorišteni. Aktivnost je već odavno pala na nulu. Na Visu je analogni 2m repetitor radio dosta dobro i bilo je aktivnosti. Ali su u srednjoj Dalmaciji dva-tri amatera  privatizirala repetitore i rastjerala ostale amatere. I sad više nema nikoga.  Na žalost sva ta aktivnost je potpuno zamrla.  DMR repetior na Hvaru radi već godinama odlično i pokriva veliki dio Jadrana ali mu je promet zanemariv. Kao i na svm drugim repetitorima. Imamo više DMR i analognih repetitora nego korisnika. Očito više nema interesa za taj vid komunikacije i tome se moramo prilagoditi i to prihvatiti. U Zagrebu radi R6 ali su smetači kojih se nismo uspjeli riješiti potpuno uništili bilo kakvu aktivnost. I većina se okrenula drugim vidovima komunikacije. Sva sreća da se i naše amaterske kominikacije svako toliko prilagode novim tehnologijama pa to vrati interes za radioamaterizam. Nije FT8 uništio niti će u budućnosti uništiti amaterizam. Sve je to dio našeg hobija a FT8 ga je podosta vratio u život. Osobno najviše volim CW natjecanja i CW rad ali radim i svim drugim tehnologijama i načinima komunikacije SSB, RTTY, FT8, FT4, MSK144 itd.  Sve ima svoje prednosti i nedostatke. I u svemu tome nalazim zadovoljstvo što je i cilj našeg hobija. 

Pozdrav,

Quotao sam cijeli post da ostaje zabilježeno jer nikad se ne zna kad ti ovakve objave mogu trebati.
Vezano za zakonske akte i iznošenje neistina očekivao sam veće poznavanje tematike kad se navodi kršenje pravila i zakona RH.

Netk tko je bio 9A VHF menadžer trebao bi znati pročitati i razmjeti pravila natjecanja, konretno, vezano za temu za natjecanje IARU R1 VHF. Pravila jasno i precizno reguliraju tko spada u kategoriju velika snaga. U toj kategorij nema zapreka niti limita za korištenje snage niti broja antenskih sustava. Kao što se može i vidjeti po raznim objavljenim rezultatima, puno stanica prijavljuje 3000 w.

Nasuprot tome, jasno je definiran limit od 100 W za kategoriju male snage.

Što se tiče kršenje zakona RH, kao netko tko koristi iste, gradi pojača bi trebao znati da HAKOM izdaje eksperimentane dozvole u kojima je dopušteno korištenje snaga većih od onih propisanih u dozvolama.

Dakle, mantranje o kršenju pravila i zakona RH od strane bivšeg VHF menadžera je nadasve zanimljivo i poučno, pogotovo gledano iz kuta donedavnih HF iliti KV natjecanja u kojima su neki mijenjali kategorije poradi korištene snage.

Lp,
"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9A6A

Snaga odašiljača

Velika snaga: Snaga odašiljača ograničena je postojećom zakonskom i podzakonskom regulativnom u zemlji sudionika natjecanja i operatorskim razredom.

Mala snaga:  Natjecatelji u kategoriji više operatora ili jedan operator, koji  emitiraju sa najvećom snagom do 100W i koriste jedan antenski sustav usmjerenog ili kružnog zračenja. Usmjereni antenski sustav je jedna usmjerena antena ili grupa usmjerenih antena smještenih zajedno da bi se postigao najveći antenski dobitak u jednom smjeru (sve antene u grupi moraju biti usmjerenu u jednom smjeru). Antena kružnog zračenja je antena koja ima  antenski  dobitak jednak u svim smjerovima.

9a6kx

Ako ti hakom dozvoli 5 kw onda si u skladu s pravilima, jer hakom ne može postupati protuzakonito. I to je za iaru r1 vhf and above legit...
Di je problem?

Nasuprot tome, nema toga hakoma ni iaru komisije koja će prihvatiti par stotina W u low power, pravila su jasna...

73

9a5ay

Quote.  HAKOM izdaje eksperimentane dozvole u kojima je dopušteno korištenje snaga većih od onih propisanih u dozvolama.
Za nekoga tko navodno ima 3 fakulteta proful'o si cijeli fudbal. Dozvole HAKOMa poradi snage nemaju blage veze za propozicijama natjecanja.
Pero man'se ćorava posla.
73 dragi moji, 9a5ay

9A3IV

Koliko vidim, nema komentara (osim jednog) na moje pitanje da li ce slijedece godine/slijedece natjecanje raditi SN7L.

Dva su razloga: prvi je da nikog nije briga za moje pitanje. Drugi je da ce se i dalje normalno raditi sn7l. Pa, ako ga se radi onda znaci kako svekolika radioamaterska javnost misli da nista nije lose napravljeno. Mozda cak planiraju istu akciju

Kako nam je tako nam je. Ali smo si uglavnom sami krivi
R0, S17, 9A0USA

9a6c

Izašli su prijavljeni rezultati ovog natjecanja i koliko vidim tri su 9A postaje u TOP TEN grupaciji svojih kategorija:

SO 9A6A         1.
MO 9A0BB        5.
6h 9A4C         7.

Sad je na IARU robotu da pročešlja sve pristigle dnevnike pa ćemo vidjeti da li će u odnosu na poredak koji sada stoji biti pomaka i u kojem smjeru.

POZZ

GG

9a4qv

Bravo Pero, čestitke na 1.mjestu!
I to uvjerljivo 1. sa razlikom od preko 10% naspram drugoplasiranom.

Čestitke i Poljacima, puno njih je odradilo samo jednu vezu i poslalo dnevnik za kontrolu. To je pravi HAM spirit. I napreduju, ove godine je 71 postaja iz Poljske u Check logu.

"I do not think that the wireless waves I have discovered will have any practical application."
Heinrich Rudolf Hertz

9a6c

Sad mi je jasno zašto rezultati IARU contesta toliko kasne. Osim što mi sami pravimo greške, pravi ih i njihov robot koji još očito dela na mazut pa mu nisu sve na broju.

Gledam na IARU robotu što sam sve zbrljio i mislim kome se moliti da mi pamet prosvijetli, kad naletim i na ovo u svom logu:

2024-09-08 07:03 DK1KC/P 599164 539277 JN58QH CW - noCallsign error, Not in log (ode 613 km u vjetar)

Kod DK1KC/p u logu piše ovo:

2024-09-08 07:03 9A6A 539277 599164 JN83GE CW veza OK

Dok kod 9A6A piše ovo:

2024-09-07 20:55 I3JUK 59164 5943 JN55WI SSB veza OK

Znam da sam pristran, ali ja bi rekao da sam ipak ja odradio DK1KC/pa on umjesto mog upisao 9A6A, koji btw - uopće nije uradio DK1KC/p. Ako ništa drugo postoji uz ovu vezu i moja prepiska na OK4KST chat review.

Pa onda pogledam svoj rezultat iz Tesla memorijala 432 MHz gdje je 9A2RD na našem robotu ispred mene, a na IARU robotu iza mene.  OK, to mogu shvatiti, jer je baza podataka kod nas vjerojatno manja, ali opet, ako veza ne valja - ne valja.

Naravno, svejedno mi je da li ću na kraju biti treći ili peti (da sam prvi možda ne bi bilo:-)), ali kad pogledaš koliki napor i sredstva neki ljudi ulože u natjecanje ne da bi titrali svoj taštini, nego ostvarili što bolji rezultat i onda ih dočeka ovaj ZX81 robot... Možda i GALAKSIJA...

GG

E77Z

Quote from: 9a6c on 10. October. 2024, 12:18:05Možda i GALAKSIJA...

Ako među čitateljstvom ovog foruma ima kakav mladac koji ne razumije o kakvoj je to Galaksiju riječ, evo objašnjenja: https://www.youtube.com/watch?v=RxzgW-WP13I

Mada, ne vjerujem ni da bi si nekakav robot na Galaksiji dopustio blamažu da potvrdi vezu (za DK1KC/p) koju naznačeni korespondent (9A6A) negira...

9a6c

A eto mi malo mlađi koji smo prve korake napravili na ORLU ili GALAKSIJI i kojima je ZX SPECTRUM izgledao kao TV u boji, a COMODORE 63 kao SPACE SHUTTLE (dobar mu je bio i mlađi brat VIC20 s 2.2 kB RAMA) znamo da je taman po mjeri ovog  robota o kojem pričamo:-). Jerbo za ovakve greške RAM ti i ne treba.

Ovo je samo jedna od nelogičnosti koje se tamo mogu naći, ja nisam imao volje previše kopati, ali ima toga još. Recimo - u logu 9A0BB veza 422 je YT8A (njegova 072) označena greškom, u logu YT8A ne da nema 9A0BB, nego fali i broj 072. Nakon 071 eto ti 073...

Svi koji smo radili 9A7JCY primili smo od njega lokator JN74OC. Njegov edi dođe na robot s JN74PC i svi izgubimo bodove, a njegov plasman ostaje i sve veze vrijede. OK, P i O su susjedi na tipkovnici i čovjek je vjerojatno krivo otkucao, ali očito je u pitanju nešto za što ispaštaju oni koji nisu pogriješili u ničemu.

O majstorima koji u contestu daju dva lokatora, kako i zašto - o tom po tom, više mogu reći oni koji su s njima imali posla...

Očito je došlo vrijeme da se problematika ovog robota pomakne s ovog foruma  u neke više sfere i da se ta stvar riješi onako kao treba i može, a mislim da ne treba mnogo razbijati glavu, jer je naš zadovoljava sve kriterije, kao i slovenski, a za ostale ne znam.

Hoće li pri tom nečiji interesi doći u pitanje, jako malo me zanima, gledam samo svoj, a to je da se moj rad analizira i honorira u skladu s pravilima natjecanja, što u ovom slučaju nije slučaj.

GG

E77Z

Quote from: 9a6c on 11. October. 2024, 14:48:41Očito je došlo vrijeme da se problematika ovog robota pomakne s ovog foruma  u neke više sfere i da se ta stvar riješi onako kao treba i može

Kad je mene izabralo za E7 VHF+ managera, odlučim se ja malo dopisivati sa Alexom, IV3KKW, koji je VHF/UHF/Microwave Contest Co-ordinator pri VHF+ Committee (C5) u IARU R1. Jedan od zadataka njegovog VHF and Up Contesting tima jeste "to create a team of experienced VHF contesters and contest robot owners/designers to define common checking rules for automatic contest adjudication applications." Te ja tu upitam našeg Alexa slijedeće:

...if you working group has succeeded in creating a set of requirements and design guidance for making a robot, I'd like to study that document...

Na to mi dobri Alex odgovori ovako:

...Unfortunately, we don't have a set of documents updated for the requirements of the contest-robot because those who did it are contesters and they already know what is needed 😊, we just look for bugs and correct them time to time...

E, sad, kome se ova robot problematika pomiče u ovakve više sfere, sretno mu bilo!

9a6c

U prijevodu - kad mu crkne osigurač, piši kući po odijelo... džabe trud i muka kad se poslije moraš i s tih ćopavim robotom boriti.

Zato sam i napisao da bito trebalo staviti na tapet i riješiti na kvalitetniji način i nešto u tom stilu će ići našem manageru i savezu pa neka vide. To ću objaviti i ovdje na forumu tako da se može pročitati pa dopuniti ili promijeniti.

GG

9a3sm

Gogo molim te link za pregled prijavljenih rezultata .. šta sam god pokušao SIGURNO SAM POGRIJEŠIO  i nisam našao traženo .. hahaha
Hvala unaprijed .. 73 de Mato - 9A3SM